Malachi Martin: A sötétség birodalma (1)

I. rész: Ördögűzés és megszállottság

Bernard: Talán azzal kezdhetnénk az interjút, hogy mesél egy kicsit önmagáról, a múltjáról és jelenlegi tevékenységéről is.

Martin atya: Írország Kerry grófságában születtem ezelőtt hetven évvel. Családom sok tagja él ma is Írországban. Ha annak az országnak bizonyos részein valaki elhajít egy követ, biztos lehet abban, hogy eltalálja vele valamely vérrokonomat. Nemzetségünknek igen sok tagja van. Közvetlenül a második világháború kitörése előtt az írországi jezsuitákhoz csatlakoztam.

A háború alatt három évig filozófiát tanultam, majd újabb három esztendeig kisgyermekeket tanítottam. A háború után tanulmányaim folytatására a jezsuiták Belgiumba küldtek, 1958-ig voltam ott. Amikor a tanulmányaimat a belga Louvainban befejeztem, a Pápai Biblikus Intézetbe kerültem, amely a Vatikánnak az az intézménye, ahol a Szentírás tanárait képezik ki. Azóta doktrinálisan bizonytalanná vált, de abban az időben elég biztos lábakon állott. Amikor a II. Vatikáni zsinat megkezdődött, elmentem a feletteseimhez, és azt mondtam nekik: „Nézzék, nem hiszem, hogy a megfelelő helyen vagyok, és azt hiszem, Isten azt szeretné, ha valahol másutt lennék.”

Egyébként sok elvégezni való munka akadt, és én részt vettem benne Augustin Bea német bíboros oldalán, aki XXIII. János pápa jó barátja volt. Miközben a Pápai Biblikus Intézetben tanítottam, Bea bíboros mellett is dolgoztam. Könyveket írtam és cikkeket közöltem szakterületem, a paleográfia témáiról, amely az ősi kézírással foglalkozik. Én Ábrahám korának, vagyis a Kr. e. 1700 körüli évek kézírásának tanulmányozására szakosodtam. Aztán

VI. Pál pápa engedélyével elhagytam Rómát, 1965-ben átjöttem Amerikába, és azóta is itt élek New Yorkban azon egyszerű oknál fogva, hogy a hajóból itt szálltam ki az Egyesült Államokba érkezvén. Mindig azzal tréfálkoztam, hogy a hajóm egyáltalán nem is volt hajó. Úszó étterem hálófülkékkel, amit egy nagyszámú szárazföldi patkány irányított. Mindazonáltal kellemes volt az utam az Atlanti-óceánon át. Azóta is New Yorkban élek. Pap vagyok, minden reggel szentmisét mondok, és naponta végzem a breviáriumot. Televízió- és rádióprogramokat készítek. Cikkeket és könyveket írok. Eddig tizenöt könyvet írtam, és most készül a tizenhatodik. Ez az életem története.

Bernard: Mostani interjúsorozatunk tárgya a sátán és hatása a modern világra, valamint az Egyházra. Mielőtt hozzáfognánk e témához, gondolom, felfrissíti a hallgatóknak a sátánról, valamint a jó és a rossz harcáról szóló ismereteit.

Martin atya: Bernard, én az átlagosnál kissé illetékesebbnek tartom magam, hogy erről beszéljek, mert a New Yorkban töltött harmadik esztendőben exorcizmussal, ördögűzéssel kezdtem foglalkozni. Ez teljesen véletlenül történt. Egy éjszaka az egyik pap ördögöt űzött, és az exorcizmus közepén a kisegítője elájult. Ekkor felhívott engem, és megkért, öltözzek fel, és menjek el hozzá. Éjjel két óra lehetett. Arra kért, menjek át hozzá a Bronxba3, és segítsek neki. Megtettem. Ez volt a munkám kezdete ezen a téren. Sok éven át voltam aktív e területen, és egyre hozzáértőbbé váltam a sátán, a vén kecskelábú4 kérdésében. Kiterjedt kutatásokat végeztem a sátánizmus területén, és úgy érzem, illetékes vagyok beszélni róla.

Különös, hogy az emberek nagy része a sátánról félhazugságok vagy féligazságok birtokában van. Nagyon kevés ismeretünk van az ördögről. Az Egyháztól és az Írásokból


3 New York város öt kerületéből az egyik.

4 Az eredetiben Old Scratch..

PPEK / Malachi Martin: A sötétség birodalma

PPEK / Malachi Martin: A sötétség birodalma


tudjuk, hogy a sátán arkangyal volt. Ő volt az egyik legélesebb eszű és legintelligensebb arkangyal. Tudjuk, hogy a teremtés hajnalán, még az ember megteremtése előtt, angyalok egy hatalmas csapatát befolyásolta. Azt mondta nekik, hogy ők is olyanok lehetnének, mint Isten, és akkora hatalommal bírhatnának, mint Ő. De ez az állítás félig hazugság. Sok ember azt állítja, hogy a sátán ismerte Istent. Az igazság az, hogy a sátán soha nem ismerte Istent. Sohase látta őt. Ha látta volna Istent, soha nem esett volna bűnbe. Egyike lenne az ég angyalainak. Hasonlóképpen Ádám sem látta Istent. Ahogy az Írás mondja: Ádám szólt Istenhez, de nem látta Őt. Vagyis a sátán sokkal kevesebbet tud Istenről, mint gondoljuk.

Valójában az egyházatyák közül sokan arról elmélkedtek, hogy a pokol a sátán elméjében létező óriási kétség. Vajon Isten valóban a mennyben van? Milyen Ő valójában? És vajon igazán örök? Mindezt a sátán nem tudja, és létét kétségek kínozzák. Egyébként, ha az ember az öngyilkosok hátrahagyott feljegyzéseit tanulmányozza, arra a következtetésre jut, hogy az öngyilkosság legrosszabb formái azoknál tapasztalhatók, akik kételkednek. A sátán kételkedik önmagában is. Kételyei vannak az emberiségről. A természetfölöttiről is. Annyi minden van, amit nem tud. Ez a sátán átka. Igazán ördögi.

A sátán fellázadt. Az Írás úgy fogalmaz, hogy egy nagy csata volt a Mihály arkangyal által vezetett jó angyalok és Lucifer, a fény hordozója vezette rossz angyalok között. Lucifert kétségtelenül „a hajnal fiának” nevezték. Félelmetesen intelligens volt. Valószínűleg okosabb volt, mint Mihály, de nem annyira hűséges. És saját történelmünkben is látjuk, hogy a hűség gyakran győz az okosság fölött. Így Lucifert is legyőzték. A villámlás egy századmásodpercnél rövidebb ideig tart. Jézus egyszer azt mondta, hogy Lucifer még annál is gyorsabban bukott el. Isten keményen bánt Luciferrel. Vagyis nem volt kegyelem számára. Ezt az angyalt a végső büntetéssel sújtotta. Arra ítélte, amit mi pokolnak mondunk. Amit biztosan tudunk, az az, hogy a pokolban tűz van. Egy hithű katolikusnak hinnie kell, hogy ott tűz van. Sokféle tűz lehet, az Írás szerint szellemi természetű is. Tehát a sátán és angyalai mindörökre szenvedni fognak a pokolban.

Isten mégis, a megteremtendő világra gondolva, bizonyos hatalmat adott a sátánnak. És Isten ezt a hatalmat arra kívánja használni, hogy próbára tegye az embert. A keresztények mindig azon tűnődnek és az egyházi emberek mindig azon töprengenek, miért tette ezt Isten? Miért adott Isten egyáltalán valamit is a sátánnak? Itt egy lehetséges magyarázat. Amennyire tudjuk, Isten szereti a tisztaságot, az egyszerűséget, a szépséget. Nézze meg, mennyi szép dolgot alkotott a természetben: állatokat, kisgyermekeket, virágokat, fákat, tavakat, hegyeket, óceánokat és az égboltot. A földön szépséggel vagyunk körülvéve. Isten teremtette az emberiséget. Az emberi test is egy bizonyos szépséggel bír. Mint látja, az én testem talán nem olyan szép. Úgy néz ki, mint egy ráncos dió. Mégis, annyi év után a masina még működik. A testem 70 éve működik. Csak Isten tudta megalkotni. Vagyis ebben az értelemben megvan a maga sajátos szépsége. Biztos, hogy Isten szereti a szépséget, de van valami, amit mindennel szemben előnyben részesít, és ez a bűnbánat. Bűnbánat! Szeret kegyelmet gyakorolni. Ez Istenre jellemző. Hogy tudna kegyelmet gyakorolni, ha nem lehetne az embereket megkísérteni, és azok bűnbe nem esnének? Csak akkor tud Isten megbocsátani nekik. Nem akart tökéletes világot. Egy olyan világot akar, amelyben kegyelmet gyakorolhat. Ott van ez a csodálatos 106. zsoltár, amely többször is azt mondja: „Köszönjék meg az Úrnak minden kegyelmét és csodáit, amelyeket az emberek fiaiért tett.”5 Jézus szeret kegyelmet gyakorolni. Az emberek, akik vétkeznek, amint azt mindnyájan tesszük, gyakran kritikus hibát követnek el. A test, a kevélység vagy bármi más bűnébe esnek, majd úgy érzik, hogy olyan messzire mentek, ahonnan nem tudnak visszatérni. Pedig ez az a helyzet, amit Isten elképzelt. Ő azt


5 Lásd Zsolt 107 (106),8.


szeretné, hogy térj vissza. Meg akar bocsátani! Amíg meg nem halsz, létezik az a csodálatos lehetőség, hogy visszafogadtassál, mint a tékozló fiú.

Isten tehát hatalmat adott a sátánnak, hogy megkísértse az embert. Néhány szót erről is mondhatunk. Emlékezzünk arra, hogy ennek az angyalnak is korlátozott az intelligenciája. Nem ismeri azt, amit például maga tud a hitről, Bernard. Ő azt nem tudja. Neki nincsenek ismeretei az angyali életről. Korlátozott ismeretei vannak az Oltáriszentségről. Az Oltáriszentséget úgy nevezi meg, hogy „a névtelen”. A sátán nem ismeri a jövőt. Csak annyira képes előre látni a jövőt, mint az időjárás előrejelzője, aki ránéz az esőfelhőkre, és azt mondja: „Igen, jön az eső.” Jobban érzékeli a természetes dolgokat, mert ő egy angyal. Ilyen értelemben képes jövendölni, de nem tudja, mi fog történni az elkövetkező években. Vagyis korlátozott. Mégis ő a létező legokosabb hazug, mert féligazságokkal kereskedik. Féligazságokkal! Annak az információnak a legnagyobb része, amit ma az emberek Luciferről büszkélkedve mondanak, félhazugság, amit az önmagáról terjesztett. És ez veszélyes lehet, mert nem engedi, hogy megismerjük őt.

