A pán-amazóniai szinódus munkadokumentumának szerzője a papi cölibátusról

A Die Presse című osztrák napilap 2014. május 15-én közölt interjút Erwin Kräutler püspökkel, akit Ferenc pápa, Claudio Hummes bíboros mellett, megbízott az ősszel Rómában tartandó pán-amazóniai szinódus megszervezésével, és a szinódus hétfőn megjelent munkadokumentumának megírásával. Az egyébként szintén osztrák Kräutler püspök a 2014-es nyugdíjazásáig szolgált brazíliában püspökként. Kräutler a felszabadítási teológia híve, és Hummes bíboros mellett ő is közismert arról, hogy a papi cölibátus lazításáért küzd. Az alábbiakban a 2014-es nyugdíjazásakor készült interjúból idézünk, magyar nyelven.

Die Presse: Ön szerint meg kellene változtatni az Eucharisztia vételének szabályait?

Erwin Kräutler: Pontosan ezt mondtam a pápának. A pápa nagyon nyitott rá. Nem lesz rá egyik napról a másikra megoldása. De a pápa szó szerint ezt mondta nekem: a püspököknek és a helyi püspöki konferenciáknak merész és bátor javaslatokkal kellene előállnia.

Die Presse: Hogyan lehetne lazítani a papsághoz való hozzáférésen?

Erwin Kräutler: Bárhogyan, ahogy csak lehet. A cölibátusnak nem kellene szükségszerűen kötelezőnek lennie az Eucharisztia ünnepléséhez. A cölibátus azt jelenti, hogy egy nőtlen férfi elkötelezi magát amellet, hogy sohasem nősül meg. Ha a saját tapasztalataimra gondolok: Tudnám ezt csinálni feleség és gyerekek mellett? Nem az lenne akkor a kötelességem, hogy a feleségem és a gyermekeim mellett legyek az életem kockáztatása helyett? Egy javaslat az lehet, hogy válasszuk szét a cölibátust és az Eucharisztiát. Nem értek egyet azzal, hogy az Eucharisztiát cölebsz papoktól tesszük függővé.

Die Presse: De ez az, amit el kell fogadnia, nem?

Erwin Kräutler: Ez megváltozott, mivel javaslatokat tehetünk a pápának. Az én látogatásom a pápánál kivételes volt, miután privát meghallgatásom volt vele. Erről értesítettem a brazil püspöki konferenciát. Minden valószínűség szerint lesz egy bizottság, aki tovább fogja vinni ezt innen, ti. hogy hogyan segíthetnénk a pápát. Javaslatokat kér tőlünk, ilyeneket akar.

Die Presse: Ön szerint Ferenc pápa bevezet majd ilyen reformokat?

Erwin Kräutler: Remélem igen. Ez a folyamat eddig nem volt megengedve. XVI. Benedek pápa annyit mondott: “Imádkozzunk a papi hivatásokért.” Ezzel a pápával azonban más a helyzet. Ő be akarja indítani ezt a folyamatot. Ez az, ami új. Ajtókat nyit meg.

Die Presse: A nők pappá szenteléséről Ferenc pápa azt mondta, hogy ez az ajtó zárva van.

Erwin Kräutler: De azért az ajtó ott van… Ezt az ajtót nem tette fallá. De nem hiszem, hogy a nők pappá szentelését a mostani pápaság alatt engedélyezni fogják.

Die Presse: Ki kellene nyitni ezt az ajtót?

Erwin Kräutler: Igen, de azért most nem számítanék rá.

Die Presse: Volt már olyan, hogy nem áldoztatott meg valakit?

Erwin Kräutler: Soha. Ez botrányos lenne. Ki vagyok én, hogy bárkitől is megtagadjam az áldozást? Az érintett személyeknek kell erről dönteniük a saját lelkiismeretük szerint.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. június 24.