Nincs gond a pubertás-blokkolókkal „nagyon korlátozott esetekben” 

alt

Vatikánváros, 2019. március 11. ( LifeSiteNews ) - A Pápai Életvédő Akadémia tagja a Vatican News weboldalán azzal érvelt, hogy „nagyon korlátozott esetekben” elfogadható a pubertás-blokkoló hormon adása gyermekeknek.

Laura Palazanni, az Akadémia tagja elmondta, hogy az olasz Nemzeti Bioetikai Bizottság (NBC) - melynek ő az alelnöke - azt tanácsolta, hogy a pubertás-blokkoló triptorelint „csak rövid ideig” kell használni, hogy „egy lehetőség-ablakot hozzon létre” az orvosoknak, hogy a gyermeket megfelelően tudják diagnosztizálni, amikor az önkárosítás, az öngyilkosság vagy az interneten keresztül vásárolható pubertás-blokkolók használatának veszélye fenyegeti.

Dr. Michelle Cretella, az Amerikai Gyermekorvosok Kollégiumának elnöke elmondta a LifeSiteNews-nak, hogy

a pubertás-blokkolókat soha nem szabad fizikailag egészséges gyermeknek adni.

„Etikailag soha nem megengedett, hogy fizikailag egészséges gyermek pubertás-gátló gyógyszert kapjon, mert ezek a gyógyszerek objektív kárt okoznak” - közölte e-mail üzenetben. „Az etikus és jóérzésű orvosok soha nem adnak gyermeknek, különösen nem öngyilkosságra készülőnek olyan gyógyszert, ami károsodást okozhat.”

A férfi és a nő teremtve vannak, azaz Isten akarta őket: egyrészt mint emberi személyeket tökéletes egyenlőségben, másrészt saját férfi és női mivoltukban”- tanítja a katolikus egyház katekizmusa (KEK 369). „Férfinek” vagy „nőnek” lenni olyan valóság, ami jó és Isten akarata szerinti: a férfi és a nő elidegeníthetetlen méltósággal rendelkezik, ami azonnal az övék Istentől, a Teremtőjüktől.”

Isten az embert férfinak és nőnek teremtve mindkettőt azonos személyi méltósággal ajándékozta meg. A férfinak és nőnek egyaránt föl kell ismernie és el kell fogadnia szexuális identitását” – mondja a katekizmus (KEK 2393). Az Egyház azt is tanítja, hogy „kivéve a szigorúan terápiás orvosi okokat, az ártatlan személyeken elvégzett amputációk, csonkítások és sterilizációk ellentétesek az erkölcsi törvénnyel”.

Szent II. János Pál pápa alapította a Pápai Életvédő Akadémiát 1994-ben, hogy megvédje és elősegítse „az emberi élet értékét és a személy méltóságát”. Ferenc pápa már kibelezte az Akadémiát azzal, hogy  számos tagját eltávolította, akiket még II. János Pál és XVI. Benedek  nevezett ki, eltörölve azt a követelményt, hogy az akadémia tagjai életpárti (pro-life) nyilatkozatot írjanak alá, és kibővítették a megbízatást arra, hogy a környezetre összpontosítsanak. Az Akadémia számos új kinevezettje nem ért egyet vagy vitatja az Egyház tanítását a fogamzásgátlásról , az abortuszról , a homoszexualitásról és az eutanáziáról .

Palazanni hangsúlyozta, hogy a hormont szedő gyermeket „multi-specialista team” kíséri figyelemmel, endokrinológusok, serdülőkor pszichiáterei, pszichológusai, szociológusok és más szakértők.  

Palazzani a Római Egyetem jogi professzora. A Szentszék Vaticán News weboldalának riporterével beszélt arról, hogy az NCB, ami nem katolikus szervezet, figyelmeztette az olasz Gyógyszerügynökséget (Aifa) a triptorelin veszélyeiről.

A triptorelint prosztata rák kezelésére, valamint kémiai kasztráláshoz is használják. 

Az orvosok jelenleg Olaszországban és más országokban írják fel a pubertás megakadályozására, mind korai serdülőkori, mind a gender zavarban szenvedő gyermekek esetében.  

A közelmúltban az olasz hírekben az szerepelt, hogy a triptorelin recepteket az országos közegészségügyi szolgálat kifizeti. Palazzani elmondta a Vatican  News riporterének, Giada Aquilinónak, hogy az „aktuális etikai probléma” nem a „kifizetés” kérdése, hanem a hormon használata, melynek hosszú távú kockázatai pubertás-blokkolóként még ismeretlenek.

Palazzani elmagyarázta, hogy az NCB-t az Aifa már régóta kéri, miután ott jóváhagyták a hormon használatát, hogy adjon tanácsot az ügynökségnek annak etikus használatáról. Azt mondta, hogy az NCB „a probléma súlyosságának és a rendelkezésre álló tudományos szakirodalom hiányának tudatában azt javasolta, hogy csak nagyon korlátozott esetekben, körültekintően, esetenként járuljanak hozzá a gyógyszer használatához”.

Amikor a pubertás triptorelinnel történő blokkolásának kockázatáról kérdezték, Palazzani azt állította, hogy a gender dysphoria [gender zavar. A ford.] tartóssága vagy átmeneti jellege „nagyon összetett” kérdés. Ha a gyermek tünetei nagyon fiatalon, három vagy négy éves korban jelentkeznek, akkor hajlamos azokat a serdülőkorba is magával vinni. Tizenhat éves korukban ezek a gyerekek elkezdenek hormonokat szedni, és amikor törvényesen felnőttekké válnak, akkor „nemet váltanak”, mondta.

A Vatican News szerint a nemváltást az olasz jog lehetővé teszi, megfelelő orvosi felügyelet és pszichiátriai kiértékelés alapján.

Dr. Cretella arról tájékoztatott, hogy a pubertás blokkolók se nem antidepresszánsok, se nem antipszichotikumok. Nem használják mentális betegségek kezelésére, és a pubertás blokkolónak komoly mellékhatásai vannak.

„Amikor gender dysphoriában szenvedő fizikailag egészséges gyermeknek adják, a pubertás-blokkolók hipogonadotróp hipogonadizmust váltanak ki, ami rontja a nemzőképességet, leállítja a normális agyfejlődést, és mindaddig hátráltatja a növekedést, ameddig a gyógyszert szedik”- mondta.

„Még akkor is, ha megfelelő módon alkalmazzák olyan fizikai betegségek kezelésére, mint a gyerekek korai pubertása, valamint prosztatarák és endometriózis esetében felnőtteknél, a blokkolóknak hosszú távú mellékhatásai voltak, beleértve a súlyos osteoporosist, a hosszú távú memória problémákat és a hererák kockázatát ”- folytatta a gyermekorvos.

„Összességében elmondható, hogy a gender dysphoriában szenvedő, fizikailag egészséges gyermek esetében a pubertás-blokkolók alkalmazása mindig sérti a hosszú távú orvosi etikai elvet: először is ne okozzunk kárt.”

Cikk forrása angol nyelven

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.