Bizonyos ismereteket Luciferről a kinyilatkoztatásból, a szenthagyományból, az egyházatyáktól és a pápától nyerünk. Tudjuk, hogy Lucifer eleinte egy bizonyos mértékű szabadsággal rendelkezett. Ez a szabadság Krisztus eljövetelével véget ért. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Lucifer láncra volt verve. Az Egyház kapott ezer esztendőnyi virágzást. Megkaptuk ezt az ezer évet. Az ezer év a modern korban járt le. Most egy olyan korban élünk, amikor a sátán láncai meglazultak. A meglazulás alig száz évvel ezelőtt történt. A sátán szabadsága napjainkban véget fog érni. Ki vagyunk téve annak, hogy Lucifer szabadon harcolhat mindazért, amit Krisztus eljövetele után elvesztett. Emlékezzen rá: Krisztus eljövetele után a kereszténység tért hódított. Egész népek tértek meg. Egész Európa megtért. Amikor a misszionáriusok elérték Mexikót, két év alatt nyolcmillió lelket térítettek meg. Ez elképesztő volt! Még ma is a kereszténység a legnagyobb vallás. A Katolikus Egyházhoz körülbelül egymilliárd ember tartozik. Vagyis a sátán borzasztó sokat veszített. Most megpróbálja visszaszerezni.

Egy nagyon fontos kérdés a következő: A Katolikus Egyháznak igaza van, hogy nem mindenki fog üdvözülni. Van egy csoport, amelyikről Isten előre látta, hogy együttműködik vele, és részesül a megváltásban. Márpedig ebbe a csoportba valószínűleg nem tartozik az emberek többsége, és bizonyosan nem minden ember. Tévedés azt állítani, hogy minden ember üdvözül, márpedig napjainkban ezt erőltetik. De azért az Egyház legjobb ezer évében a mennyben számos lélek gyűlt össze, akik együttműködtek Istennel. Ma a maradék küszködik. Nyilvánvaló, hogy ezekben az időkben a sátán az utolsó álláshelyét birtokolja. Ez az ő Waterloo-ja. Egy mindent felperzselő földi politikát követ, annyit pusztítva el, amennyit csak tud, mielőtt végül újból a mélybe taszítják, és Szent Mihály arkangyal megláncolja őt. Akkor elfoglalja a helyét Jézus Szent Szívének és a Szűzanyának uralma. Ez a sátán helyzete ma.

Még van egy dolog, amit Luciferrel kapcsolatban megemlíthetünk, éspedig az, hogy magunktól nem rendelkezünk semmiféle védelemmel vele szemben. Senki nem egyenlő ellenfele a földön. Senki! Ő mindenkit be tud csapni a földön. Szent Pál azt mondja a sátánról: képes úgy átalakítani magát, hogy a fény egy angyalának tűnjék. Ezért attól függetlenül, milyen magasztosaknak véled késztetéseidet vagy milyen kifogástalanoknak hiszed tanaidat, szükséged van védelemre. Ez a védelem egy katolikus számára főképpen két úton érkezik. Az egyik, amikor az Egyház tiszta hangon szólal meg kijelölt szónokai által. Ezt az Egyház magisztériumának nevezik. Néha azt szeretném, ha egyházi embereink tisztább hangon beszélnének. Mostanában az Egyház magisztériuma többnyire néma. A másik: Szent Mihály és a többi angyal védelme alatt állunk. Ez az ő feladatuk. És ne felejtse el: az egyházatyáktól tudjuk, hogy az Isten és Lucifer közötti válság Krisztust érinti. Lucifer és angyalai Jézust kisgyermekként látták, majd mint egy embert, aki mezítláb vándorol Palesztinában. Látták szakállas férfiként, aki köntöst viselt, és csak néhány fillér volt az erszényében. Aztán részük volt a megfeszített Ember látványában. És Lucifert arra kérték, hogy imádja Őt. Megtette volna ezt Lucifer? Nem! Ő fent, a Mindenható hegyén kívánt lenni. Egyenlő akart lenni Istennel. A kérést nem volt hajlandó teljesíteni.

Bernard: Tehát ez a kevélység bűne volt.

Martin atya: Természetesen az volt, a kevélységé. Vajon miért mutatta meg Isten az angyaloknak ezt a látomást? Mert minden angyalnak választási lehetőséget adott. Így rendelkezett: szolgálni fogod Jézust és követőit. Oltalmazod Jézus követőit. Némelyek közületek értük imádkozva fenn lesznek a trónom mellett, és imáikat elhozzátok Nekem. A többiek őrangyalok lesznek. Vigyáztok a lépéseikre. Vigyáztok a házaikra. Megvéditek őket a vadállatoktól. Meggyógyítjátok őket, ha betegek. Segítitek őket, mikor kegyetlenek, és bűnösnek érzik magukat. Emlékeztetitek őket arra, hogy ők Isten gyermekei és hűségesnek kell lenniük a törvényeimhez. Isten az angyaloktól megkérdezte: „Megteszitek?” Módjuk volt szabadon választani. Lucifer és követői így válaszoltak: „Nem! Mi angyalok vagyunk. Imádni ezt a Jézust? Imádni azt az embert, aki egy asszonytól született, és megalázva hal meg a kereszten? Mi halhatatlanok vagyunk, és mégis ezt akarod tőlünk!” Vagyis Lucifer visszautasította az Istentől felajánlott lehetőséget. Igen, ez a kevélység bűne volt.

Ahhoz, hogy az angyalok segítsenek minket, hívnunk kell őket. Különös az angyalokkal kapcsolatban, hogy ha nem hívod őket, nem igen lesznek tevékenyek. Ha hívod őket, és 40 százalékban számítasz rájuk, akkor 40 százalékot fogsz kapni tőlük. Ha hívod őket, és 90 százalékot vársz tőlük, megkapod a 90 százalékot. Hogy 100 százalékot kapj tőlük, többre van szükség, mint arra a reményre, hogy segíteni fognak. Azt mondta egyszer valaki, hogy a remény nagyon jó társ, de rossz útmutató. Az embernek muszáj hinnie, hogy megkapja a 100 százalékot. Ha így tesz, az övé lesz a 100 százalék. Isten ilyen különös módon kezel minket. Ez pontosan így van a Szűzanyával is. La Salette-nél a két gyermek megkérdezte tőle, „Hogyan hihetünk neked, Asszonyunk?” Ő így válaszolt: „Ha hisztek bennem, én is hiszek bennetek.” A quid pro quo6 elve érvényesül Istennél.

Tehát csak az Egyház magisztériuma és az angyalok képezik számunkra a kettős védelmet a sátán, vagy Lucifer ellen, ahogy én őt szívesebben nevezem. Szent Péter mondta: „Józanok legyetek és vigyázzatok. Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el.”7 Lucifer célja, hogy tönkretegye az Egyházat. Az a célja, hogy megrontsa a maga lelkét, Bernard, és az enyémet is. Az a célja, hogy elpusztítsa a papságot, és eltávolítsa a szentségházakat (tabernákulumokat) a templomokból. Az a célja, hogy elpusztítson minden erkölcsösséget és tisztaságot. Az a célja, hogy teljesen szétrombolja a családot. Az a célja, hogy egy olyan világot hozzon létre, amelyben nincs Egyház, nincs részvét, nincs szeretet és nincs gyengédség. A kín, a halál és a pusztítás világát akarja létrehozni.

Tudja, én jó útra tért sátánistákkal dolgozom. Valamennyien beszélnek nekem arról a három próbáról, aminek eleget kell tenniük, hogy hiteles sátánistákká váljanak. Először ölniük kell, bemutatván a halállal szembeni közömbösségüket. Általában olyasmit ölnek meg, mint egy kölyökkutya, kismacska vagy madár. Másodjára azt kell bizonyítaniuk, hogy szeretik a tüzet. Harmadjára kegyetlennek kell lenniük. Ilyenkor nem ölnek, csak a kegyetlenségüket kell bizonyítaniuk. Azt kell elérniük, hogy egy kutya, macska, madár vagy akár egy emberi lény ordítson a fájdalomtól, és ezt élvezettel tegyék. Ez Lucifer világa. Nézze meg nagyvárosaink, Los Angeles, San Francisco, New York, Párizs, London, vagy a


6 Valamit valamiért.

7 1Pét 5,8.


saját országa, Kanada városainak szégyenfoltjait. Mivel van tele az, amit ezek árnyoldalainak vagy embertelen vonásainak nevezünk? Kegyetlenséggel, gyújtogatással, halállal. Tehát a sátán szokásos jelei mindenütt ott vannak. Ezek a foltok a hasadt patának a nyomai.

Bernard: Mik az ördögök?

Martin atya: Az ördögök azok az angyalok, akik Luciferhez csatlakoztak. Valamit meg kell értenünk az angyalokkal kapcsolatban. Sokan megkérdezték már tőlem, „Tulajdonképpen hány angyal van?” Bernard, hány ember ül ebben a szobában?

Bernard: Kettő.

Martin atya: Így van. És hogyan számította ezt ki? Megszámolta. Egy test, két test. Nos, egy angyalnak nincs teste. Nem tudja a mennyiségüket számszerűen meghatározni. Ez egy nehézség. A lélek világában nincs számszerű elkülönülés, mivel a lelkeknek nincs testük. Mivel ők lelkek, nem képesek meghalni. Azt mondhatnánk, hogy iszonyú sok van belőlük. Amikor a Getszemáni kertben Péter kihúzta a kardját, Krisztus azt mondta neki: „azt hiszed, hogy nem kérhetném Atyámat, s nem küldene tizenkét légió angyalnál is többet?”8 Ez azt jelenti, hogy Isten egy pillanat alatt több százezer angyalt küldhetett volna Krisztus védelmére. Az angyalok nem foglalnak el semmi helyet a térben. A kérdés, hogy hány angyal fér el egy tű hegyén, a katolikus filozófusoknak szánt protestáns szemrehányás. Az angyalok semmin nem foglalnak helyet, mert anyagtalanok, de valóságosak. Valóságosak! És közülünk mindenkihez tartozik egy, mindegyikünknek van őrangyala. Az egyházatyák némelyike azt mondta, hogy mindenkinek van egy kijelölt ördöge is. Ez a kijelölés a lélek jellege alapján történik. Ha érzéki jellegű vagyok, akkor egy olyan ördögöt jelölnek ki nekem, amelyik szenzuálisan és szexuálisan kísért engem. Ha kapzsi vagyok, a nekem kijelölt ördög a pénzzel kapcsolatos bűnök elkövetésére kísért. És így tovább.

Az ördögűzés (exorcizmus) tapasztalataiból tudjuk, hogy az ördögök szakosodnak. A velük való beszélgetésből megtudjuk, hogy a szakterületükön kívül igen ostobák. De a saját területükön, legyen az intellektuális, tudományos, matematikai vagy bármi más, ők nagyon, nagyon intelligensek. Szakterületük fölényes tudásával rendelkeznek. Félelmetes lények, ha összeütközésbe kerülnek valakivel. És rendkívül tevékenyek.

