Vigyázat: terjed a Föld-imádat, talán a te plébániádon is

alt

A legutóbbi böjti fohászok lehet, hogy nem is említik a bűnt, a bűnbánatot vagy a személyes megszentelődést. A liberális katolikusok egyik zavaró trendje a Föld egyfajta imádata felé fordul. A program hangsúlyosan nem katolikus, még csak nem is keresztény. Alig említik Isten szeretetét, a megváltást vagy az emberiség védelmét.

Sajnos néhány katolikus már megtalálta a Föld-imádat különböző anyagait a böjti időszak alatt a plébániákon. A változások, melyeket ezen programok javasolnak, nem személyesek, hanem a klímára vonatkoznak. Ne lepődj meg, ha az éghajlatváltozás evangéliuma megérkezett a plébániádra.

Zöld hit

A „humánus globális éghajlatváltozás” örömhírét vallási buzgalommal, szó szerint átvették, de ellene kell mondani ennek. Az egyik vallásos környezetvédelmet aktívan támogató szervezet a GreenFaith. Honlapja szerint a „GreenFaith egy  vallásközi koalíció a környezetért, amely a legkülönbözőbb vallású emberekkel dolgozik, hogy segítsen jobban sáfárkodni a környezetvédelemért”.

A GreenFaith ügyvezető igazgatója Fletcher Harper episzkopális lelkész. Egy fényképen eucharisztikus ruházatban látható zöld stólával, melyet Dávid-csillag, csillag és félhold díszít más vallási szimbólumokkal együtt, furcsa módon egyik sem keresztény. Hogy igazságosak legyünk,  a stóla a derekánál végződik - talán van egy kereszt az alján.

Ez a relativista hozzáállás tükröződik a GreenFaith egész honlapján. Az „Öko-imák és  rituálék” gombra kattintva különböző források állnak rendelkezésre a keresztények, muszlimok, buddhisták, zsidók és hinduk számára. Egy másik kattintás a „Vallásközi források” feliratra egy 47 oldalas dokumentumot hoz elő, mely a buddhista, hindu, indián őslakos (Sziú, Ojibwa, Navajo, Irokéz és Omaha), Dinka, Joruba, Baha'i és Southern Bushmen imagyakorlatokat tartalmazza. Egyik sem tekinthető kereszténynek. Van néhány kiválasztott katolikus szerző – Bingeni Szent Hildegárd, Szent Patrik, Szent Ágoston, Henri Nouwen és Mary Goergen OSF.

Környezetbarát böjt

Öt „öko-spirituális tipp” jelenik meg a „Keresztény források” oldal tetején, mindegyik hasznos magyarázattal. A „Keresztény ünnepek” lapon a következő információk találhatók hamvazószerdáról:

Hagyományosan az önmegtartóztatás fontosságára összpontosítva a hamvazószerda és a böjti időszak fontos lehetőséget kínál a konzumizmus, a fogyasztás és a keresztény hit kérdésének kezelésére.

Mivel az emberiség legrosszabb bűnei a környezetvédelemhez kapcsolódnak, a GreenFaith egyik partnerszervezete, az „Anglikán Egyház Környezetvédelmi Programja” a 2018-as év böjti időszakát a háztartásokban felhasznált műanyag mennyiségének jelentős csökkentésének szentelte. Néhány katolikus plébánia az Egyesült Államokban kölcsönveszi most is ezt a böjti tervet.

A naptár segíti a megfigyelőket  a böjti áldozathozatalban. Tartalmazta többek között:

„Február 24. – Vásárolj a piacon. A friss élelmiszert kínáló piacok nemcsak olcsóbbak és frissebbek, mint a szupermarketek kínálata, hanem tetszés szerinti mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget biztosítanak. Ne feledkezzen meg az újrahasznosítható zsákokról.”

„Március 2 - A folyékony szappan helyett használjon rúdszappant. Ez egy egyszerű változtatás. Ha szívesen használja, akkor elkészítheti saját szappanjait is.

Nagycsütörtök volt a különleges szemlélődés napja - Milyen tartós változásokat fog megtenni? Másképpen látja-e esetleg a műanyagokat? Soroljon fel három dolgot, amivel elkötelezi magát, hogy változtasson.”

Természetesen a böjt végén a húsvét dicsősége jön:

Jézus testi feltámadása a fizikai valóság örökkévaló jelentőségének isteni megerősítését jelenti. A húsvétot követő vasárnapokon sok lehetőség van arra, hogy ünnepeljük azt, hogy Krisztus megváltja nemcsak az embereket, hanem „mindent” (Kol. 1:15 -20).

Képzeljük el egy liberális lelkész agyát, amikor azt mondja a gyülekezetnek, hogy „minden” -  ez azt jelenti, hogy a kutyákat, macskákat, lovakat, szivárványos pisztrángot és Mildred néni rózsabokrait is megváltják és várják a mennyben.

A Laudato Si és a Pán-Amazóniai Szinódus

Egy másik szervezet, a „Katolikus Klíma Szövetség” speciális erőforrásokat biztosít az öko-tudatos katolikusoknak. A linkek közül tizenkét forrás található Ferenc pápa „Laudato Si” enciklikájából, három angol és spanyol nyelven, hogy a tanítók tudják terjeszteni az igét. A mosolygó, „szivárványos” jezsuita, Fr. James Martin két link alatt is megtalálható, míg társai a Salt + Light alatt egy másik linken.

Hiba lenne ezeket a programokat extrémnek tekintve figyelmen kívül hagyni.

Nézzük a hivatalos Vatikáni Hírek honlapjának riportját a közelgő Pán-Amazóniai Szinódus előkészítő dokumentumáról. Devin Watkins szerint „a dokumentum invitálás az Egyház számára, hogy ’meglássa’ az Amazonas-medence identitását és kiáltását, hogy ’megkülönböztesse’ a pasztorális és ökológiai megtérés felé vezető utat, és ’cselekedjen’ vagy járjon új utakon az amazóniai arcú Egyház.” A dokumentum a következőket tartalmazza:

Amazóniában a mezőgazdasági, kitermelő és fakitermelési tevékenységek túlzott növekedése nemcsak a régió ökológiai gazdagságát károsította…. Erőltette a ’darabonkénti’ és ’nem befogadó’ városi fejlődést az Amazonas-medencében.

Ez a nyelvezet tükrözi a Laudato Si szabadpiac-ellenes piacát és a magántulajdon elleni elfogultságát.

Van legitim hely a környezetvédelmi kérdések megvitatására, de a vitáknak nem szabad kiszorítaniuk az Anyaszentegyház elsődleges feladatát, a lelkek megszentelődését.

Az Egyháznak a világméretű környezetvédelmi agenda propaganda-karjává történő  átalakítása szomorú hatályon kívül helyezése annak, amiért az Úr intézményesítette az Egyházat. Nem szabad  helyettesíteni az Úr passiójáról és szenvedéséről való elmélkedést  a böjti időszakban.

A cikk forrása angolul

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.