Minek a szivárványa?

Marek Jędraszewski lengyel érsek a szivárvány színben nem fotómontázs. Azonban a fotó aláírása, mely szerint a hierarchia LGBT+ színeket visel, nem igaz. Valójában ez az 1997-es Párizsban megrendezésre kerülő ifjúsági világnapi eseményhez kötődik..

A fénykép azon a napon jelent meg, amikor a főpapok figyelmeztették a lengyeleket az úgynevezett “Szivárványos pestis” ellen. A képet széles körben megoszltották a Facebook-on és a Twitter-en. A felhasználók a “képmutatót” és “prekurzort” írták a megjegyzésekbe. Mások azzal vádolták, hogy magát toleráns emberként mutatja külföldön, míg Lengyelországban rendkívül konzervatív nézetet képvisel. 

Sokan hangsúlyozták azonban, hogy a bibliai szivárvány színeinek semmi köze sincs az LGBT+ szimbolizmushoz.

 

Az egyik felhasználó pontosan elmagyarázta a különbséget, és figyelmeztett: “Ezeknek a liturgikus ruháknak semmi köze nincs az “LGBT szivárványhoz” (aminek 6 színe van). A hit és az Istennel kötött szövetség szimbólumai [5 szín], és a világ öt földrészére utalnak! Jędraszewski érseket ezekkel a fényképekkel sztrájkolniösszekötni az manipuláció, rendes cinizmus vagy tudatlanság? Egy dolog biztos, semmi nem igazolja ezt.”

Ifjúsági világnap

A kép is valódi. 2014. október 25-én készítették a párizsi Notre Dame katedrális közelében, a Zurab Ceretelli grúz szobrász által készített II. János Pál szobrának leleplezésekor. Jędraszewski érsek, aki akkoriban Lodz-i érsek volt, erre az alkalomra színes kabátba öltözött. A képen jobb oldalán Párizs polgármestere, Anne Hidalgo és a párizsi érsek André Vingt-Trois áll. Az ünnepség az 1997-es ifjúsági világnapon zajlott. 

A második képen látható, hogy akkor a résztvevő püspökök is színes kabátokat viseltek. Öt szín jelölte azokat a kontinenseket, ahonnan a fiatalok érkeztek.

A cikk forrása lengyel nyelven

alt

Létrehozva 2019. október 1.