Bernard: A modern teológusok miért gúnyolódnak az ördög, az őrangyal képzetén, és néha a gonosz fogalmán is?

Martin atya: Elmondom, hogy miért teszik. A válaszom rövid, de ne legyen elégedetlen vele, amíg meg nem hallgatja a magyarázatot is. Ezek a teológusok egyszerűen a hitehagyás állapotában vannak. Röviden ez a helyzet. Mit jelent ez? Azt, hogy elvesztették a hitüket. Amennyiben tagadja az ördög létét, ha tagadja Lucifer létét, a bűn, a pokol vagy az örök büntetés létét, akkor automatikusan tagadja a Krisztus általi megváltás eszméjét is. Ezzel automatikusan tagadja Isten jóságát és a Kereszt célját. A Megtestesülés egész tervét elveti. Valójában nem tagadhatja Lucifer létét anélkül, hogy ne tagadná Krisztus isteni természetét és Megváltó voltát is. Mi volt akkor Krisztus jövetelének a célja? Mi lehet a cél? Hogy széppé tegye a földet? Hogy több ennivalót adjon? Vagy boldogabb életet? Nem, nem. Ő azért jött, hogy megváltson minket a bűntől. Azért jött, hogy megváltson minket a bűntől!


8 Mt 26,53.


Fontos megérteni, hogy ma egy széleskörű hitehagyás kezdetének a szorításában vagyunk. Nem olyan régen az Egyházat a püspökök, papok, apácák és laikusok szilárd sorai népesítették be, és mind hívő emberek voltak. Nem kérdőjelezték meg a hit alapjait, még a járulékos tanításait sem. Aztán máról holnapra hirtelen pálfordulás történt, és ma vannak bíborosaink, püspökeink, papjaink és apácáink, akik nem hisznek. A lakosság nagy tömegei nem vesznek részt a szentmiséken, és nem gyónnak. Már nem hisznek többé. Hogy magyarázza azt, hogy az emberek nem hisznek? Van a hitnek egy szabálya, amely mindig

működik. Hadd mondjam el egy példa segítségével, hogy mi az. Tételezzük fel, hogy azt mondom a feleségemnek, „szeretlek”. De soha nem is nézek rá. Sose kedveskedem neki virággal. Nem veszek neki soha ennivalót. Éjjel vagy reggel már nem is szoktam ránézni. Nem mondom neki azt, hogy „Jó reggelt”. Azt sem, hogy „Jó estét”. Amikor legközelebb azt mondom neki, hogy szeretem őt, így válaszolhat: „Micsoda vicc! Miféle szeretet ez?” Ehhez hasonlít, amikor egy modern egyházi ember azt mondja: „Én hiszek Krisztusban.” Nos, ha hisz Krisztusban, miért szegi meg az Ő parancsait? Miért tagadja Egyháza, az Ő igaz és tévedhetetlen Egyháza dogmáit? Elvesztették tehát a hitüket. Hitehagyottak.

Vannak bizonyos bíborosok az Egyesült Államokban és bizonyos érsekek Kanadában, ahol maga él, akik elvesztették a hitüket. Van sok püspök is és nagyon sok pap, akik elvesztették a hitüket. A probléma a hitetlenséggel ez, Bernard: ha valaki elveszíti a hitét, tisztában van-e vele, hogy elveszítette?

Bernard: Nincs tisztában vele.

Martin atya: Aki tudja, hogy elvesztette a hitét, igyekezne visszaszerezni azt. Ezek nem tudják, hogy elveszítették. És azt gondolják, hogy mi ostobák vagyunk, mert megtartottuk ezeket az úgynevezett babonákat és mítoszokat. A hitetlenségnek ez az átka. Ha Isten egyszer visszavonta a hit ajándékát, barátom, nem tudsz hinni többé. Képtelen vagy a hitre. Csak Isten képes megragadni a nyakadnál fogva, és kiemelni abból az ingoványból, de ő nem mindig teszi ezt meg. És azt se felejtsük el, hogy sokkal könnyebb elveszteni a hitet, mint azt gondolnánk. Én soha nem kételkedtem egy dogmában sem. Nem tudnám megtámadni az Egyház egy parancsát sem. Soha nem bírálnám a Bibliát. Mégis, elveszíthetem a hitemet, mert hűtlen vagyok. Ha nős vagyok, tételezzük föl, hogy nem vagyok hű a házassági eskümhöz. Ha pap vagyok, tételezzük föl, hogy nem vagyok hű a celibátusi eskümhöz. Mondjuk nem tartom be a „ne lopj” parancsot. Ha ezek közül bármelyik bűnbe beleesem, a hit rögtön elmállik. Minél mélyebbre süllyedek a bűnbe, a hit annál jobban eltűnik. Végül is arra a pontra jutok, hogy azt mondom: „Nem, nem. Hinni akarom mindezeket a dolgokat, de többé nem tudom.”

Az utolsó megjegyzendő dolog a hitről, hogy az nem érzelem, hanem tudás. A hitben az történik, hogy az elme egy javaslatot tesz: „Isten van”. „Isten az én Teremtőm.” „Jézus megvált engem.” „A pokol létezik”. „A pápa tévedhetetlen”. „Az Egyházon kívül nincs üdvösség”. Az akaratom önként csatlakozik, mondván: „Fogadd el! Fogadd el vakon, bizonyítás nélkül.” Ez hit, de ugyanakkor tudás is. Szent Pál azt mondja, hogy a hit egy sötét üvegen át szerzett ismeret. Amikor magamhoz veszem Krisztust a Szentostyában, amikor a rózsafüzért mondom, amikor járom a keresztút állomásait, amikor szentmisére megyek, vagy amikor élethelyzetem kötelességeit teljesítem, lelkileg és természetfölötti módon Istennel vagyok kapcsolatban. Ismerem őt, de nem tudom, mit is tudok, hacsak – néha, megérzés által – a tudtomra nem adja. Vagy mikor eljön a halálom órája, és hirtelen látok mindent, amit tudok és mindent, amit nem tudok. A hit tehát tudás, és erről nem szabad megfeledkeznünk. A sátán meg akarja rontani ezt a tudást. Ezt úgy viszi végbe, hogy megpróbálja elterelni a figyelmünket. Egyszer majd beszélgethetünk a módszereiről, amelyekkel a hitünket aláássa.

Bernard: Tegyük ezt máris.

Martin atya: Rendben. Van néhány alapvető szabály, amelyeket ennek a bukott angyalnak észre kell vennie. Ő csak az érzékszerveinket érintheti. Hacsak nem kerített hatalmába, lelkünkhöz nem érhet, csak akkor, ha neki adjuk azt. Ha megszállottá válunk. De még akkor is vannak nehézségei. Kerülő úton kell munkálkodnia. Csak annyit tehet, hogy az ember lelkét közönséges eszközökkel érje el. Mik a közönséges eszközök? Testünk és öt érzékszervünk van. Belül foglal helyet a képzelőerőnk, ami egy képesség. Ennek képei vannak és egy memóriája, amely felidézi azokat a képeket. Tegyük fel, hogy maga itt ül a szobában. Ha ránéz a falra, egy tükröt lát rajta, egy metszett tükröt. Ha átnéz a másik falra, könyveket, fényképeket és mellszobrokat lát, a fejét azoknak az embereknek, akik itt élnek. Ikonok függnek a falon, és van néhány gyertyatartó. Azok a képek már mind benne vannak a képzeletében, és ott tárolódnak. Jó memóriával ki tudja választani őket, és valamennyit fel tudja idézni. Ez a módja a képek visszakeresésének. Mivel beszélek magához, és az elméje működik, meg fogja érteni, hogy azok az ikonok mit jelentenek, és azok a könyvek mifélék, és hogy mire használják a gyertyatartókat, és kik azok az emberek, akiknek mellszobrai ott vannak a polcon. Mármost ha Lucifer a maga képzeletébe képeket ültet be, azok maguktól továbbítódnak az elméjébe.

Így Lucifer erőteljes képeket plántál belém, ha nem vagyok elővigyázatos. Ezért kell az embernek őrködnie a képzelete és a szemei fölött. Tételezzük fel, hogy kimegy az utcára, és lát egy anyát, aki súlyosan bántalmazza a kisgyermekét. Ezt jól megfigyeli. Ez olyan emlék lesz, amit sohasem fog kitörölni az agyából. Most tételezzük fel, hogy bekapcsolja a televíziót (aminek az Egyesült Államokban butítódoboz az elnevezése9), és megnéz egy két ember között lejátszódó obszcén aktust. Ennek a látványa is emlékké lesz. Ha látja a tévében a manapság gyakori pornográfiát, megmarad az emlékezetében. Az agyában van a kép. És azok a képek be vannak hangolva az ördög számára, hogy azokkal bűnökre csábítsa magát. Vagy ha pénzt, aranyat vagy esetleg egy nagyon értékes nyakláncot néz, a kép magába hatol. Ha sóvárog ezekért a javakért, az ördögnek máris ott az eszköze, amivel kísértse magát. Neki csak egy talpalatnyi helyre van szüksége, és már nyakon is csípte magát. Ezért olyan fontos „a szemek és kezek tisztaságára ügyelni” – amint ezt mondani szokták. Ezeket a gondolatokat és kifejezéseket nevetség tárgyává teszik manapság. Pedig nincs élő férfi, aki kísértés nélkül tud megérinteni egy nőt. És fordítva is. Ezért mindenkinek vigyáznia kell, mit néz, és hogyan érint. Vigyáznunk kell, mit hallgatunk, mert a hang a befolyásolás félelmetes eszköze. Az érzékek útján hatol belénk a sátán.

Most ez nem azt jelenti, hogy az ember úgy járkáljon, mintha egy szögesdróttal körbezárt táborban lenne, elutasítva, hogy másokra nézzen, vagy hogy beszéljen velük. Nem! De ki kell fejleszteni magunkban az önkontroll szokását. Az önuralommal bíró emberek érzik valaminek a hatását, de függetleníteni tudják magukat tőle. Nem lesznek elbűvölve tőle. A probléma a televízióval az, hogy természeténél fogva leköti az embert. Erőteles kép, amely vonzza és betölti a nézőt. Így működik a sátán. Ezen a módon dolgozik az egyénen, de ő egy geopolitikus, akinek az egész világgal vannak tervei. Tervei vannak helyi, állami és szövetségi szinten a hivatalnoki karok, a tanácstermek, a vezérigazgatói irodák, a parlamentek és a kormányok számára. Ezekben az intézményekben a sátán az egyéneket csoportokban befolyásolja. Mind az Egyesült Államokból, mind pedig Kanadából vannak példáink. Ott van az abortusz jóváhagyása. A homoszexualitás és a homoszexuális házasság helyeslése. A pornográfiának művészeti formaként való elfogadása. Az ördög csoportok által dolgozik. Ha egyszer egy csoport ember falanxba verődik össze, a társak nyomása arra


9 Az eredetiben „boob tube”.


készteti őket, hogy mindegyikük ugyanabban az irányban mozogjon. Mindezek mögött ott van az öreg szatír vigyorgó képe, amelyik mindent elér helyettesei révén. Ő így működik.

