Halloween Cross

Mit kezdjenek a keresztény szülők Halloweennel?

Október van, és sok szülő ismét megkérdezi, hogyan kell kezelni Halloweent. Megengedjük-e gyerekeinknek, hogy jelmezbe öltözzenek, és édességet gyűjtögessenek? Boszorkányokkal és szellemekkel díszítjük fel otthonainkat? Kifaragunk-e ijesztő töklámpásokat? Megengedjük gyermekeinknek, hogy részt vegyenek Halloween partikon, vagy más, ilyenkor népszerű tevékenységeken? Néhányan így fogalmazzák meg a kérdést: mivel társadalmunk egyre világibbá vált, kinek az ünnepnapját ismerjük el: a gyermekét vagy a sátánét?

Halloween ma Amerika egyik legszélesebb körben ünnepelt napja. Az üzletek nem sokkal a munka ünnepe [szeptember első hétfője. A ford.] után rendezik át a kirakatokat. A hagyományos és divatos jelmezek széles körben rendelkezésre állnak. A cukorka kerül prominens helyekre minden kisboltban és áruházban. Eseményeket rendeznek a közösségi élet minden területén. Sok általános iskolában feldíszítik az osztálytermeket, és felvonulásokat tartanak. A TV-ben külön adásokat sugároznak, megjelennek a témával kapcsolatos új filmek. Több milliárd dollárt költenek erre a témára minden évben, beleértve 350 millió dollárt macskák és kutyák jelmezeire (2014-s adat).

Bár nincs előle menekvés, van lehetőségünk arra – ami akár kötelezettség is–, hogy megvitassuk a nap jelentését és különböző szimbólumait. Bár nem minden ismert bizonyosan, sokan úgy vélik, Halloweent a kelták kezdték ünnepelni Európában, több mint 2000 évvel ezelőtt. Az ünnep az új évre emlékezik, amikor Bál, a tavasz és nyár kelta istene uralmának vége lett, és megadta magát Samhainnak, a holtak Istenének, aki megkezdte uralmát. Íme, néhány népszerű javaslat néhány jól ismert szimbólum eredetét illetően.

Narancs és fekete – a két évszak, ősz és tél színei

Szellemek és koboldok – azt hitték, hogy az ősz és a tél közötti időszakban megjelent egy repedés azon a gáton, ami elválasztja a természetes világot a természetfelettitől, ami lehetővé tette a szellemek számára, hogy kölcsönhatásba lépjenek az élőkkel. A holt lelkek visszatérhetnek az otthonaikba egy látogatásra.

Csokit vagy csalunk” [édességgyűjtés. A ford.] – felismerve, hogy az elhunyt megjelenhet, a rokonok hagytak az ételből eltávozott rokonaiknak. Néhányan azt is hitték, hogy a szellemek rosszindulatú trükköket fognak játszani az élőkkel, és megbékélést követelnek, ami étel és más felajánlások formájában jött létre.

Jelmezek – gyakran viselik, állítólag a rokonok üdvözlésére, akik lehet, hogy átváltoztak állatokká haláluk után, hogy elijesszék a gonosz szellemeket, akik fenyegethetik a házat, vagy álcázzanak olyan egyéneket, akik nem szeretnék, hogy felismerje őket egy odalátogató szellem.

Boszorkányok – társítani kezdték az ünnephez ebben az időben, bár nem gondolják, hogy része az eredeti ünneplésnek. Az egyház tiltotta a boszorkányságot, csakúgy, mint a holt lelkek imádatát és más, Halloweenhez kapcsolódó praktikákat.

  • Seprűnyél – különböző magyarázatok vannak: anélkül, hogy részleteznénk, ez ősi szimbóluma a női szexualitásnak. Része egy pogány termékenységi rituálénak, ahol az emberek körbe visznek egy seprűt a mezőn keresztül, a lehető legmagasabbra ugornak, így ösztönözve a gazdag termést. Használják hallucinogén növények keveréséhez és alkalmazásához („boszorkányfőzet” egy fekete üstben). Boszorkányok is használják, hogy megtisztítsák a környező területet egy bájital összekeverése előtt, gyógyításhoz vagy varázslathoz. Pogányok, tudatmódosító szerek, magasra ugrálás – repüljetek, boszorkányok!
  • Fekete macskák – mivel barangolnak éjszaka, azt gondolták, hogy ezek reinkarnálódott boszorkányok vagy démoni szellemek, akik segítik a boszorkányokat.

Faragott tökök – halott lelkek látogatóba érkező képviselője; kísértetiesre faragott formák, melyeket ablakpárkányokba helyeznek, hogy elriasszák a gonosz szellemeket. Jack-O’-Lantern [Töklámpás Jack]: ír gazember, akiről azt hitték, hogy annyira alattomos, hogy sem a menny, sem a pokol nem akarta befogadni, így arra volt ítélve, hogy céltalanul vándoroljon, keressen egy nyugvóhelyet, ahol csak egy gyertya áll egy nagy tökben, hogy legyen számára meleg és fény.

Jelmezes parádék – a következő nap végén parádékat tartottak abban a reményben, hogy megtévesztik a szellemeket a városban egy újabb évre.

