Megérkezett Ferenc pápa első formális korrekciója

62 katolikus pap és tudós szerint a pápa “eretnekségek terjedését” segítette elő

“Mély fájdalmat” és “hívő odaadást” fejez ki az a 62 katolikus pap és világi tudós szerte a világból, akik szeptember 23-án “Hívő korrekciót” adtak ki, azt állítva benne, hogy Ferenc pápa tanítása “eretnekségek terjedését” segítette elő.

A 25 oldalas levél formájában íródott korrekcióban az aláírók azt állítják, hogy Ferenc pápa eretnek álláspontot támogat a házasság, az erkölcsi élet, és az Eucharisztia egyes kérdéseiben, amelyek “eretnekségek és egyéb más tévedések” terjedését okozta a katolikus egyházban.

A korrekciót augusztus 11-én magának Ferenc pápának is átadták a Santa Marta házban található rezidenciájában. A középkor óta ilyen súlyos eset nem történt a katolikus egyházban. Hasonló figyelmeztetés utoljára XXII. János pápával szemben történt az 1300-as évek elején, a pápa olyan tévedései miatt, amelyeket a halálos ágyán visszavont.

“Mély fájdalommal, de a mi Urunk Jézus Krisztus iránti hűség, az Egyház és a pápaság iránti szeretet, és Ön iránti hívő odadás által indítva arra kényszerülünk, hogy korrekciót közöljünk Szentségeddel szemben azon eretnekségek terjedése miatt, amelyeket az Amoris Laetitia apostoli buzdítás és Szentséged más kijelentései, tettei, és mulasztásai indítottak.” – fogalmaznak a levél aláírói.

“Mint alárendeltek, nem áll jogunkban Szentségeddel szemben olyan formában korrekciót közölni, mint amilyenben egy feljebbvaló kényszeríti az alárendeltjét fenyegetéssel vagy büntetés kiszabásával.” – írják.

“Inkább azért adjuk ki ezt korrekciót, hogy megvédjük a katolikus testvéreinket – és azokat az Egyházon kívül, akiktől a tudás kulcsa nem vehető el – annak reményében, hogy megakadályozhatjuk olyan tanok további terjedését, amelyek valamennyi szentség profanizálódása és Isten Törvényének felforgatása irányába hatnak.” – teszik hozzá.

Az aláírók tiszteletteljesen ragaszkodnak hozzá, hogy Ferenc pápa ítélje el azokat az eretnekségeket, amelyeket “közvetlenül vagy közvetve megerősített”, és tanítsa a katolikus hitet annak teljességében.

Mint írják, nem adnak “semmilyen ítéletet” a pápa vétkességéről a levélben felsorolt hét eretnekség terjedésével kapcsolatban. Az aláírók szerint nem az ő feladatuk, hogy “megítéljék, hogy az eretnekség bűne elkövetésre került-e”, amely egy adott személy “az akarat teljes választásával elhagyja a hitet valamely kinyilatkoztatott igazsággal szembeni kétellyel vagy tagadással”.

A levelet az aláírók szeptember 23-án tették közzé, hat héttel azután, hogy arra semmilyen választ nem kaptak a pápától. A korrekció aláírói és közlői között egyik dubia bíboros sem szerepel.

A korrekció teljes szövege angol, spanyol, francia, német, és olasz nyelveken is, kiegészítő dokumentumokkal és aláírók listájával együtt egy külön e célra létrehozott internetes oldalon található meg, correctiofilialis.org cím alatt.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2017. szeptember 24.