Bernard: Érdekes, hogy megemlítette azt a fontos szempontot, miszerint az érzékeken keresztül működik. Egy alkalommal egy könyvüzletben járva felvettem és átlapoztam egy sátánista bibliát. Azt állította, hogy a sátánizmus központi elve az engedékenység. Ezzel ellentétben a kereszténység elve az áldozat.

Martin atya: Ez igaz! Ez így van! Látja, az a két kérdés, amit a kísértő súg az ember lelki fülébe, az a „Miért ne?”. „Miért ne tegyük?” Különösen, ha az egy ártalmatlan cselekedetre hív, az ördög ezt suttogja: „Senkinek nem ártunk vele. Csak érezd jól magad. Szerezd meg magadnak az aranyadat, a nődet, vagy azt a férfit. Szerezd meg az ételedet, vagy bármit, amit akarsz, akár törvénytelenül is, ha másképp nem megy. Miért ne?” Igen, ez saját vágyaink kielégítése. A „Miért ne?” kifejezés megtestesíti pontosan azt az elvet, amit az ördög használ. Ő arra nevel bennünket, hogy magunktól is erre hivatkozzunk. „Miért ne birtokoljuk? Nem ártunk vele senkinek. Nincs áldozata és jogod van hozzá, még ha ez John Smith-hez vagy Mabel Kellyhez tartozik is, hiszen te épp olyan jó vagy, mint ők. Különben is ők nem tudnak róla, és nem fog nekik ártani. Nekik nincs is joguk hozzá; túlságosan ostobák. Ezért, barátaim, miért ne legyen részetek benne?” Igen, ez saját vágyaink kielégítése.

A lelkipásztori munkámban a világ a legnehezebb dolgának találom, hogy jó, megbízható polgároknak megmondjam: „Neked áldozatot kell hoznod!” Ezt fogják rá válaszolni: „Miért? Hiszen nem követtem el bűnt.” Persze, hogy nem, senki sem feltételezi rólad, hogy belementél a vágyaid jogtalan kielégítésébe. De jól tesszük, ha korlátozzuk vágyaink jogos kielégítését is. Jó, ha korlátozod vágyaid jogos kielégítését, mint ahogy lemondasz egy adag csokoládés képviselőfánkról, hogy azzal is erősödjél. Miért? Azért, mert ez háború! Krisztus harcban áll Luciferrel. Sok embernek nehéz a lelkére beszélni, hogy önkéntes áldozatokat kellene hoznia, amelyekkel edzi magát. Az ókori időkben az amfiteátrumokban harcoló gladiátorok megtanulták, hogy a sikeres harc érdekében vissza kell fogniuk magukat. Fontos, hogy fékezd az étvágyadat, csak azért, hogy tudj nemet mondani. Van valami rossz a dohányzáshoz, az alkoholhoz, a csokoládéhoz vagy bármihez való függőségben. Mindebben van valami rossz és valami nem keresztényi. Valami bűnös van benne, még ha az csak bocsánatos bűn lenne is. Elkényezteted magad, ezért a természet ellened fordul, és végül a lelked fog szenvedni miatta.

Bernard: Most térjünk át az exorcizmus (ördögűzés) és az ördögtől való megszállottság témájára. Néhány évvel ezelőtt írt egy könyvet, melynek címe „Az ördög túsza”.10

Martin atya: Így van. Végül is megjelentetjük annak a könyvnek egy másik kiadását, még ha sok eladatlan példánya van is az első kiadásnak. Úgy döntöttünk, hogy egy új előszóra van szükségünk. Amikor azt a könyvet írtam, annak egyetlen célja volt. Azért írtam, mert kortársaink a világ minden részén elfelejtették, hogy az ördögűzés (az exorcizmus) valójában micsoda. Nem tudták, hogy mi az exorcizmus. Aztán William Blatty könyve alapján készült egy rendkívül furcsa film, melynek címe „Az exorcista” volt.11 Ez a film teljesen téves képet mutatott be az ördögűzésről. Úgy értelmezte, mintha az exorcizmus Frankensteinnek és Drakulának valamiféle kombinációja lenne. A film egy csomó zöld trutymót, betörő ablakokat és repülő testeket mutatott. Márpedig az exorcizmus ennél


10 Az eredeti címe: Hostage to the Devil.

11 Az eredetiben: The Exorcist. A könyvnek ugyanez a címe.


valójában sokkal borzalmasabb és halálosabb. Mivel gyakorlott ördögűző vagyok, gondoltam, leközöljük 5–10 ördögűzés leírását – a szükséges engedélyek megszerzése után. A könyvet az Egyesült Államok északkeleti részén jelentetjük meg, ahol dolgozom.

Mivel az ördögűzések hosszadalmasak, úgy döntöttem, csak ötöt közlök. Volt olyan exorcizmus, amely 400 órát vett igénybe. Némelyikük öt napig tartott. Mostanában egy normális, nagyobb exorcizmushoz három vagy négy hétre van szükség. Mindig hangszalagra rögzítjük, fényképeket és videofelvételeket is készítünk az egész folyamatról. Azt mondanám, hogy 40 nagyobb exorcizmusunk van évente. Több ezer kisebb exorcizmust is végzünk.

Mindenekelőtt a megszállottságról beszéljünk egy keveset. Az történik, hogy valaki önként odaadja a lelkét Lucifernek. Megegyeznek, hogy az illető az ő imádója és szolgája lesz. Úgy hangzik, mintha senki nem tenné meg ezt, pedig ezrek megteszik. Meg tudjuk magyarázni a folyamatot, hogy hogyan történik. A kritikus pont a megszállottság állapotának létrejötte. A megszállottság azt jelenti, hogy már nem rendelkezel a saját akaratoddal. Az ördög csak az akaratot birtokolja.  Van egy mítosz, hogy az ördög behatol az ember testébe. Az ördög nem hatolhat be a testbe, mert nincs teste, hogy behatoljon bárki testébe. Az ördögnek nincs fizikai formája. Emlékszik Hitlerre? Emlékszik arra a vakmerő, gonosz emberre, Bernard? Bizonyos értelemben ő hatalmába kerítette németek millióinak az akaratát és értelmét. De sohasem hatolt be a testükbe. Az akaratukat ragadta meg. Látja, ha ellenőrizni tudom az akaratát és az értelmét, akkor a birtokomban tartom, vagyis megszálltam magát. Minél nagyobb a megszállás mértéke, annál nagyobb a befolyásom magára. Évekkel ezelőtt volt egy borzalmas esetünk New Yorkban. Egy gonosz ember Lisát, az élettársát kegyetlenné tette egy kisgyermekkel szemben, aki végül meghalt. Ez egy olyan eset volt, amikor egy férfi uralkodik egy nő fölött. Néha egy nő uralkodik egy férfi fölött. Néha olyan nagy a dominancia, hogy az uralom alatt levő férfi vagy nő rabszolgává lesz. Ez a megszállottság természete. Ha egyszer hagyod, hogy a szellem erőt nyerjen feletted, nagyon nehéz, vagy nem is lehet elszakadni tőle. A megszállottság csak önkéntesen történhet. Önkéntelen megszállottság nincs. Nem történhet meg, hogy valaki felébred egy reggel, és azt mondja: „Szent Isten! Az ördög megszállott engem.” Ilyen nem történik. Megszállottság olyankor fordul elő, amikor az ember betessékeli őt magához. És mikor végül megérkezik, örökre ott akar maradni. Ez a megszállottság.

Az emberek a megszállottságot gyakran összetévesztik azzal, amit rögeszmének nevezünk. A rögeszme akkor jelentkezik, amikor az ördög az embert megpuhította. Ez egy szörnyű folyamat. Az üldözés folyamata. Így működik: Azzal kezdem zaklatni magát, Bernard, hogy azt mondom: „Tudom, hogy van kétezer dollár a zsebében. Ha azt nem adja nekem, megölöm, vagy megsebesítem a feleségét; vagy tönkreteszem a gyermekeit; vagy romba döntöm a hírnevét.” És nap mint nap zaklatom magát, leveleket küldök, telefonon hívogatom. Találkozom a feleségével, és megkérdezem tőle: „Tudja-e a férje, hogy milyen veszedelmes helyzetbe hozta magát?” Vagy odamegyek a gyermekeihez a játszótéren, és azt mondom nekik: „Apátok nagyon rossz ember. A halálotokat fogja okozni.” Folyamatosan zaklatom magát, amíg csak nem teljesíti a kívánságomat. Ez az üldözés.

Sok embert zaklatnak, üldöznek, míg nem a depresszió borzalmas állapotába kerül, és elmegy egy pszichiáterhez. Nem is gondolnak arra, hogy a sátán teszi ezt velük. Néha egy olyan emberrel történik ez, aki nem túlságosan boldog a házasságában. Nem akarja elhagyni a feleségét, de egy másik nővel kecsegtetik, aki a környezetében él. Vele üldözik őt. Az ördög azt mondja: „Ide hallgass, ha nem kezdesz viszonyt vele és nem teszed a szeretőddé, meg fogsz betegedni. Az idegeidnek van szüksége erre.” Ezt az embert üldözik, ostromolják. Ez egyik példája a rögeszmének. A rögeszme teljes mértékben különbözik a megszállottságtól.

Nos, a megszállottság olyasvalami, amiből nem tudunk kiszabadulni. Az egyetlen személy, aki meg tud szabadítani, az Krisztus. Ezt Krisztus rendszerint nem közvetlenül teszi. Ezzel a feladattal megbízza az apostolokat, akik ma az Egyház püspökei. Ezért a püspököknek kell engedélyezniük minden ördögűzést. Sajnos az általam ismert püspökök többsége nem hisz az ördögben. Vagy ha hisznek is benne, a gonoszság homályos fogalmának gondolják. És kétségtelenül nem hisznek a megszállottságban. Úgy gondolják, hogy a megszállott személynek egy elmegyógyászt vagy lélekbúvárt kellene felkeresnie. Bizonyos püspökökhöz nem küldök már embereket. Ők az egyszerű hívő embereket, akik segítséget keresnek náluk, pszichiáterhez irányítják, vagy szanatóriumba küldik. Ezek a püspökök azt tanácsolják nekik, hogy pihenjék ki magukat vagy kérjenek orvosságot. Ezek a megoldások csak rontanak a helyzeten. Ez egy rettenetes állapot. Mindez a papok és püspökök hitének hiányára vezethető vissza. Viszont ha a püspök hívő ember is, néha a plébánia papjai nem azok. A papok kinevetik és elküldik ezeket a szegény lelkeket a gyóntatószékből. Bernard, én egész életemet azzal tölthetném, hogy ezekkel az emberekkel a kényszerképzeteikről és a megszállottságukról beszéljek, tanácsot adva nekik, hogy mit tegyenek. Erre a munkára nagy szükség lenne napjainkban. Mióta ezen a téren az 1970-es években munkába fogtam, a végrehajtott exorcizmusok száma óriásit növekedett. Ez rettenetes. Ez rettenetes!