Sok ilyen eseményt az Egyesült Államokban vezettek be az 1800-as évek közepén az ír bevándorlók, akik átköltöztek az Egyesült Államokba, hogy elkerüljék a burgonyavész pusztító hatásait.

Mit tehet egy gondoskodó szülő: teljesen negligálja ezt a napot , vagy hagyja, hogy gyermeke részt vegyen benne valamilyen módon? Egy provokatív cikkben, „Hat ok, amiért én Halloweent a gyerekeimmel ünneplem (annak ellenére, hogy keresztény vagyok)”, Rob Stennett elmagyarázza, miért döntött úgy, hogy „csokit vagy csalunk” játékot játszik a gyerekeivel.

1. Halloween eredete homályos.

2. Kapcsolatban kerülünk a szomszédainkkal. Az év melyik szakában sétálunk a környező utcákban, nyitjuk ki az ajtónkat mindenkinek, beszélünk a gyerekekkel, és adunk nekik édességet?

3. Ki kell érdemelned a jutalmat. Ellentétben a karácsonnyal, születésnappal, vagy más ünnepekkel, a gyerektől függ, hogy kapjon valamit. „Ezt viszont ki kell érdemelnie.”

4. Az asztaldísz egy zöldség. „Szinte lehetetlen felizgatni a gyerekeimet bármilyen zöldséggel.”

5. A gyerekeim bárminek beöltözhetnek, amit csak akarnak. Természetesen ésszerű keretek között. Jó alkalom számukra, hogy megvalósítsák, amit képesek kigondolni, megtervezni, megalkotni, és válni valamivé, amire vágynak.

6. Mi irányítjuk, hogyan ünnepeljünk. Karácsonykor eldönthetjük, milyen extravagánsan kívánjuk kivilágítani az udvart, és nem kell illegális tűzijátékot tartani július negyedikén. Ugyanígy nem kell boszorkányokkal és koboldokkal kidíszítenünk [a házat], és a gyerekeknek nem kell úgy öltözniük, mintha zombik lennének. Szülőként felelősek vagyunk a megfelelő tevékenységekért.

Fontos, hogy Stennett azt a következtetést vonja le, „arra használom Halloweent, hogy tanítsam a gyerekeimet.” Szánj időt arra ebben az évben, hogy megvitasd a gyerekekkel – koruknak megfelelő módon – Halloween jelentését.

Ez lehetőséget ad arra, hogy egy másik fontos történelmi leckét is megtanítsunk:

A reformáció és mindenszentek napja

2017. október 31-én volt az 500 éves évfordulója annak, hogy Luther Márton kifüggesztette 95 tézisét a wittenbergi vártemplom ajtajára, Németországban. Ez a tett a legfontosabbak egyike lett a történelemben, mert megváltoztatta az egyházat. Egy szerzetes (Luther), aki kiábrándult a Katolikus Egyház sok gyakorlatából, azt kívánta, hogy párbeszédet kezdhessen ezekről a kérdésekről, hogy az egyház jobban megfelelhessen annak, amiről ő hitte, hogy ez a bibliai tanítás. A pápa azonban nem értett egyet Luther kérésével. Ez a véleménykülönbség vezetett Luther kiátkozásához a Katolikus Egyházból.

Ez nem tántorította el, mert meg volt győződve arról, amit a Bibliában olvasott, és amit megértett, így Luther lett az egyik vezetője annak, ami reformációkén vált ismertté, és amiből kivirágzott a protestáns egyház. Öt Sola (sola, latinul „egyedül”) jelölte ezt a reformációt az egyház teológiájában és gyakorlatában: egyedül a Szentírás, egyedül a hit, egyedül a kegyelem, egyedül Krisztus, egyedül Isten dicsősége. Ezeket a Solákat bibliai szövegek támogatták, melyeket a reformátorok prédikáltak, az intézményes egyházzal szemben álltak, és a protestantizmus széleskörű növekedéséhez vezettek.

Október 31-e az a nap, amit minden protestánsnak el kell ismernie és meg kell ünnepelnie. Nem ironikus, hogy ugyanazon a napon kell lennie, mint Halloweennek? Nem, egyáltalán nem az.

Azt állítják, hogy Luther tette közzé 95 tézisét október 31-én, mert ez volt a mindenszentek előtti nap, amit az egyház november 1-én ünnepelt. Ez volt a megfelelő időpont, mivel (valószínűleg) a VIII. század óta az egyház rögzítette ezt a dátumot, hogy megemlékezzenek azokról a halottakról, akik mártíromságát elismerték, vagy mert különösen szent életet éltek. A XI. századra különböző gyülekezetek november 2-át, a később mindenszentek napját tartották meg arra, hogy imádkozzanak a halottak lelkéért abban a hitben, hogy a „szentek” azonnal beléptek a mennybe, míg a többiek a purgatóriumba.  A korrupció a búcsúcédulák eladásában volt az a kiemelkedő kérdés, mely által az eltávozott (de még élő) lelkek szabadulhattak meg a purgatóriumból, mely Luthert arra vezette, hogy tegye közzé téziseit.

