Az Ouija nem csak egy buta játék

A nagy karácsonyi visszatérés
“Spirit” board (lelki táblajáték) – az ötödik legkeresettebb ajándékötlet a Google szerint

Amikor Jean nővér rájött, hogy jó pár iskolai osztálytársammal együtt játszottunk egyet az Ouija (angol kiejtése widzsa, magyarul vijjának is mondják, a ford.) táblán, dobott egy hátast, képletesen szólva. A szeme tágra nyílt, széles szemöldöke felszökött – riadt pillantás ugrott az arcára.

“El sem tudod képzelni, mit tettél,” mondta. “Soha többet ne csináld, és meg kell mondani a barátaidnak is, hogy soha többet ne tegyék”.

Azt hittem, Jean nővér túlreagálta a dolgot. “Mi rossz van az Ouija táblában?” – kérdeztem. “Ez csak egy buta játék.”

Jean nővér elmagyarázta nekem, hogy Ouija tábla sokkal több, mint egy buta játék – súlyos veszélyt jelent mindazon lelkeknek, aki szórakoznak velük. “Ugye nem akarsz kapcsolatba kerülni az elhunyt ősök démonaival,” mondta. “Megnyitjátok magatokat a gonosz szellemeknek.”

Bíztam Jean nővér bölcsességében és tudtam, hogy nem az babonás típus. Ha ő azt mondta, hogy az Ouija tábla képes megidézni a gonosz szellemeket, elhittem neki. Ez volt a vége az Ouija táblával való kapcsolatomnak.

Most látom, hogy a történelem ismétli önmagát. Ami egy hóbort volt a késő 60-as és korai 70-es években, azt ismét megetették egy új generáció gyanútlan fiataljaival. Ez csak fokozta a  2014. október 24-én bemutatott film, az “Ouija”, ami bruttó 20 millió dolláros bevétellel nyitott azon a hétvégén, igazi kasszasikerként. A filmben, amely „paranormális fantasztikus mű” besorolást kapott, egy lány halálának körülményeit mutatják be. A lányt rejtélyes módon megölték, miután felvette, ahogy saját maga játszott egy ősi Ouija táblán. A történet azzal folytatódik, hogy a barátai megvizsgálják a táblát, további borzalmak kíséretében.

Most karácsonykor az Ouija tábla jár ártatlan fiatalok agyában, nem pedig a film. Az Ouija tábla sokkal több embert foglalkoztat gondolatban, mint ahányan megrémültek tőle. Pontosabban elborzadtak.

A Google szerint az Ouija tábla az ötös sorszámot viseli a legtrendibb játékok közül. A Google arról is beszámolt, hogy az online keresési találatok között a “táblajáték” kifejezés vagy 300 százalékkal megnőtt, miután a filmet bemutatták.

A sors fintora, hogy az Ouija tábla ott sorakozik a többi népszerű játék között (American Girl, My Little Pony, Paw Patrol, Lego Friends, Peppa Pig, Shopkins, Nerf Guns, Zoomer Dino). 2014-ben az összes többi karácsonyi top játék ártatlan, ezek a nagyon fiatal közönséget célozzák meg. Azt látni, hogy az Ouija tábla tőlük jobbra helyezkedik el – vagy inkább azok kellős közepén – rémülettel kell, hogy eltöltsön bennünket.

Az Ouija Board nem egy buta vagy ártatlan játék; hanem egy veszélyes, okkult eszköz.

Az Independent ír lapban megszólalt egy pap-ördögűző, aki figyelmeztette a vásárlókat, hogy ha egyszer megnyitjuk magunkat a gonosz szellemeknek, nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

“Ez olyan, mint Afrika egyes részein azt mondanánk, hogy én személy szerint immunis vagyok az Ebolára. Az emberek nem akarják, hogy lelki veszély származzon ebből. De szellemi világban élünk és nincs mód irányítani a behatásokat” mondta a pap, aki azzal a feltétellel szólalt meg, ha anonim maradhat.

Papok más felekezetekből szintén hangot adtak és óva intenek az Ouija táblától. “Ez olyan, mint megnyitnánk egy zárat az ember lelkében. Ne engedjük be a szellemvilágot. A paranormális dimenzióban valóságos negatív hatású dolgok léteznek”, mondta Peter Irwin-Clark anglikán lelkész egy interjúban a MailOnline.com részére. Irwin-Clark szemtanúja volt az Ouija sötét oldalának.

Ugyanezt mondta nekem számos pap és egy ördögűző, akiket ismerek. Az okkult létezik és valós veszélyt jelent a lelkünkre.Ez nem egy játék, nem trendi, és bizonyosan nem játék, hogy bárki – kortól függetlenül – kipróbálja, még akkor sem, ha az Ouija tábla gyártója (Hasbro) azt szeretné, ha máshogy gondolnánk.

Szülők, legyetek szakértők most karácsonykor. Értsétek meg magatok az Ouija tábla veszélyeit, ez majd segít, hogy a gyerekek is megértsék. Ne vásároljatok nekik egyet karácsonyra, bármilyen kétségbeesetten könyörögnek ezért, és ne hagyjátok, hogy együtt „játszanak” az Ouija táblán a barátokkal. Ez komoly ügy. Szülők, ha igazán szeretitek a gyerekeiteket, védjétek meg őket a Ouija táblától. Karácsonykor lelkünk megváltását kell ünnepelni a Megváltó által, nem pedig kockáztatni, hogy az elvesszen az okkult által. Ez nem csak egy buta játék.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2019. október 21.