Nincs jele annak, hogy a sátánizmus csökkenne. Sajnos a sátánizmus és a megszállottság jelensége riasztó fordulatot vett. Robbanásszerűen növekedett a sátánista pedofília. Csak az Egyesült Államokban több ezer boszorkánygyülekezet létezik, amely hivatásszerűen elkötelezte magát a sátán imádására. Gondolja meg, ez áldozatokat és fekete miséket jelent. Ez az Oltáriszentséggel és Krisztus drágalátos Vérével szembeni tiszteletlenséget és szentségtörést jelent minden nap. Mindaz ezt jelenti. A sátán messzire nyújtotta csápjait. És a sátánisták a bűn olyan mélységeit érik el, amelyre régebben ritkán volt példa. A sátánista csoport általában egy gyermeket keres áldozatul, lehetőleg egy kisfiút. Leírhatatlan szörnyűségeket követnek el a szegény áldozattal. A sátánisták nagy élvezetet találnak ebben. Ez a legfőbb áldozat. Ne feledjük, a sátán egykor elhatározta, hogy elpusztít egy gyermeket, de terve meghiúsult. Az a Gyermek, Jézus, férfivá növekedett, elpusztította a sátán birodalmát, és gyorsan visszaküldte őt a pokolba. A sátán ezt annyi gyermeken akarja megbosszulni, ahányon csak tudja. Ezért okoz gyönyörűséget neki az abortusz. A világon több millió abortuszt végeznek évente. Kisgyermekek millióit áldozzák fel minden esztendőben. A sátán szeszélyének kielégítése érdekében gyilkos kegyetlenséggel áldozzák fel őket. Szörnyű dolog az anyák számára, amikor ráébrednek arra a tényre, hogy elkövették ezt a bűnt. A trauma olyan mély! Néha nem lehet tenni semmit értük, csak imádkozni. A sátán minden évben megfizetteti ezt az adót ebben a világban. Ez az egyik oka, hogy mindnyájan tudjuk: büntetésnek kell következnie. Csak komoly büntetés tudja kitisztítani ezt a gonoszságot. Nagyon messzire mentünk ezen az úton.

Bernard: Említette, hogy a sátánisták fekete miséket tartanak. Mik azok a fekete misék?

Martin atya: A valódi sátánizmus egész gyakorlatában az az elv, hogy mindent visszafelé csinálnak. A kereszt mindig ott van, de fejjel lefelé van felfüggesztve. A fekete mise abban áll, hogy a római misét12 visszafelé mondják. Egyébként a sátánisták a római misét parodizálják, nem a Novus Ordo-t,13 vagyis az új miserítust. Nem hiszik, hogy a Novus


12 Ez a régi latin, vagy tridenti szentmise, melyet V. Piusz pápa Quam primum kezdetű bullája rendelt el (1570. július 14-én). Mindvégig érvényben volt a II. Vatikáni zsinatig.

13 Az interjú során Martin atya megjegyzései a Novus Ordo miséről (melyet a II. Vatikáni zsinat vezetett be) főleg a nyugati országokban tapasztalható túlkapásokon alapulnak. De például a magyar liturgiában is az átváltoztatás kánoni szövegét meg kellett változtatni, és újra a „sokakért” szót használják a „mindenkiért” helyett (2009 pünkösdjétől kezdve). Az angol fordítás is, itt is és sok más helyen is, az eredeti szöveghez tért vissza (az Egyesült Államokban 2011 adventjétől).


Ordo (új miserítus) valódi mise. A sátánisták az utolsó evangéliummal14 kezdik, és visszafelé mennek az elejére. Az átváltoztatás szavai kivételt képeznek ettől a szabálytól, mert azt a helyes sorrendben mondják. Ha a fekete misét egy pap, egy hitehagyott pap mondja, a kenyérnek és a bornak valódi átváltoztatása történik, és ezeket megszentségtelenítik. Ez érvényes mise. Mielőtt a sátánisták fekete misére mennek, meggyónnak. Gyónásuk során tudja, mit csinálnak? Meggyónják azokat a bűnöket, amelyeket nem követtek el! „Semmiféle segítséget nem nyújtottál a sátánnak! Nem követted el azt a házasságtörést, nem loptad el azt a pénzt, nem mondtad azt a hazugságot, amit meg kellett volna tenned. Ily módon bántod meg a sátánt.” Minden bűnt meg kell gyónni, amit elkövethettél volna, de nem követtél el. Az istentiszteleten résztvevők meztelenek, és van egy oltáruk. Az oltáron mindig ott van az áldozat meztelenül. A fekete mise részletei a legtöbb ember gyomra számára túlságosan émelyítőek és visszataszítóak. Ha olyan emberekkel találkozunk, akik fekete misén voltak, láthatjuk a szemük üres tekintetét, amely nem fog megváltozni soha. Mindig ilyen marad a tekintetük, még ha megbánják is, amit tettek. Ha később normális életet élnek is, a lelkük egy része mindig halott marad. Egy olyan személynek, aki átment ezen, olyan a lelke, mint egy aszott végtag. Semmit nem lehet érte tenni. Semmit! A fekete mise istenkáromlása és szentségtörése oly mélyre hat, hogy ha valaha egyetlen ilyenen részt veszel, soha nem fogod kiheverni. Én soha nem voltam fekete misén, és természetesen soha nem is fogok ilyenen részt venni. Ha egyszer elmész egy fekete misére, és részt veszel rajta, valami olyat tettél a lelkeddel, amit csak Krisztus tud meggyógyítani. Nem tudom, hogy valaki, aki részt vett egy fekete misén, valaha is ki tud szabadulni a sátán szorításából. A legutolsó eset, amivel találkoztunk, egy nő volt, aki elmondta nekünk a tapasztalatait, de nem tudott menekülni tőlük. Visszament. A sátán vasmarokkal tartotta őt. Se pszichiátria, se pszichológia, se gyógykezelés nem tudta helyrehozni a károsodást. Nem lehetett meggyőzni őt. Azt mondta: „Öljetek meg! Öljetek meg, és szabad leszek!” Valószínűleg öngyilkosságot követ majd el, ezzel is a sátánt szolgálja. Az öngyilkosság az ő nyolcadik szentségük.

Bernard: Beszélhetnénk egy kicsit az exorcizmusról? Mi az exorcizmus? Ki végzi? Hogyan történik?

Martin atya: Az ördögűzésre a püspök jogosult, aki mindig egy papot bíz meg a feladattal. Egyébként régebbi korokban laikus exorcisták is voltak. Amint a pap kezeit megszentelik, változás történik a lelkében, olyan szellemi változás, amit soha el nem veszít. Nem számít, hogy sok pap azt mondja: „Pap voltam, de ennek vége. Szép munka volt, de most mással foglalkozom.” Ha haláluk előtt nem jöttek rá, az ítéletkor meg fogják tudni, hogy a lelkük Isten által le van pecsételve. Még ha bűnökkel takarják is el a lelküket, az különleges módon mégis Istenhez tartozik. A sátán gyűlöli a jó papot, aki bemutatja a miséjét, és teszi papi kötelességeit. A sátán gyűlöli az ilyen papot, mert ő Krisztus mása. Az ördögök sohasem használják Krisztus nevét. Krisztust „a névtelennek”, „a nagy puhánynak”, „a félénk embernek” vagy „a názáreti ácsnak” mondják, de sohasem Krisztusnak. Mindig sértéseket vágnak Hozzá. Az exorcizmusban rá lehet kényszeríteni őket, hogy mondják ki Krisztus nevét, de aztán bosszút állnak érte. Én megtettem ezt egyszer, de megbüntettek érte. És egyáltalán nem volt kellemes a büntetés. Ezért ne provokáld őket jobban, mint amennyire szükséges.


14 A tridenti szentmise végén, az áldás után a pap felolvas egy második evangéliumot: Jn 1,1–14.


Az ördögűzést tehát papnak kell végeznie, akinek erre megbízása kell, hogy legyen a püspöktől. Elmentem a püspökökhöz és azt mondtam: „Ennek és ennek a Jánosnak vagy ennek és ennek a Máriának, akik excellenciád egyházmegyéjében élnek, ördögűzésre van szükségük.” Akkor ezt mondta: „Nem tudok erről semmit. És semmit nem is akarok tudni. Magának megvan a felhatalmazása hozzá, de ne beszéljünk erről újra.” Félnek a témától, és semmit nem akarnak kezdeni vele. Nem hisznek az exorcizmusban, sem az ördögtől való megszállottságban, de félnek attól is, hogy egyáltalán ne higgyenek bennük. Ismerek egy püspököt, aki nem ilyen. Neki van egy állandó exorcistája is. Püspöktársai excentrikusnak tartják, mivel hisz az ördögben és az ördögűzésben. A New York-i érseki egyházmegyében nincs ilyen kijelölt ördögűző. Ez nem a bíborost15 illető szemrehányás, akiről tudjuk, hogy hisz az ördögben, a megszállottságban és az exorcizmusban. Viszont ebben az érsekségben nehézségek vannak az exorcista kinevezésében. Ezek a problémák nem a bíborostól, hanem a kancelláriából származnak. Ez azt jelenti, hogy valaki a bíboros alárendeltjei közül nem akarja, hogy bármi köze legyen ehhez. Vagyis valaki ellenállást fejt ki vele szemben. Más egyházmegyékben a püspök nem hisz benne, a papok nem hisznek benne, nincs exorcista és nincs segítség számodra. Ha fizetnének nekem, mondjuk húsz dollárt minden exorcizmusért, amit az elmúlt harminc évben végeztem, óh, nyugdíjba mehetnék! Toborozhatnék asszisztensekből egy csapatot, akik megcsinálnák mellékállásban. Az emberek száma, akik tudatosan besétáltak ebbe a csapdába, és tudják, hogy megszállottak, hihetetlenül nagy. Ezek nem tehetnek semmit, mert nincs pap, aki elvégezze az ördögűzést. A püspök nem akar segíteni nekik. Nevetve elküldi őket. Sok szomorú levél van, amelyeket sohasem közölhetek. A püspök azt javasolta a segítséget kérő szegény léleknek, hogy menjen és egyen egy jó pecsenyét, egy véres marhasültet, és igyon rá egy üveg sört. „Ha van felesége, menjen és szeretkezzen vele. Ha nincs felesége, akkor gondoskodjon magáról, és menjen, csináljon valami kellemeset.” És a „menjen, csináljon valami kellemeset” azt is jelenthette, hogy látogassa meg a helyi bordélyházat, vagy valami hasonlót.

