Ködpiszkáló – ezt gyógyszerésze ajánlja

“Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba.” – írta Latinovits Zoltán. Amit itt találhat: gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek oszlatása, a köd piszkálása – szakemberektől (gyógyszerészektől, orvosoktól).

Célunk az elfogulatlan és szakszerű tájékoztatás, mert a helytelenül alkalmazott rossz minőségű termékek használata többet árthat, mint a kezelés elmaradása. Várjuk a körleveleket, spameket (kéretlen leveleket), képtelen és képpel ellátott hirdetéseket, kérdéseket gyógyszerekről, csodaszerekről, egyéb szerekről.

A ködpiszkáló blog oldalról most az alábbi írást ajánljuk olvasásra.

Influenzára homeopátia?

A Boiron Laboratórium az Oscillococcinumot a világ mintegy 80 országában forgalmazza, ez az egyik legismertebb terméke. Alkalmas az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére. Alkalmazását az influenza kezdeti tüneteinek jelentkezésekor meg kell kezdeni.

Az influenza homeopátiásan nagyszerűen kezelhető az oscillococcinum golyócskákkal. Az oscillococcinum vírusölő hatását számos tanulmány bizonyította.” “Az Oscillococcinum valóban alkalmas az infuenza kezelése mellett immunerősítésre is, a felső légúti vírusos betegségek megelőzésében nyújt segítséget. Ehhez hetente egy alkalommal egy tubus golyócskát vízben feloldva kell adni a picinek, megelőzésre. Ha pedig hurutos lesz, akkro napi 2×1 tubus a terápiás adagja az Oscillococcinumnak.” Sokak szerint az influenza megelőzhető, kezelhető egy homeopátiás készítménnyel. Ha ez igaz, akkor vajon miért nem ennek alkalmazását javasolják a szakmai szervezetek, hatóságok járványok idején? Miért költenek (sokak számára kellemetlen, sőt, félelmetes) védőoltásokra milliárdokat, nem minden esetben hatásos gyógyszerekre hatalmas pénzeket, és miért hal meg évente több tízezer ember influenza következtében, ha van egy olyan (homeopátiás) szer, amely valóban hatásos? Hogy közelebb kerüljük a fenti kérdések megválaszolásához, érdemes közelebbről megismerni a fent már említett, Oscillococcinum nevű homeopátiás készítményt.
Az Oscillococcinum Magyarországon (és több tucat másik országban) homeopátiás gyógyszerként van forgalomban, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által jóváhagyott javallata: “az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére javallt a vizsgálati tapasztalatok szerint.” A hazai jogszabályok szerint csak akkor tulajdonítható gyógyhatás egy gyógyszernek, ha annak hatásosságát emberen igazolták, tehát feltételezhetjük, a hatóság elegendőnek találta a szerrel kapcsolatos bizonyítékokat. Az Oscillococcinum története érdekesebb annál, hogy pusztán a száraz vizsgálati adatok tükrében ismerkedjünk meg vele. Kifejlesztője egy francia orvos, Joseph Roy, aki az 1918-as spanyolnáthajárvány idején katonaorvosként az influenzában elhunytak vérében mikroszkóppal furcsa, oszcillálló baktériumokat (kokkuszokat, latinosan coccusokat) vélt felfedezni. Ezeket az oscillococcusokat más betegek véréből is kimutatta, ezért lassan meggyőződésévé vált, hogy a rejtélyes kórokozó számos betegség (reuma, ekcéma, rák stb.) kiváltója. Ez a feltételezés Royt a homeopátia felé orientálta, ugyanis a homeopaták szerint a betegségeket elsősorban az életerő zavarai okozzák, és bár megjelenésük sokféle, okaik nem feltétlenül specifikusak (azaz nem feltétlenül egy-egy speciális kórokozó felelős-egy-egy baktérium vagy vírus okozta betegségért). A tudomány mai állása szerint ez teljesen téves elképzelés, és ma már azt is tudjuk, hogy sem a reuma, sem az ekcéma, sem pedig az influenza nem baktériumfertőzés eredménye. Azt is meg kell jegyezni, hogy az oscillococcusokat Royon kívül senki más nem látta, nem írta le, és az is tény, hogy ha látott is valamit az influenzások vérében, az nem a kórokozó volt, ugyanis a 100 évvel ezelőtti mikroszkópokkal az influenzavírus “láthatatlan” volt.

Mindenesetre Roy célul tűzte ki, hogy a homeopátia elveinek megfelelően az oscillococcusokból megfelelő hígítással (potenciálással) olyan homeopátiás gyógyszert készítsen, amely alkalmas mindazon betegségek gyógyítására, amelyet a kórokozó – szerinte – okoz. Az általa kidolgozott eljárással készül ma is a szer, amelynek részeként a kiindulási anyagból C200 (ezt K200-ként vagy CK200-ként is jelölik) potenciálú terméket állítanak elő. A C200 azt jelenti, hogy 200 egymást követő lépésben százszoros hígítást végeznek, azaz a kiindulási nyersanyag a 100200-szorosára hígul. Ezt a számot felfogni is nehéz, de érzékeltetésül: ha 1 g nyersanyagból indulnánk ki, amit 200 lépésben úgy hígítanánk, hogy a “felesleget” nem öntjük ki, a végeredményül kapott termék tömege többszöröse lenne a Föld tömegének (ami 6×1024 kg). Más megközelítésben ez azt jelenti, hogy a patikákban kaphat termék annyira híg, hogy jó eséllyel egyetlen molekulát sem tartalmaz a kiindulási anyagból. Ez a homeopátia hívei szerint nem is baj, hiszen nem a hatóanyag hat, hanem az általa átadott bioinformáció. Mindennek ellenére valószínűleg mindannyiunknak előnyösebb, hogy egyéb, akár súlyos betegségeket ma már senki nem akar az oszcilláló baktériumok bioinformációjával gyógyítani.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2012. június 4.