“Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogyan éled az életedet”

Nagypénteken a BBC egyik showműsorában szerepelt Ferenc pápa. A műsor keretében brit celebritások zarándokoltak el Rómába, ahol személyesen találkoztak a Szentatyával.

A szereplők egyike, a “meleg brit humorista” Stephen K. Amos (a képen balra) a találkozást megelőzően kritikát juttatott el a pápának, kérve őt a válaszra a személyes találkozó során. A felvetés a humorista saját megfogalmazásában így szólt: “Úgy jöttem el erre az útra, hogy bár nem vagyok vallásos, válaszokat és hitet keresek. De meleg emberként nem érzem magamat elfogadottnak.”

Ferenc pápa a személyes találkozó során – egy tolmácson keresztül – ezt a választ adta Amosnak:

Nagyobb hangsúlyt helyezni a jelzőre, mint a főnévre: ez nem helyes. Mindannyian emberi lények vagyunk, és méltóságunk van. Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogyan éled az életedet, a méltóságodat nem veszíted el. Vannak, akik a jelző miatt választanak ki vagy taszítanak el másokat – az ilyen embereknek nincs emberi szíve.

 “A méltóságodat nem veszíted el.”

Kedves Szentatya, a bűn – köztük a kiélt rendellenes szexualitás (vö. KEK 2357), a szodómia égbekiáltó bűne is – pontosan ezt teszi! Elveszi tőlünk az emberi méltóságot (vö. Lk 15,13-19 és a cikkünk végén a zsinati jegyzeteket), amit csakis bűnbánattal és megtéréssel nyerhetünk vissza. A bűnbánattal és megtéréssel, aminek kegyelmétől ma egy pápa zár el sokakat azzal, hogy a bűnbocsánat örömhíre és a szeretet figyelmeztetése helyett inkább megerősítést ad nekik a bűnös állapotukban.

“Nincs olyan eset, amikor [a homoszexuális cselekedetek] jóváhagyhatók lennének.” – A Katolikus Egyház Katekizmusa, 2357. pont

A mi Atyánk irgalmas és megbocsájtó Atya, és nem “mindenkit elfogadó” atya (vö. Lk 15,20). Az Atya irgalmából és Krisztus Urunk megváltó érdeme által minden mélységből van szabadulás, minden bűn alól van bocsánat és feloldozás. A megbocsájtásnak ezt a kegyelmét Isten akaratából (vö. Jn 20,23) az Anyaszentegyház papjai közvetítik a bűnbánat szentségében – vagyis a szentgyónásban. Szentgyónást az Egyház bármely papjától bárki bármikor kérhet. A pap bűn alól feloldozó szava biztos feloldozást ad, méghozzá a keresztség után az egyetlen biztos feloldozást itt a földön. Ez a mi kincsünk és örömhírünk a világnak.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. április 23.