A holttesteket feloldják és a csatornába öntik

alt

Lúgos hidrolízis vagy „vizes hamvasztás”, ami magában foglalja az emberi test cseppfolyósítását, a maradványokat a szennyvíz-rendszerbe ürítik, már jóváhagyták 20 államban

MADISON, Wisconsin, 2021. május 13. (LifeSiteNews) – Wisconsin szenátorai a hét elején jóváhagytak egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a holttestek kémiai fürdőben történő feloldását és szennyvízként való deponálását.

A Szenátus 228. számú törvényjavaslata engedélyezi azt a gyakorlatot, melyben úgynevezett lúgos hidrolízist vagy „vizes hamvasztást” alkalmaznak, amely feloldja az emberi testet víz, hő és vegyi anyagok segítségével, így csak a csontok maradnak. A folyadékot ezután a szennyvízrendszerbe ürítik vagy felforralják, a csontokat összeőrlik és urnában helyezik el.

A republikánus vezetésű szenátus kedden vita nélkül fogadta el a jogszabályt Wisconsin katolikus püspökeinek tiltakozása ellenében.

„A katolikus tanítás középpontjában az emberi személy élete és méltósága áll, mert minden embert Isten képmására és hasonlatosságára teremtettek” – írta Kim Vercauteren, a wisconsini katolikus konferencia ügyvezető igazgatója a szenátus egészségügyi bizottságának. „Az emberi személy szíve, elméje, húsa és csontjai mind egy egyedülálló teremtés elemei, egészen a DNS-ig, amit még a halál után is tiszteletben kell tartani.”

„Aggodalmunk oka az, hogy a lúgos hidrolízissel a maradványokat belemossák egy szennyvíz rendszerbe, mintha az Isten által teremtett test soha nem létezett volna” tette hozzá Vercauteren. „A szennyvíz nem tiszteli a test szentségét, és nem teszi lehetővé a gyászolók számára, hogy a végintézkedés után leróják tiszteletüket a halott előtt.”

Patrick Testin szenátor, aki támogatta az SB 228 rendeletet, azzal érvelt, hogy az intézkedés, mint eszköz támogatja a „fogyasztói választást.” Egy meghallgatáson a törvényjavaslatról azt mondta, hogy „a Wisconsin megyei temetkezési vállalkozókhoz egyre több kérés érkezik a lángmentes vagy vizes hamvasztásra.” „Hiszek abban, hogy lehetővé kell tenni a fogyasztói választás lehetőségét. És ha a fogyasztó lángmentes hamvasztást kér, akkor szeretném feljogosítani a Wisconsin megyei temetkezési vállalkozókat az eszközökkel, hogy teljesítsék ezt a választást,” mondta Testin.

A katolikus vezetők szigorúan elutasították ezt az érvelést. „Az emberi test tiszteletét és megbecsülését nem szabad feláldozni egy olcsóbb, gyorsabb elhelyezés érdekében,” mondta a Texasi Katolikus Püspöki Konferencia  két évvel ezelőtt, miután kísérletet tettek arra, hogy engedélyezzék a lúgos hidrolízis bevezetését Lone Star Államban.

„Méltósággal, szeretettel és tisztelettel kell kezelnünk minden emberi lény maradványait függetlenül attól, hogy mennyi ideig éltek vagy hogyan haltak meg. Az emberi test kémiai emésztése nem követi ezt az egyszerű elvet” – mondták a püspökök, akik a gyakorlatot az elvetélt csecsemők lefolyóban történő leeresztéséhez hasonlították.

Papok szerte az Egyesült Államokban felszólaltak a „vizes hamvasztás” és más „alternatív” elhelyezési módszerek ellen, többek között Missouri, Ohio, és Washington államban. Az elmúlt években azonban mintegy 20 államban hagyták jóvá a lúgos hidrolízist.

Az Észak-Amerikai Hamvasztási Egyesület (CANA) szerint a gyakorlat egy a túlnyomásos kádat jelent, amely jellemzően mintegy 100 gallon [kb. 380 liter] folyadékot képes megtartani. Az elhunytat a kádban 302 fokra is felmelegítik, kifőzik lúgban, lefolyótisztítóként használt ipari vegyianyagot használnak arra, hogy gyors lebomlást indukáljanak.

A lúgos hidrolízis teljes folyamata 3-16 órát vesz igénybe, végül szövet- és DNS-mentes „steril” folyadék jön létre. „Bizonyos esetekben a vizet átalakítják és műtrágyaként használják kálium- és nátrium-tartalma miatt,” közölte a CANA. A lúgos hidrolízis

támogatói azt állítják, hogy ez „zöldebb”, mint a hagyományos hamvasztás, kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás, de ezeket az érveket a Wisconsini Katolikus Konferencia is elutasította. „A gyakorlatban 100-300 gallon vizet használnak fel, és ez befolyásolhatja a vízellátás pH-szintjét,” mondta Vercauteren. „Megkérdőjelezzük, hogy jó gazdálkodás-e egy olyan folyamat, amely megváltoztatja nagy mennyiségű tiszta víz kémiai összetételét.”

A Katolikus Egyház hangsúlyozza a holttestek eltemetését, de 1960 óta enyhített a hagyományos hamvasztással kapcsolatos álláspontján, lehetővé téve a hamvasztást „kivéve akkor, ha ezt a keresztény tanítással ellentétes okokból választják”. Az emberi maradványokat temetőkben kell eltemetni, mauzóleumban vagy urnában elhelyezni, és nem szabad szétszórni, tanítja az Egyház.

A cikk forrása angol nyelven


Egy másik elképesztő blaszfémia a holttest fehasználásának, amikor a csontokból ékszert készítenek. A szerk.

Share

Programajánló

Szentlélek szeminárium

március
szerda
27

Tíz héten át tartó lelkigyakorlat, mely heti egyszeri közös alkalommal valamint a naponta 20…
8 nap múlva

Párkapcsolati Műhely Nagy Péterrel és Judittal - n…

március
szerda
27

8 nap múlva

Szentmise testi-lelki gyógyulásokért

április
szombat
13

Szeretettel hívunk és várunk egy szentmisére, melyet betegeink gyógyulásáért ajánl…
25 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.