Mindez a hit hiányára vezethető vissza. Visszatérünk a hitehagyáshoz. A sátán mindenekelőtt azt akarja, hogy azt higgyük, ő nem is létezik. Ez egy régi alapelv. Emlékszem, amikor a hírszerzésről oktattak minket Rómában. A névtelenségre tanítottak bennünket, hogy ha egy tömegben tartózkodunk, senki ne figyeljen fel ránk. Az elgondolás az, hogy nem is létezünk. Itt vagyunk, de mégse létezünk. Lucifer harsányan nevet, amikor lovaglócsizmájával tanácstermekben, hálószobákban, kormányzati hivatalokban és parlamentekben mozog, és az emberek azt hiszik, hogy nincs is. Micsoda csodálatos fedezék! Micsoda csodálatos védelem! Ha Hitlernek és Sztálinnak ilyen kaliberű kémjei lettek volna, hamar le tudtak volna győzni minket. Az ördög túljárt az eszünkön. Van némi humorérzéke arról, miként látjuk mi őt. Ördögi képünk van róla: egy feketének látszó ember nagy fülekkel és sárga szemekkel, villás a farka, hasadt patái vannak, a hóna alatt erkölcstelen könyvek. Egy bozót mögött leselkedik, mondván: „Psssszt. Gyere ide, és mutatok valami bűnt neked.” Ó, a sátán túl városias, túl nyájas és túlságosan furfangos ehhez. Ez már elavult módszer. Az ördög dörzsöltebb annál.

Maga az exorcizmus egy pap által vezetett szertartás. Az Egyháznak rögzített formája van erre. Megtalálható a közönséges, hagyományos imakönyvben. Mostanában az imakönyvekből ez hiányzik. Feltételezem, hogy a püspökök, akik engedélyezik az imakönyvet, elhagyják belőle. Az exorcizmus az imáknak hosszú sora. Köztük vannak hagyományosak, amelyek Szent Mihály arkangyalhoz szólnak. Vannak mások, amelyeket magad teszel közéjük. Sok ima az ördögűzőtől származik. Annak egy adott pillanatban meg


15 Abban az időben (1984–2000 között) John O’Connor bíboros volt az egyházmegye püspöke, aki az Egyház tanításának következetes védelmezője volt.


kell kérdeznie a megszállott személyt: „Ki vagy te?” Egy exorcista sohasem válaszol a megszállott kérdéseire. Ő csak kérdéseket tesz fel. A megszállott megkérdezheti: „Ki vagy
te?”, „Miért jöttél ide?”, „Miért háborgatsz engem?” vagy „Mit csinálsz itt?” Hozzáfűzhetik „Martin, mi nem csináltunk neked semmit, ezért hagyj bennünket békén. Hagyj minket!” Azt is mondhatják: „Mit akarsz? Nőt szeretnél? Pénzt akarsz? Enni akarsz? Menj innen, és szerezd meg! Hagyj minket!” Az exorcistának rendelkeznie kell annyi fegyelemmel, hogy ne válaszoljon ezekre a kérdésekre. Azok az ördögűzők, akik beleesnek abba a csapdába, hogy válaszolnak, kudarcot vallanak. Emberileg szólva ez nagyon érdekes. A kérdések egy része nagyon elbűvölő. Leköti őket ez a kérdezősködés, és hamarosan a megszállott és a megszálló gonosz szellem akarata szerint haladnak. És aztán elakadnak.

Az exorcista megkérdezi: „Ki vagy te?” Ezt megállás nélkül kell tennie, amíg meg nem tudja a gonosz szellem nevét. Minden ördögnek van neve. Ezek lehetnek félelmetes nevek, mocskos nevek, ocsmány nevek, vészjósló nevek, kaján nevek és olyanok, amelyek gúnyolják az emberi lényeket. Ezek tréfát űznek az emberi test és az emberi elme legnagyszerűbb dolgaiból. Ha egyszer sikerült megtudnod ezt a nevet, a démont ártalmatlanná tetted, mivel engedelmeskedik a nevének. Hallgat erre a névre. És akkor azzal folytatod, hogy megtudd tőle, ki küldte őt. Hogyan jött ide? Mikor jött? Mi a sajátossága? Mivel foglalkozik? Az ördögök úgy viselkednek, mint a kutyák, megpróbálnak megszökni tőled, amikor a nyomukban vagy. Megharapják a kezedet. Ha nem vigyázol, halálosan meg tudnak harapni. Elkaptak és súlyosan megsebesítettek olyan embereket, akik engedély nélkül megpróbálták az exorcizmust. Van egy országszerte ismert ember, akit én okítottam az ördögűzésről. A férfi laikus volt, és nem katolikus. Én figyelmeztettem: „Ne próbálkozz vele! És ne csináld egyedül.” Mégis megtette, és most ő is megszállott.

Most beszéljünk a közönséges megszállott személyekről, akiket elvisznek egy exorcistához, hogy kiűzze belőlük az ördögöt. Ezek erőszakosak, káromkodnak, társaságban kiállhatatlanok, és tehertételt jelentenek a családjuk számára. Megégetik magukat, tárgyakba ütik a fejüket és sikoltoznak. Többségük koszos. Odapiszkítanak akárhová, és bűzlenek. A szagukkal és abnormális magatartásukkal megdöbbentik az embereket. Mindezt nem azért teszik, hogy megbántsanak. Olyanok, mint az éhes kisgyermekek, akik fejükkel a rácsot ütik. Látott már kisgyermeket, aki így tett? Az egészen kicsi gyermekek nem tudják elmondani, hogy éhesek, ezért azt így jelzik. Amikor ezt látja, akkor tudja, hogy a gyermek ezt mondja: „Éhes vagyok!” Ugyanez áll a megszállott személyekre, akik hasonló módon viselkednek illetlenül, mint ahogy az előbb elmondtam. A megszállott embereknek ezer és egy irtózatos és visszataszító viselkedési módjuk van. Bernard, néha a visszataszító az egyedüli szó, amely a magatartásukat leírja. Visszataszító a szaguk, hangjuk, kinézetük, és hasonlóan visszataszítóak a szavaik és tetteik. Ezáltal dehumanizálják magát. Ebből soha nem lehet felépülni. Illetve nem igazán. Az élmény megfosztja lelkének egy részétől, ami Istenhez kerül, amíg a mennybe nem jut, ahol Ő egyesíti magával. Valójában ezek a zaklatott emberek azt mondják: „Segíts nekem! Bajban vagyok!” Nem képesek leírni nehéz helyzetüket. Néhányan megpróbálják leírni, de aztán abbahagyják, és az ördög átveszi a hatalmat. A megszálló szellem átveszi a hatalmat, és ezek a szegények megint meghunyászkodnak. Emlékszem, egyszer megkértek, hogy interjúvoljak meg egy deréktól lefelé megbénult, tolószékben ülő nőt. Hosszan beszélt Jézus sebeiről, Jeruzsálemről, és a pápáról. Majd azzal folytatta, hogy megpróbált engem elcsábítani. Nagyon körmönfont módon, a sátán beszélt belőle, és olyan szavakat használt, amelyek a nő számára semmit sem jelentettek. Az ördög éppen keresztény szavakat használt.

A megszállottságnak van egy másik borzalmas formája. Tökéletes megszállottságnak nevezik. Én alig egy fél tucat tökéletesen megszállott emberrel találkoztam. Tudja, amikor a megszállottság bekövetkezik, az ember – noha nem tud kitörni belőle – tudja, hogy megszállott, ha Isten kegyelme reá száll. Ekkor azt akarja, hogy szűnjön meg a megszállottság. Ehhez az kell, hogy Isten elküldje neki a kegyelmét. És valószínűleg elküldi akkor az ördögűzéshez szükséges eszközöket is. Vannak azonban olyan emberek, akik valójában nem is akarnak megszabadulni a megszállottságtól. Megszállottak akarnak maradni. Ezek az emberek tökéletesen megszállottak. Találkoztam néhánnyal közülük. Higgye el nekem, hogy ezek olyan valóságosak, akár a maga orra az arcán. A tökéletesen megszállottak gyakran teljesen jó modorú emberek. Nyugodtak, tiszták és eredményesek. Jó orvosok, jó jogászok, jó építészek és jó bankárok. Jó festők, művészek és táncosok. Ezek szép emberek, „die schöne Leute”, ahogy a németek mondják. Kivéve, hogy nem szépek. Egyáltalán nem szépek. Tökéletesen megszállottak. Gyakran fel lehet ismerni őket. Néha, amikor nem gondolnak arra, hogy nézed őket, látod ezt a bizonyos fajta arcot. Írországban ismertem egy tökéletesen megszállott embert. Eleinte úgy tűnt, hogy csak egyfajta érces hangja van és nagyon gyakorlatias beszédmodora. Nem sok volt benne abból, amit Shakespeare így nevezne: „a jóság teje”.16 Eddig számos emberrel találkoztam, akikben nem sok volt az emberi jóság tejéből. Ez nem lep meg kemény világunkban. Együtt dolgoztunk egy munkán, ezért megszoktam a mozgását, az öltözködési módját, a hangszínét, az arcszeszét, a bemondásait, és így tovább. Fokozatosan megismertem őt. Egyszer vagy kétszer eljött hozzám is. Többnyire teljesen normálisnak tűnt. Egyszer azonban láttam, amikor egyedül volt, és nem tudta, hogy én is ott vagyok, és valami nem tűnt helyénvalónak. Azt mondtam magamban: „Nem ismerem ezt az embert.” Végül belém nyilallott. Az ember belül teljesen idegen volt. Azt hittem, hogy ismerem őt, de belül egészen idegen volt! És milyen volt a nézése! Ijesztő! Később elbeszélgettem vele erről. Mivel én az voltam, aki voltam, némileg megnyílt előttem. Burkolt módon elmondta nekem. A legtöbb ember, aki találkozott vele, csak annyit mondott róla, hogy hibbant, vagy kellemetlen alak. Ők nem tudtak semmit róla. Pedig egyike volt a tökéletesen megszállottaknak. Még csak ne is érintse ezeket! Menjen el tőlük! Teljesen más világban élnek. Teljesen megadták magukat, és Faustok. Aláírták a lelkük feladásának dokumentumát. Szörnyű dolog ez, és napjainkban igen elterjedt. Mint korábban mondtam, Amerikában több ezer boszorkánygyülekezet van. Ezekben imádkoznak, és nem tudatlan férfiakból és nőkből állnak. Nem hiányzik belőlük az intelligencia. Ezek nem munkanélküliek és nem otthontalanok. Nem! Orvosok, jogászok, építészek és brókerek. Festők és táncosok. Vannak köztük bíborosok, püspökök, papok és apácák is!

