A woke generáció

Nyisd meg a közösségi média fiókjaidat. Mit látsz? Lát hozzászólásokat hírekről és videoklipeket interjúkból? Látsz inspiráló történeteket, melyek elgondolkodtatnak? Látod, hogy különböző online petíciókat megosztanak, hogy harcoljanak egy bizonyos érdek képviseletéért? Látod, ahogy osztálytársaid és a fiatalok a világ minden tájáról posztolnak az eszményeikről és véleményükről? Valószínűleg igen. Ez az új norma. Ez a normális.

De korábban nem így volt. Felnővén nem tudtam nem észrevenni, hogy a legtöbb filippínó család elkülöníti a fiatal felnőtteket és felnőtteket az összejövetelek során. Mindig lehetett mondani, hogy van egy „gyerekasztal”, és a szoba másik végén volt egy külön asztal a felnőttek számára. Mi valahogy így nőttünk fel – soha nem vettünk részt a komoly vitákban-, talán azért, mert a felnőttek azt hitték, hogy „túl fiatalok” vagyunk.

A fiatalokat gyakran olyan sztereotípiákkal látták el, hogy tudatlanok, különösen a múltban. Ahogy öregedtem, rájöttem, hogy csak azért, mert fiatalok vagyunk, nem jelenti azt, hogy nem vagyunk tudatában dolgoknak. Később rájöttem, hogy van erre egy szó, egy kifejezés, melyet a tudatosság fontosságának leírására használnak, hogy társadalmilag figyelnek az emberek által megtapasztalt igazságtalanságokra; egy szó, amely később egy teljesen új kultúrává válik a fiatalok körében. Ez a szó a woke.

A woke nem csak azt jelenti, hogy „felébredni” a szó szoros értelmében. Mivel a mai fiatalok úgy nőnek fel, hogy hozzáférnek mindenféle információhoz, tudatosságot és felelősséget alakítanak ki az olyan társadalmi igazságtalanságokkal szemben, mint a diszkrimináció, a társadalmi osztályok közötti igazságtalanság, az emberi jogok és így tovább.

Bizonyos értelemben azt mondhatjuk, hogy a „gyerekeket” végül meghívják a „felnőtt asztalhoz”, hogy felnőtt dolgokról beszéljenek.

Azonban, mint minden kultúrában, ennek is van egy negatív oldala. Míg a woke kultúra felhatalmazott csodálatos fiatalokat, hogy vegyenek részt a szociálpolitikai diskurzusban és a tényleges nemzetépítésben, ez a kultúra kikövezte az utat a mérgező online incidenseknek is, mint az internetes zaklatás, online bojkott (az úgynevezett „eltörlés kultúrája”), és az ellenségesség emberek eltérő nézeteivel szemben.

Hogyan állunk ki szenvedélyesen azért, amiben hiszünk anélkül, hogy találkoznánk a toxikus online-nal?

Tanuljunk Pál apostolnak Timóteushoz, a gyülekezet fiatal vezetőjéhez írt leveléből.

„Senki ne becsüljön le ifjú korod miatt, de légy is a hívek példaképe beszédben, viselkedésben, szeretetben, hitben és tisztaságban.” (1Tim 4,12)

Nincs abban semmi rossz, ha woke vagy. A holnapi világmegváltás kulcsa az, hogy felébresszük a mai fiatalokat, és bevonjuk őket, hogy pozitív hatással legyenek a világra. Bármilyen fiatal vagy, meghívunk a „felnőttek asztalához”, hogy részt vegyél olyan megbeszéléseken, melyek társadalmunkat és nemzetünket érintik.

Ahogy Pál írta, ne hagyd, hogy bárki megvesse a fiatalságodat. Van mit megosztanod. Vannak eszményképeid; van egy elképzelésed és egy álmod a világról! Ne félj felemelni a hangod, és hangot adni az ötletek szabadpiacán, még akkor sem, ha nem népszerű a véleményed.

Azonban hangoztatva nézeteit és érzéseit, Pál ad egy emlékeztetőt: mutass példát a beszédben, magatartásban, szeretetben, az életben, és a tisztaságban.

A woke lét nem annak kérdése, hogy helyes-e felszólalni; arról szól, hogy miért beszélsz, miről beszélsz, és hogyan mondod el az üzenetedet.

A beszéded sóval van fűszerezve, tele tapintattal, és szeretettel elmondva?

A szeretet motivál vagy a gyűlölet, a frusztráció vagy az elkeseredés?

Az üzeneted másokat is épít? Vagy lerombolja őket?

Te, a következő generáció, hatékony eszközöket kaptál arra, hogy elpusztítsd az óriásokat jelenünkben — a depresszió, a korrupció, az igazságtalanság, az erkölcstelenség stb. óriásait.

Használd a hangodat és a képességeidet, hogy elpusztítsd ezeket az óriásokat. De ahogy ezt teszed, harcolj a gonoszság ellen jóval, és vezéreljen a szeretet, az alázat és az együttérzés.

Ennél is fontosabb, hogy a woke állapot messze túlmutat azon, hogy felszólalj; ez magában foglalja, hogy ténylegesen teszel valamit a képernyőn túl – még ha úgy is, ahogy mi szoktuk -, hogy a szeretet és az irgalom isteni csatornája legyünk a körülöttünk lévők számára.

Hiszünk benned, és tudjuk, hogy a jövő fényes, ha felkarolod saját sorsodat, mint a világ megváltoztatója, aki példázza a vezetést, az integritást, a hitet és a kiválóságot.

Maradj woke.

 A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. augusztus 5.