Erdőfürdőzés – nagyon nem ajánljuk

A 777blog.hu ártatlannak tűnő cikket közölt nemrégen az erdőterápiáról. A témát korábban már körbejártuk, így ideje ismét előrehozni a tisztánlátás érdekében. A szerk.

A csaladinet.hu portál 2018 júniusi nyereményjátékának ajándéka M. Amos Clifford Az erdőfürdőzés kézikönyve. A fura (vagy érdekes?) szóösszetétel kiváncsivá tett, melyet némi nyomozás és utánajárás követett. Íme az eredmény. 

 A szerző egy japán módszert a kezdetek óta népszerűsítő, majd azt továbbfejlesztő terapeuta, M. Amos Clifford a téma egyik legismertebb szakértője és szószólója. Könyvéből megismerhetjük az erdőterápia szépségét és a stresszkezelés módszereit. A SINRIN JOKU japán kifejezés azt jelenti, hogy érzékszerveink atkiválódnak az erdőben tartózkodás során, ezáltal “boldogabbá válunk”, valamint “testünk önmagát gyógyítja meg (forrás itt). Utóbbi tényt különben ismerjük, Isten minden teremtménye (így az ember is) tele van számos, a mai napig meg nem magyarázható csodával.

Nem mellékesen a növények között eltöltött idő “normalizálja a vérnyomást“, valamint “energiával tölt fel” és “erősíti az immunrendszert”. A marketingszövegből természetesen semmi konkrétum nem derül ki a vérnyomás csökkentésének módját vagy a feltételezett energia származását, fajtáját illetően – az energiamegmaradás törvényét is nyugodtan felejtsük el.

A szerző -ahogy az várható-  a világ “egyik legtapasztaltabb szakembere” a témában, az amerikai Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs szervezet alapítója, amelynek célja az erdőterápia “hivatalos egészségjavító módszerként” való elfogadtatása. Lelki szemeim előtt hirtelen azt látom, hogy a jövő erdőmérnökei (vagy pszichoterapeutái) erdőterapeuta címet is kapnak diplomájuk mellé- szerencsére időben felébredtem álmomból.

Bármennyire hihetetlen, de Clifford úr 22 országban és 6 kontinensen képez erdőfürdő-tanácsadókat..Negyven éve vezet extrém túlélőtúrákat Amerika-szerte.

Sikerének természetesen több titka van – a könyvet ismertető cikk utolsó mondata mindent elárul a szerzőről. Pszichoterapeuta, húsz éve a buddhista tanok követője, a zen meditáció elkötelezett híve és a szabadban meditálás szószólója. A vastagon szedett kifejezések olyan ezoterikus hívószavak, melyek mindegyik megtalálhatók a Jézus Krisztus az Élő Víz hordozója című vatikáni dokumentumban, mely a New Age veszélyeit ismerteti, további részleteket pedig dr. Gál Péter atya A New Age keresztény szemmel című, vagy tucatnyi kiadást megért művében találhatnak az érdeklődők.

A könyvet a magyar ezoterikus irodalom egyik hazai gondozója, az Alexandra Kiadó adta ki. 

Létrehozva 2021. október 29.