Pachamama tanári segédlet?

A bálványként imádott Földanya, Pachamama 2002 óta tanári útmutató témája. Az ENSZ Környezetvédelmi  Programja (UNEP) adta ki.

Az ismertető szerint “Ezt a tanári útmutatót az UNEP Pachamama: A mi Földünk – a mi jövőnk [projekt] segítésére fejlesztették ki. Segít a tanároknak abban, hogy Pachamamát kiegészítő forrásként használják a környezetvédelmi oktatási célok integrálásához a meglévő programokba. Az útmutató tanítási modulokat és tevékenységeket tartalmaz az általános és középiskolai diákok számára.”

Ha mindezt véletlennek tartanánk, akkor itt emlékeztetünk arra, hogy “A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja.[1] A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 

2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.”

 Mindez a Wikipedia magyar nyelvű oldalán olvasható.

Mielőtt valaki felháborodna a dolgok szerencsétlen egybemosásán, hadd álljon it a Föld Napja himnusza, amit nyugodtan nevezhetünk a Pachamama bálványimádat Örömódájának – erre a Wikipedia cikkben is utalnak, hiszen a szöveg a népszerű dallamra rímelve énekelhető. 

Csak az első sorát fordítjuk le, mivel a legfontosabb információt itt helyezték el:

“Örömmel, örömmel imádjuk Földünket minden csodálkozásban”…

A himnusz teljes szövege:

Joyful joyful we adore our Earth in all its wonderment
Simple gifts of nature that all join into a paradise
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world 

Létrehozva 2019. november 24.