Varghabetűk

altEmlékeznek még Vargha Zoltánra? A doktorra, akiről akkor derült ki, hogy nem is az, amikor meghalt egy általa kezelt színész? Azt gondoltam, ekkora botrány után az érintett szereplő megpróbál eltűnni a nyilvánosság elől, de a minap, amikor az egyik napilap hirdetésre tévedt a szemem, meglepődtem: a gyógyító Varghák száma nemhogy csökkenne, hanem éppenséggel gyarapszik. Ha jól értem, a "dr." Vargha Zoltán fiai azok, akik apjuk módszerét továbbfejlesztve tevékenykednek országszerte.

Ezt olvasván elgondolkodtam: mi a helyzet az apával? Nos, ő sem tűnt el, sőt. Honlapján továbbra is doktorként szerepel, ezek szerint valamit félreérthettem, amikor azt olvastam, hogy doktori címétől megfosztották mert kiderült: nincs egyetemi diplomája. Esetleg az is előfordulhat, hogy van egy másik doktori címe is. Ki tudja.

Egy dolog azonban legyen világos: az a doktori cím, amitől megfosztották, nem orvosdoktori cím, hanem tudományos fokozat, amelyet a valamikori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (jelenleg: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, NKE) ítélt oda Varghának. Az ilyen tudományos fokozatok gyógyításra ugyan nem hatalmaznak fel, azonban feltételezik, hogy birtokosa értékelhető tudományos teljesítménnyel nyerte el azt: eredményes kutatásokat végzett, eredményeiből rangos folyóiratokban publikált s azok alapján egy új tudományos ismereteket felsorakoztató disszertációt írt. Amikor 2012-ben az NKE Varghát megfosztotta doktori címétől, nem vizsgálták meg, hogy mindez teljesült-e 2007-ben, amikor elkészítette disszertációját. Nos, mivel kíváncsi típus vagyok, elolvastam az illető irományát. Mivel nem értek a témához, nem szeretném elkövetni azt a hibát, hogy az anyagot egy abszurd blöffnek tituláljam. Inkább arra biztatok mindenkit, hogy olvasson bele az anyagba.

Az írás elolvasható itt.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.