Mindenszentek napja [All Hallows’ Day ] november 1-re esik. Az ezt megelőző, október 31-i nap mindenszentek előestéjeként vált ismertté. Ezen a napon a halottak, lelkük állapota, a jelenlegi emberi cselekedeteik és azoknak a halál utáni, lelkükre gyakorolt hatásai vannak a középpontban. Párosítsuk ezt a fent említett korai druida ünnepségekkel, melyek október végén történtek, és egyértelmű, hogyan vált Mindenszentek estéje Halloweenként ismertté.

Tanulságos pillanat. Használd ki ezt az időt, hogy tanítsad gyermekeidet, unokáidat, szüleidet, családod, barátaidat vagy másokat ezekről a történelmi eseményekről, valamint ezeknek a dátumoknak a jelentőségéről. Ez egy ideális alkalom arra, hogy felidézzük, átbeszéljük az emlékeket, hogy az elhunyt családtagok, barátok hogyan befolyásolták a családotok életét.

Apropó, boszorkányok. A boszorkányság reflektorfénybe került az utóbbi időkben. Felháborodva azon, hogy az amerikai szenátus megerősítette Brett Kavanaugh-t az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága tagjaként, október 20-án boszorkányok gyűltek össze, hogy megigézzék Kavanaugh bírót. Az eseményre szóló 10 dolláros jegyből származó bevételt felosztották a különböző csoportok, köztük a Planned Parenthood [abortuszklinika. A ford.] és az eseménynek helyt adó könyvesbolt között. Ettől a naptól számítva Kavanaugh bíró nem számolt be semmilyen kedvezőtlen hatásról.

Ez nem egy elszigetelt eset.

  • Az arizonai szenátusi helyekért folyó verseny, melyet országos érdeklődés kisért, arra késztette a Washington Examiner újságot, hogy olyan e-maileket kutasson fel, melyek szerint Kyrsten Sinema jelölt egy boszorkány gyülekezetet hívott össze. Az összejövetel célja, hogy tiltakozzanak az iraki háború ellen, annak tetőpontján, 2003-ban. Arra bíztatta a boszorkányokat, hogy „maradjanak kapcsolatban belső kreativitásukkal és a földdel.” A kampány során nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért hívta össze a boszorkányokat.
  • 2017. január 21-én boszorkányok gyülekezetét tartották az Amerikai Indián Múzeumban Washingtonban, mielőtt csatlakoztak volna a női menethez ugyanazon a napon, hogy tiltakozzanak az újonnan beiktatott elnök, Donald Trump adminisztrációja ellen.
  • 2017. október 24-én az NBC News (Washington, DC) megjelentett egy cikket az alábbi címmel: „A seprűs gardróbon kívül: [washingtoni] boszorkányok saját szavaival”, mely egyfajta leleplezése a washingtoni boszorkányok tevékenységének.

Mit mond a Biblia az okkult gyakorlásáról és a boszorkányságról? Nincs kétértelműség vagy bizonytalanság ezekkel a témákkal kapcsolatban. Íme néhány igevers.

Ne akadjon közted senki, aki fiát vagy lányát arra készteti, hogy tűzön menjen át; aki jövendőmondásra, varázslásra, csillagjóslásra vagy boszorkányságra adja magát” (MT 18,10)

A test cselekedetei nyilvánvalók: kicsapongás, tisztátalanság, fajtalanság, bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés, viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás, pártoskodás, irigykedés, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók.” (Gal 5,19-21)

De gyávák, hitetlenek, a korruptak, gyilkosok, az erkölcstelenek, akik gyakorolják a boszorkányságot, bálványimádók, és minden hazug-a sorsuk az égő kén tüzes tavában van.” (Jel 21,8)

Néhány sokkal pozitívabb megjegyzés, gondolja át ezeket a verseket.

Törekedjél inkább igazságos lelkületre, életszentségre, hitre, szeretetre, türelemre és szelídségre.” (1 Tim 6,11)

A felülről származó bölcsesség először is tiszta, aztán békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalom tölti el, és gazdag termést hoz, nem részrehajló, nem képmutató.” (Jak 3,17)

Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.” (Mt 5,8)

Ahogy Pál elkezdi írni levelét a filippi egyháznak, arra buzdítja őket, hogy kövessék mindazt, amit tanított nekik, és használják a szívüket és gyakorolják a jézusi módszereket. Pál irántuk érzett szeretete nyilvánvaló, és azt kívánja tőlük, hogy növekedjenek hitükben és boldoguljanak életükben. Ezért arra ösztönzi őket, hogy nézzenek szembe a kihívásokkal megfelelő hozzáállással, perspektívával és célokkal:

Egyébként, testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos.”(Fil 4,8)

Ugyanebben a szellemben fejezem be ezt a levelet. Öröm számomra, ha Jézusra figyelve élsz, következetesen, irgalommal, békésen és megértően reprezentálva Őt. Mások hadd lássák meg benned Jézust, ahogy cselekszel, gondolkozol és beszélsz.

Ez az én imám nem csak érted, hanem magamért is.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2019. szeptember 22.