Hangmeditációs tábor a Mater Salvatoris Házban

FRISSÍTVE (július 26.): Időközben a váci püspökség válaszolt a levélírónak – az új máriabesnyői plébános kivizsgálja az ügyet, figyelmeztetésben részesíti az ott dolgozókat, hogy a jövőben ilyen eset ne forduljon elő a házban. A szerk.

Előadások és meditációs gyakorlatok az Oltáriszentséget őrző nagy kápolnában

A Gong tábor 2019 rendezvénynek a fenti katolikus lelkigyakorlatos ház ad otthont, a Gong Akadémia honlapja szerint. Nézzük a részleteket.

Az ismertetőben ezt írják:

“Közel 102 m2-es kápolna/nagy terem vár ránk. Ez lesz a közös gyakorlásaink helyszíne.  Ezt a csodálatos teret tölthetjük be a gongok rezgéseivel. A nyári nagy melegben is kellemes hűvös helyet biztosít számunkra.”

A Gong Akadémián tanultak jól alkalmazhatók (saját honlapjukról itt)

  • hangfürdő, relaxáció, meditáció vezetésénél 
  • egyéni terápiás és csoportos foglalkozások alkalmával

A tanfolyamot ajánlják (aláhúzással jelöljük az ezoterikus tevékenységeket. A szerk.): 

  • hangmasszőröknek 
  • hangfürdőt , relaxációt, meditációt vezetőknek 
  • jóga oktatóknak 
  • terapeutáknak 
  • masszőröknek
  • hangokkal és rezgésekkel foglalkozó gyógyítóknak
  • azoknak, akiket megérintenek a hangok és rezgések

A rendezvény párhuzamosan zajlik más, katolikus programmal – tudtuk meg egy ilyen rendezvényen résztvevő hittanártól, akinek bejelentésére sem a máriabesnyői plébánia, sem a váci püspökség nem adott választ.

A hangrezgésen való meditáció egyértelműen ezoterikus tevékenység – ennek lényegéről többek között itt olvashatunk:

“A “Quan Yin” kínai kifejezés a hangrezgésen való elmélkedést jelenti. A módszer a belső fényen és a belső hangon való meditációt is magában foglalja. E belső élmények ősidők óta újra meg újra felbukkannak a világ összes vallásának spirituális irodalmában. Például a keresztény Biblia ezt mondja: “Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennel, és Isten vala az Ige.” (János 1:1) Ez az Ige a belső hang.”

Kétségeinket az ezoterikus jelleggel kapcsolatban fokozza az alábbi megállapítás:

“Nem kell elhagynod jelenlegi vallásodat vagy hitedet. Nem kéri, hogy csatlakozz bármilyen szervezethez vagy részt vegyél bármiben, ami nem illik bele jelenlegi életviteledbe. Arra azonban kér, hogy légy vegetáriánus (sic!). A vegetáriánus táplálkozás melletti egész életre szóló elkötelezettség a beavatás előfeltétele.”

Dr. Gál Péter A New Age keresztény szemmel című könyvében ezt írja a New Age megértéséről:

Nem Istennel vagy Jézussal, hanem a TERMÉSZETTEL és a MINDENSÉGGEL akar együtt lenni.
„Egyetlen mesteretek a Krisztus” helyett: kapcsolat földöntúli lényekkel, természetfeletti magasabb szellemekkel. Leszálló szellemi mesterek, akik hangok, vagy automatikus írás által kommunikálnak, üzenetet adnak, és vezetnek, és téged „élõ csatornává (channeling)” tesznek, felkészítenek valamire. (71. old.)

Kérdéseink:

  • Megengedett-e az Oltáriszentség jelenlétében ezoterikus rendezvényt tartani? Ha a kérdésre ‘nem’ a válasz, akkor egy ilyen rendezvény szentségtörésnek minősül-e egy felszentelt kápolnában?
  • Mikor és hogyan kerül sor a szentségtörés megszüntetésére, szükséges-e ilyenkor a kápolna újraszentelése?
  • Nincs elegendő bevétele a lelkigyakorlatos háznak, hogy ilyen tevékenységből gyarapodjon (a tábor lakói súlyos összeget fizetnek, ellátás nélkül, a részvétel fejében)?
  • Tájékozódtak-e a Gong Akadémia szokásos tevékenységéről? Feltűnt-e, hogy az összes további rendezvényüknek a ‘LoveYoga Óbuda‘ biztosítja a helyszínt?
  • Szokásos eljárás-e a plébánián és a püspökségen, hogy nem adnak választ a megkülönböztetés ajándékát használó hívő kérdésére?

Létrehozva 2019. július 25.