Az aposztrófos doktorokról

Aposztróf. Kinek mi jut eszébe erről a szóról? Egy írásjel – de vajon tudjuk-e, mit jelöl? Az aposztróf görög nyelvtani műszó, egy kihagyott hangot, illetőleg betűt jelölő hiányjel. Az aposztróf a pongyola beszédben elhagyott hangok jelölésére is használható: “Ne nézzé’, kérdezzé’!”

De hogy jön ez ide? Amikor először hallottam az aposztrófos doktorokról, nem tudtam, viccről van-e szó, vagy valaki komolyan gondolja mindezt. Utóbbi esetben persze gyanítható: pénzről, komoly pénzekről is szó lehet. S láss csudát: bizony, komoly dologról van szó, aposztrófos doktorok nem csak a mesékben vannak!

A mno.hu-n nemrég megjelent írás kiválóan összefoglalja a problémát, de a történet nem most kezdődik: az aposztrófos doktorok már évek óta köztünk élnek és alkotnak.

Abbahagytam a nézést és elkezdtem kérdezni. Kik ezek az aposztrófosok és mit akarnak? A Parabolikus/Szimbolikus Doktorok Társaságának honlapjáról kiderül: Hu-Man Medica Tradicionális Gyógyászok Közhasznú Egyesülete adományozza a parabolikus tiszteletbeli doktori címet. Persze nem akárkinek – de erről majd később.

A Hu-Man Medica felnőttképzést folytató intézmény, de 

nem folytat felsőoktatási osztatlan szakképzést, sem mesteri fokozatot adó képzést, sem doktori tudományos fokozatot adó doktorképzést, sem pedig olyan képzést (gyógyszerész, orvos, jogász, fogorvos, állatorvos), amely foglalkozásdoktori címet ad

Hanem akkor mit? 

OKJ szerinti szakképesítést és felsőfokú szakképesítést nem igénylő “Egyéb, más ágazatba nem sorolható szakmai célú képesítések” ügyében folytatja a felnőttképzési tevékenységet

Ez meg mi a túró? Mit taníthatnak, aminek a végén doktori címet osztanak, még ha aposztrófosat is?

A parabolikus tiszteletbeli doktorátus nem szolgál valamilyen képesítés igazolására, hanem korábban megszerzett ismeretek tapasztalat (kompetencia) elismerését szolgálja, mint formális kitüntetés.

Szóval nem tanítanak, csak tanúsítják, hogy az illető méltó a parabolikus doktori címre. Ez pedig a következőképpen zajlik: a jelölt több részletben befizet 249 000 forintot, kb 1 órás előadásban a Meghallgató-tanács előtt (akik a végén még kérdezhetnek is!) bizonyítja, hogy érdemes a címre. Ha ez sikerül, az illető jogosulttá válik a ’Dr. cím használatára, és teljesítményének tanúsításaként egy elegáns, keménykötésű diplomát is kap. Komolyabb ambíció vagy érdemek esetén további képesítések, aposztrófos címek is elnyerhetőek (pl. parabolikus tiszteletbeli adjuváns-doktor ‘Dr (Pa’D), parabolikus tiszteletbeli professzor-doktor, ‘Dr (Pp’D)). Nem kell tehát feltétlenül évekig az iskolapadot koptatni, ha (parabolikus) doktorrá akarunk válni!

A honlapon böngészőnek gyorsan világossá válhat, hogy a parabolikus doktorátus spiritusz rektora, Husvéth György a jogszabályokat, pöcsétes papírokat tisztelő/szerető ember. Megszemlélhetjük a sok megszerzett igazolást, tanúsítványt, szembesülhetünk azzal is, hogy ha megsértjük a honlappal kapcsolatos szerzői jogokat, a jogtulajdonos a törvény teljes szigorával kész lesújtani. De a leglényegesebb: kellő utánajárással azt is megtudhatjuk, hogy Husvéth György elérte, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) lajstromba vegye a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor, ’Dr. kifejezést.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2014. október 18.