Az Istennek tetsző vállalkozás (2)

A múlt héten elkezdtük feltárni a vállalkozás indítását megalapozó bibliai alapelveket.

A „Monday Manna” jelen kiadásában három további alapelvet fogunk megvizsgálni. Egy negyedik alapelvet is javaslok, amely erre a kérdésre kell, hogy választ adjon: „Milyen egyedi dolgot nyújt a vállalkozás az ügyfeleknek, amit senki más nem nyújt?”

Egy barátom elmesélte, hogyan fedezte fel a piaci rést a keresztény szervezetek nyugdíjazási terveinek biztosításában. A cég olyan ügyfeleknek dolgozott ki és biztosított befektetési lehetőségeket, akik kizárólag a bibliai értékekkel összhangban lévő üzleteket keresnek. Más szavakkal, felhasznált egy olyan terméket, amelyre sok vállalatnak szüksége van és ahhoz bibliai alapokra helyezett felelős befektetési lehetőségeket adott. Ez a szolgáltatás sok keresztény számára volt fontos.

A Rómabeliekhez írt levél 12,6 azt tanítja: Mert a nekünk adott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is: aki a prófétálás ajándékát kapta, az a hit szabálya szerint prófétáljon. Ahogy Isten egyedi ajándékokat adott nekünk, úgy egyedi terve van a vállalkozásainkra nézve is. Ismerjük fel ezeket az ajándékokat és használjuk fel amikor kialakítjuk a vállalkozásunkat.

Amikor bankárként dolgoztam, több száz vállalkozóval találkoztam. Gyakori volt, hogy amikor megkérdeztem ügyfeleimet, hogy mennyi pénzre van szükségük új vállalkozásuk finanszírozására, azt hallottam: „Mennyit tudna adni nekem?” Ez általában azt jelentette, hogy vagy egyáltalán nem volt tervük, vagy nem fordítottak elegendő időt az üzleti terv teljes kidolgozására.

Ezzel szemben Kent más volt. Ő pontosan tudta, mennyibe fog kerülni gyártási vállalkozásának felépítése, mikor alkamaz munkatársakat, és mennyi kölcsönt szeretne felvenni. A terve meggyőzött arról, hogy vállalkozása sikeres lehet, és az is lett.

A Példabeszédek könyve 21,5 ezt tanítja: „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut.” Ez az ötödik alapelvhez vezet: ha egy új vállalkozást indítunk, dolgozzunk ki egy olyan tervet, amely választ ad a következő kérdésekre: „Hogyan fogjuk finanszírozni, miből fogjuk az alkalmazottakat kifizetni, felépíteni és fenntartani az eredeti ötletet?”

Tapasztalataim szerint a türelem erényével sok feltörekvő vállalkozó nem rendelkezik. Ha van egy új vállalkozási ötletük, gyakran még ma szeretnék megvalósítani, még akkor is, ha nem gondolták át kellőképpen a vállalkozás indításának optimális időzítését, és még nem biztosították a szükséges finanszírozást.

Néha Isten előre ad egy ötletet, hogy felkészülhessünk egy jövőbeli kezdésre. Ha megpróbáljuk lerövidíteni ezt a folyamatot, akkor az eredmény egy általában alulfinanszírozott vállalkozás, vagy egy kevésbé jó helyszín lesz. A Jeremiás siralmai 3,25 megerősíti bennünk azt, hogy türelmesen várjunk Istenre, az Ő tökéletes időzítésére és az Ő elegendő ellátására. Az ige ezt tanítja: „Jó az Úr azokhoz, akik benne reménykednek, akik hozzá folyamodnak.”

Új vállalkozás indításakor kövessük a hatodik alapelvet is, és válaszoljuk meg a „Mikor és hol fog ez megtörténni?” kérdést is. Legyünk óvatosak, nehogy megelőzzük Istent ebben a folyamatban. Ezzel biztosítjuk úgy magunk, mint az újonnan indított vállalkozásunkat érintő komoly kockázatok elkerülését.

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. április 14.