Bernard: Vannak-e közöttük hatalmi pozícióban levő emberek?

Martin atya: Kedves barátom, látnia kellett volna azt a boszorkánygyülekezetet, amelyikkel a legutóbb foglalkoztunk. Ott a nevek csillagrendszerét találta volna, az orvostudományban vagy a pénzügyekben, New Yorkban vagy Albanyban, New York állam fővárosában. Ebben a gyülekezetben első osztályú emberek voltak, akik tökéletesen jó modorúak a normális életben. Családos férfiak, családos nők és a felső tízezer tagjai voltak jelen. Óh, a nép ismerte őket. Néhánynak közülük igen jól ismert neve volt New Yorkban és valószínűleg Washingtonban is. Valójában engem csak a tökéletesen megszállott egyén rémít meg. Néhányukkal találkoztam Washingtonban és az ország más részein is. Ezek mindig megrémítenek engem, mivel teljesen az ördögnek adják magukat. Ez olyan volt, mint egy elkötelezett orosz kémmel való találkozás a hidegháború idején. Maga tudja, hogy ezek a kémek könyörület nélkül elárulták az Egyesült Államokat. Ugyanez igaz a tökéletes megszállottakkal kapcsolatban is. A megszállottság ellenszenves dolog. Mindenki számára ez a tanácsom: ismerd meg az exorcizmust, ismerd meg a megszállottságot, és tudd, hogyan


16  Macbeth 1,5 (Szabó Lőrinc fordítása).


védheted ki az ördög támadásait, egyébként pedig kerüld el. Az mocskos, egészségtelen, embertelen és ne töltsünk vele időt.

Ismertem egy öreg ír papot, akitől ezen a téren az első útbaigazítást kaptam Kairóban. Azt mondta nekem: „Malachi, ez az egész olyan, mint a bélműködés. Foglalkoznunk kell vele, de nem kell gondolkodnunk róla.” Ez volt az ő megközelítési módja. Ezzel azt mondta: „Tartsd magad távol tőle, hacsak nem kell vele foglalkoznod.” Fontos, hogy információt szerezzen róla, ezért néhány könyv, mint az enyém is, hasznos lehet a maga számára. De azért bizonyos embereknek, akik A sátán túsza című könyvemről érdeklődtek, azt tanácsoltam, hogy várjanak. Azt mondtam: „Még ne olvassátok a könyvet. Várjatok vele néhány évet.” Azt tanácsolnám nekik, hogy várjanak, különösen, ha fiatal, érzékeny emberek, vagy nem képesek könnyen szembesülni brutális tényekkel. Vannak emberek, akik számára nehéz brutális tényekkel szembenézni. Ezért nem ajánlom nekik ennek a könyvnek az elolvasását. A sátán túsza nyelve helyenként durva. „Valamit tudnod kell erről a témáról, de nem kell a részletekbe belemenned” – ajánlanám bárkinek. „Mindenekelőtt figyelj az ördög csapdáira. Ne használj boszorkánytáblát,17 ne látogass spirituális szeánszokat. Ne jósold a jövőt kártyából. Ne foglalkozz természetfölötti meditációval. Ne vegyél részt Ron Hubbard kurzusain.18 Ne tedd egyiket se ezek közül. Máskülönben így vagy úgy zaklatni fog az ördög vagy egyenesen megszállott válik belőled. És nem is fogsz erről tudni. Ezért tartsd magad távol az ördög csapdáitól.”

Bernard: Miért csak bizonyos papok kapnak meghatalmazást az ördögűzésre?

Martin atya: Az igazat megvallva minden pap végezhet ördögűzést, ha meghatalmazása van rá. Bár a tapasztalat a következőt mutatja. Először is: A tipikus exorcista nem túlságosan költői beállítottságú egyéniség. Nem egy szóvirágokkal ékes első osztályú humanista. Általában igen egykedvű személyiség, jó erkölcsi ítélőképességgel. Ismeri ezt a típust. Néha unalmasnak tűnnek, mivel egyenesek és világos gondolkodásúak. Számukra a két pont közötti legrövidebb távolság az egyenes. Ezek nem merülnek vad romanticizmusba vagy babonába, vagy ahogy én szoktam mondani: a költészetbe. Másodszor: az exorcistának kipróbált erkölcsi jelleme kell, hogy legyen. Ez az oka, hogy fiatal papok általában nem lehetnek ördögűzők. Amikor fiatal vagy, még nem bizonyítottad magadat. Figyelmes fölöttesek papjaikat 45 vagy 50 éves korukban fogják jól megismerni. Akkorra azok a papok megérnek, lehet rájuk számítani. Harmadjára: Az exorcistának jó teológusi képzettsége kell, hogy legyen. Jó teológiai ismeretek nélkül becsapható. Magadra vállalhatod egy férfi vagy egy nő, egy fiú vagy egy leány exorcizmusát. De ha nem vagy képes megítélni a válaszokat, melyeket tőlük kapsz, félrevezetnek. Azt hiszed, hogy nincs is szó ördögről vagy megszállottságról. Ebben az esetben pedig befellegzett az ördögűzésnek. Tehát ez a három első követelménye az ördögűzőnek. Nem felel meg mindenki ezeknek a követelményeknek. Ismerek egy fiatalembert, akit a jövő júniusban fognak pappá szentelni. Idővel ördögűzővé válhat. Mindent egybevetve azonban a modern Egyház nem nevel már ilyen kvalitású papokat.

Aztán látja, van egy másik tényező is. Sok pap – ismerek többet is közülük – visszautasítja, hogy részt vegyen az exorcizmusban. Miért? Bernard, az ördögűzés maga után von egy nem tudatos, láthatatlan vámot az emberi szellemen. Milyen ez? Engedje meg, hogy az apa és anya példájával világosítsam meg. Biztos ismeri apák és anyák százait. Én


17 Ouija tábla: spiritiszta szeánszokon használt ábécés deszkalap.

18 L. Ron Hubbard (1911–1986) amerikai sci-fi író, a szcientológia egyház megalapítója. Kifejlesztette a dianetikát, amelyet a mentális egészség modern tudományának nevezett. Mint diktatórikus okkultista szervezetet, a katolikus Egyház elítéli a szcientológiát, melynek végcélja gazdasági, nem vallási.


kétségtelenül ismerek. Az apák és az anyák, akiket ismerek, szerették és felnevelték a gyermekeiket. Néhányan közülük most nagyapák és nagyanyák. Hallja őket mondogatni: „Ó, mindent, amim volt, a fiamnak adtam!” Aztán elmesélik magának, mit tettek annak érdekében, hogy azt a fiút és azt a lányt arra a pontra juttassák, ahol sikeresek lehetnek. Így beszélnek az anyák és apák a gyermekeikről. Mindig azt mondják vagy sejtetik, hogy a gyermekeik iránti szeretetből önmagukat adták. Noha bőven költötték a pénzt a gyermekeikre, nem csupán a pénzről beszélnek. Rengeteg időt áldoztak gyermekeikre, de nem csak az időről beszélnek. Nem beszélnek az ölelésekről, a csókokról vagy a bátorításokról. Mindezeket a dolgokat is adták, de ami igazán jelent valamit, az az, hogy valamit magukból is adtak. Emlékszem egy esetre, amikor egy apa beszélt a West Pointon19 diplomát szerzett fiáról. A saját apja ötven évvel azelőtt ugyancsak a West Pointon szerzett diplomát, ezért azt kívánta, hogy a fia beszéljen neki arról, hogy amikor a kadétok és tisztek végeznek, milyen titkos ünnepségeken vesznek részt. A fia nem beszélt neki ezekről a titkos szertartásokról. Az apja szinte könnyek között mondta: „Soha nem fogom megtudni, Malachi, mi történt, mert soha nem fogja elmondani nekem.” Majd így folytatta: „Olyan sokat adtam neki. Nem vehetem vissza, amit adtam neki, mert önmagam egy részét adtam neki.” Ez az igazság. Egy anya tudja, hogy olyan sok szeretetet fektetett abba a gyerekbe, amit nem tudna még egyszer megtenni. Tekintse a férjeket és a feleségeket is, akik igazán szeretik egymást. Miután megajándékozták egymást a szeretetükkel, nem tudják azt megismételni. Ezt valójában csak egyszer lehet adni. Azután már nincs mit adni. Ez a lélek sajátos termékeny átadása.

Ugyanez történik az exorcistákkal. Minden alkalommal, amikor ördögöt űzöl vagy asszisztálsz hozzá, elveszítesz valamit. Ez olyan, mint amikor keményen dolgoztál a karoddal, és addig a pontig feszítetted, ahonnan soha nem tér vissza az eredeti állapotába. Minden exorcizmussal bizonyos életerő, bizonyos szellemiség elvész. Az ördögűzők, akiket ismerek, azt mondják, hogy minden exorcizmus idején Isten elvett belőlük egy részt, és halálukig kell várniuk, hogy visszakapják. Az általam ismert régi exorcisták olyan férfiak, akik kiégtek. Igen higgadtak és nagy lélekjelenléttel bírnak, mert a békesség mindig következménye a jó exorcizmusnak. Béke van bennük, nagy és mély béke. És amikor a megszállott személyek túl vannak az ördögűzésen, és már meggyógyultak, olyan kifejezés van az arcukon, hogy aranyat adnál csak hogy láthasd őket. Fenséges nyugalom honol rajtuk. Hirtelen ráébredtek arra a tényre, hogy ők Isten gyermekei. Immár tisztákká lettek. Azt hiszem, ez történik, mert rendes körülmények között minden angyalt, aki az egyes embert kíséri, bizonyos légkör vesz körül, amit öntudatlanul megoszt velünk. Ehhez hasonlóan a megszállottakra a körülöttük levő bukott angyalok vannak hatással. Árnyékuk van, mondta nekem egyszer egy férfi. Ez az árnyék mindig az oldaluknál van. Csak a szemed sarkából láthatod, másként soha, de tudod, hogy ott van. És ez az árnyék uralja az áldozatát és úgy tartja őt, hogy az mindent megtesz, amit mond neki. A megszállott mindent megtesz, amit mondanak neki, függetlenül attól, hogy az maszturbáció, hazudozás, lopás vagy gyilkolás. A gonosz szellem azt mondja: „Tedd ezt!” És az áldozat gépiesen megteszi. Ez rabszolgaság. Ez rabszolgaság! De az ördögűzés után az árnyék eltűnik, és a megszállott visszanyeri a jó angyalának a befolyását. Ezért van az, hogy az előzőleg megszállott ember visszanyeri a lelki nyugalmát.

