Feng shui - nagyon nem ajánljuk

alt

Küldöm ezt az írást, mert ezt saját magukról mondják a bennfentesek, hogy mi a feng shui, nem a kritikusok elemzése. (Attól még a kritikusoknak igazuk lehet, de így autentikusabb a leírás.)

És mindig ugyanaz köszön vissza: technikákkal (most éppen lakberendezési szabályok) uralt világ, láthatatlan energiák, hajtsd őket uralmad alá, hogy EZÁLTAL legyél egészséges és boldog. Ha valóban keresztény, Krisztus-követő vagy, akkor CSAK általa, és nem pedig a rejtett energiák irányítgatása és azokkal való töltekezés jelenti a boldogság forrását. Itt kőkemény válaszút előtt állunk.

Lehet, hogy nagyon naívnak tűnök, de ha az üdvösséghez szükséges lennének ezek az "energiadús" praktikák, akkor vélelmezem, hogy Jézus szólt volna róluk pár szót...

Gábor atya egy képletes hasonlatához csatlakozva elképzelem Jézust, amint az utolsó vacsora termét az asztrológia szabályaiból levezetett Feng Shui elveinek megfelelően elkezdi átrendezni, hogy harmonikusabb legyen az estéjük. Péter szokás szerint értetlenkedik, nem veszi az adást, mire Jézus rászól:

- Ne bosszants fel, segíts inkább arrébb tolni az asztalt, mert még idő előtt kifogy belőlem a csí! És akkor nem lesz utolsó vacsi!

Miként működik a feng shui?

"A csi a taoista felfogás szerint az az éltető energia, melynek köszönhetően minden folytonosan változik, alakul. A csi által létezünk, s a csi bennünk lakozik. A csi éltet minden életet égen és földön. Aki tudja, hogyan áramoltassa a csit, megőrzi egészségét, és távol tartja magától a bajt. Születésekor minden lény egy meghatározott csi mennyiséget hoz magával, melyből élete végéig gazdálkodik. Képzelje most el testét, mint egy szalonból vásárolt 0 km-es autócsodát, melyhez használati utasításként elmondják milyen üzemanyaggal működik, milyen teljesítményre képes. Ha ennek ellenére nem megfelelő benzint tankol, folyamatosan erején felüli sebességre kényszeríti járművét, hamarosan gyakori vendége lesz a márkaszervíznek.

A fizikai testet tekintve a helytelen életmód vezet a csi természetellenesen gyors fogyatkozásához. A távol-keleti orvoslásban az akupunktúra a csi helyes áramlásának helyreállítását célozza meg, az energia blokkok feloldása révén. A testben ugyanúgy épülnek fel az energiapályák (meridiánok), a szervek, a csakrák, mint ahogy működik a világegyetem, ezen belül földi életterünknek.

Nyugati gondolkodásunk is kezdi beépíteni lassacskán ezen elméletet, a hazai természetgyógyászatban bioenergia néven emlegetik a csit. A Feng Shui elsõdleges célja olyan lakókörnyezetet kialakítani, melyben az ott élők éltető energiát nyernek, ezzel megteremtődik számukra fizikálisan is az elégedettség, a belső béke, a harmónia érzése. Munkahelyek esetében azt tapasztalhatjuk, ha megfelelõ az éltető energia jelenléte, akkor a dolgozók közti energiarabló harcok helyett valóban a hatékony munkavégzés kerül a középpontba. Ha pedig szívvel-lélekkel végzik mindnyájan munkájukat, azzal a tudattal, hogy ez életfeladatukkal összhangban áll, akkor nem marad el a kedvező bevétel sem.

A Feng Shuit nevezik a környezet akupunktúrás kezelésének is, lévén ezzel a tudománnyal képesek vagyunk meghatározni, hogy egy adott lakás helyiségei mely szervünknek felelnek meg, továbbá az egyes területek a csakráinkkal is párhuzamba állíthatóak. Orvoslásként a csi megfelelő összegyűjtése, táplálása, szakszerű végigvezetése valamennyi helyen szolgál, továbbá a megfelelő szimbólumok, színek alkalmazása az adott életterületeken. A megfelelõen kialakított otthon olyan a lakók számára, mint az éltető energiában bõvelkedő táplálkozás a test számára. A Feng Shui fő feladata, hogy egy-két eszközzel ezen negatív hatásokat kiküszöbölje, megteremtse a lehetőségek áramlását és persze a kiaknázás módját is biztosítsa.

 

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.