Vannak papok, akik nem akarnak ördögöt űzni. Nem hajlandók rá! Ismerek egy papot, aki azt mondta: „Nem, és nem akarok, kegyelmes uram. Elbocsáthat vagy kitaszíthat a papi rendből, de én nem fogok exorcizmust végezni. Egyszerűen nem vagyok rá hajlandó!” A


19 Az Egyesült Államok egyik legrangosabb egyeteme, kadétiskolája, melyet több mint kétszáz évvel ezelőtt alapítottak. Az oktatás hármas vonalon történik: akadémiai, katonai és erkölcsi-etikai.


püspöke megkérdezte tőle, miért nem, és ezt válaszolta. „Mert nem tudom megtenni. Elbuknék rajta. Sok minden tetszik nekem, amikről ezekben a könyvekben olvastam.” Ez az egyén nagyon becsületes ember, még mindig pap és jó pap, de ismeri a saját gyengeségeit. Ismertem intellektuális papokat, akik azt mondták: „Nem, nem tehetem ezt, mert csapdába esnék. Hibát követnék el.” Egy tapasztalt exorcista más típusú férfi. Nagyon alapos, akár egy mérnök. Ismeri a műszaki embereket. Megmérik a deszkákat, szemmel felbecsülik a távolságokat, és számolnak. Nem légvárakban gondolkodnak. Gondolataik nagyon konkrét jellegűek. Ismertem egy fiatal ördögűzőt, akire a püspök és a megszállott személy ráerőszakolta ezt a feladatot. Sajnos a pap túl érzékeny volt, és meghalt. Az élmény összetörte őt. Kettőbe törte. Nem bírta el a borzalmat. El kell viselned a szörnyű bűzt, és nem csupán a fizikai bűzre gondolok. A „lelked orrlyukaiban” jelentkező bűzt is el kell viselned. Valami olyasmivel van dolgod, ami a természeted számára undorító. És ha valami a természetednek undorító, az azt jelenti, hogy a benned levő Krisztus undorodik. Maga Krisztus az, aki undorodik, ha Ő veled van. Hasonlóképpen, ha felháborodsz a kegyetlenségen, és elszomorít az emberi romlottság, a benned levő Krisztus az, aki kifejezi undorát és szomorúságát. Vannak papok, akiknek nincs erejük, hogy megfékezzék az undorukat, így a püspökök megsajnálják őket, és nem erőltetik, hogy exorcizmust végezzenek. Ez egy nehézség. Így korlátozott azoknak a papoknak a száma, akik ördögűzéssel foglalkoznak.

Aztán a legfelsőbb elv szerint az Egyház soha nem engedhet szabad folyást papok tömegének az ördögűzésre. Arra gondolok, hogy abból fejetlenség lehetne! A múltban történtek visszaélések ezen a téren. Egy esetben voltak katolikusok, akik nem járultak eléggé hozzá a helyi katedrális kiadásaihoz, ezért a hatóságok dominikánus barátokat küldtek hozzájuk, akik ördögűzést végeztek rajtuk. Nagyon helytelenül olyan embereket marasztaltak el, akiket nem kellett volna. Ez visszaélés volt. Az exorcizmus engedélyezését gondosan szabályozni kell.

Bernard: Az ördögűzés közben használnak szenteltvizet? Vagy az exorcizmus csupán imákból áll?

Martin atya: Isten jelenléte a világban különböző utakon jelentkezik. A fő jelenléte az, hogy Ő tartja létezésben a világot. Ereje mindenen áthatol. Ereje az angyalokon át terjed, az őrangyalokon, ahogy őket nevezik. Az angyalok kilenc kara közül hat őrangyalokból áll. Ők tartják egyensúlyban a világegyetemet. Ők tartják fenn az anyag világát, a szellem világát és a mozgás világát. Ők gondozzák az egész világot, az óceánokat és a szárazföldeket. Ez Isten egyik megjelenése. Egy másik megjelenése, amely ebben az életben az emberek között van,

az Ő szentségi megjelenése, az Ő Teste és Vére, Lelke és Istensége a tabernákulumban.

Isten harmadik megjelenése a szentelményekben nyilvánul meg. Mik a szentelmények? Az egyháznak a kezdet kezdetétől voltak szentelményei. Az egyik szentelmény a kereszt, amely különlegesen meg van áldva, és a falon függ. Más szentelmények a rózsafüzér, a skapuláré20 és a szenteltvíz. Bármi, ami rendkívüli áldást kap Istentől, szentelmény, ezért az különleges része lesz az istenség világunk anyagában való megtestesülésének. A szenteltvíz ilyen.

Köztudott, hogy a szentelmény erejét hitünk korlátozza. Van egy ír történet egy öregasszonyról, aki minden nap misére akart menni, és ott volt az a rémes domb, amelyre fel kellett kapaszkodnia, majd azon leereszkednie, mielőtt elérhette a templomot. Soha nem


20 A skapuláré (latinul vestis scapularis), vagy vállruha eredetileg földig érő kötényszerű ruha, melyet egyes szerzetek tagjai a felsőruha felett viselnek. Később ez jelképes, négyszögletes szövetdarabbá változott, sőt skapuláré éremmé is. Viselésükkel búcsúk és kiváltságok vannak összekötve.


szűnt meg panaszkodni a domb miatt, és végül a pap azt mondta neki: „Katy, végezz el egy novénát, egy kilenc napos ájtatosságot! Krisztus azt mondta, hogy a hit képes hegyeket mozgatni. Imádkozz egy kilenc napos novénát, és lehet, hogy a hiteddel el tudod mozdítani azt a dombot.” Így is tett, kilenc napon végezte a novénát. Amikor reggelente kijött, azt mondta a dombnak, „Ha, ha, kilenc nap alatt el fogsz tűnni.” „Nyolc nap alatt el fogsz tűnni.” És így tovább. A novéna befejezése előtti éjjel kinézett a dombra, és ezt mondta: „Te reggel már nem leszel ott, és lapos úton megyek majd a misére.” Nos, amikor reggel felébredt, és a domb még mindig ott állt, ezt mondta: „Egész idő alatt tudtam, hogy ott maradsz.” Valójában nem hitt. A szentelmény ereje olyan, mint ennek a novénának az elvégzése. Azt mondhatjuk, hogy a novéna egy más típusú szentelmény. Ahhoz, hogy egy szentelmény hasson, hinned kell. Hited kell, hogy legyen. Így volt a szentekkel is, legyen az Pio atya, Szent Don Bosco vagy Szent Ignác. Emlékezzünk, Krisztus maga sarat kevert a nyálával, és betette a beteg ember fülébe, hogy megmutassa, a szentelménynek van ereje, ha van hited.

Tehát használnak szenteltvizet, és a szenteltvíznek igen nagy ereje van. Van egy francia kifejezés, amely annak a leírására használatos, aki nagyon kényelmetlenül érzi magát. A kifejezés így hangzik: „Olyan, mint Lucifer egy szenteltvizes medencében.” Az ördögök nagyon irtóznak a szenteltvíztől. Gyűlölik a kereszteket is. Különösen gyűlölik Lourdes-nak a vizét. Megállapítottuk, hogy Lourdes vizének különösen nagy ereje van. Valójában minden szenteltvíznek nagy az ereje. Mindenkinek biztosítania kellene, hogy legyen szenteltvíz a házában. Fontos, hogy gyakorta áldjuk meg magunkat vele. Ördögűzésnél széles körben használják a szenteltvizet. Az ördögök nem égnek meg tőle, de őrületbe kergeti őket. Az exorcista című filmben a pap némi vizet szórt az ördögökre, és azt láthattuk, hogy úgy égnek, mintha nitroglicerint öntöttek volna rájuk. Ez nem így van. Az istenség bármilyen közelsége megkínozza őket.

Szenteltvizet és keresztet használnak az exorcizmusoknál. Szentelt gyertyákat is használnak. A gyertyák néha megszenvedik az ördög támadásait. A lángjukat gyakran elfújják, felrúgják őket, elhajítják, vagy ránehezednek. Két módon hasíthatják szét őket. Láttam olyan gyertyát, amelyet cikk-cakk alakban vágtak szét, mintha valaki egy kést húzott volna végig rajta. Olyan dolgok történnek, amiket képtelenség elmagyarázni. A szobában a hőmérséklet drámai módon változhat: a fagyos hidegről elviselhetetlenül forróvá válhat egy pillanat alatt. 

Bernard: Vagyis az exorcizmus során igen drámai dolgok történhetnek.

Martin atya: De még mennyire! Ha a gonosz szellem nagyon dühös vagy nagyon erős, akkor hibákat követhet el. Ha nagy tét forog kockán, akkor galád harcra számíthatsz. Néha a démon rendkívül ostoba. Ilyenkor csapdába ejtheted. Úgy kell viselkedned, mint a gyilkosnak, másként hatalmába kerít téged. Itt nincs viccelődés. Ez, mint a német mondja, Schadenfreude21, azaz kacaj, amit valaki megsérülésekor hallatnak. De egyáltalán nincs benne igazi humor vagy szellemesség.

Bernard: Helyeken vagy tárgyakon is hajtanak végre exorcizmust?

Martin atya: Igen, egy bizonyos helyen vagy egy tárgyon is lehet ördögűzést végezni. Egy helyiség is lehet megszállott. Vagy akár ördöglakta. Ezt poltergeist szindrómának nevezik. Egy megszállott hely ördöglakta hellyé változhat! Hogy ez miért történik így, nem tudjuk pontosan. A teológusoknak vannak elméleteik, a szenteknek kinyilatkoztatásaik,


21 Káröröm.


nekünk pedig feltevéseink, de az ördöglakta helyek létének okaival kapcsolatban semmi nem rögzített dogmatikailag. Noha biztosan tudjuk, hogy vannak helyek, amelyek megszállottak. Általában ezek azok a helyek, ahol valami durva igazságtalanság történt. Vagy egy gyilkosság. Vagy ismeretlen halottat temettek el a mélyében. Vagy ahol a szentáldozásnak és a misének súlyos megszentségtelenítése történt. Vagy ahol megbecstelenítettek egy apácát vagy egy papot.

Vannak helyek, ahol ösztönösen érezzük, hogy ott soha nem volt jelen szentelmény. Jártam néhány ilyen helyen. Lehet tudni, hogy ott soha semmiféle szentség nem volt. Tudja honnan? Némely helyen abban a pillanatban, amikor szenteltvizet hint és imádkozik valaki, a légkör azonnal megváltozik. Ha a légkörben nincs változás, gyorsan el kell jönni onnan. A világ vagy Istennel vagy az ördöggel van tele. Nincs közbenső állapot.

(folyt.)

Forrás

Létrehozva 2023. szeptember 18.