Einstein-levél az asztrológiáról (2011)

Einstein asztrológia"Noha már 2009-ben lelepleztük azt a hamis Einstein-idézetet, amellyel egyes asztrológusok azt próbálják alátámasztani, hogy Einstein nagyra tartotta az asztrológiát, ez a tévhit továbbra is tartja magát. November 1-jén például a Klubrádió Ötös c. műsorában – melyben vendég voltam – egy betelefonáló hallgató érvelt azzal, hogy sok nagy tudós, mint pl. Jung és Einstein is támogatta az asztrológiát.

Bár az említett idézet – mint kiderült – hamis, sokáig rendkívül nehéz volt Einstein asztrológiával kapcsolatos, tényleges véleményéről kideríteni valamit.

Olyannyira nem foglalkoztatta ugyanis Einsteint az asztrológia, hogy összes kiadott művét tüzetesen átnézve sem talált senki semmit erről. Az egyetlen említés, amit találtak – mint előző cikkünkben megírtuk – egy előszó, melyet Einstein egy, Kepler életéről szóló könyvhöz írt, s ebben az asztrológiát mint Kepler belső ellenségét említi. Vannak azonban, akik vitatják a szövegnek ezt az értelmezését, s a tágabb szövegösszefüggést megnézve tényleg úgy tűnik, nem az asztrológiára gondolhatott itt Einstein; s még ha arra gondolt is, ez nem egy egyértelmű állásfoglalás. Úgy fest tehát, továbbra sem tudjuk, mit gondolt valójában az asztrológiáról Einstein.

Azazhogy, most már tudjuk. Nemrégiben ugyanis napvilágra került Einsteinnek egy 1943-ban íródott levele egy bizonyos Mr. Eugene Simonhoz, melyben véleményét egészen világosan és konkrétan leírja. A levél fordítása:

 

Tisztelt Uram!

Teljesen egyetértek Önnel az asztrológia áltudomány voltával kapcsolatban. Az az érdekes, hogy az efféle babona olyan szívós, hogy oly sok évszázadon át fennmaradhatott.

Tisztelettel,

Albert Einstein professzor

 

Einstein itt sem vesztegetett sok szót az asztrológiára, véleményéhez azonban ezek után kétség sem férhet.

A levél eredetije 2008 novemberében 925 dollárért kelt el az icollector.comaukciós website-on."

(forrás: szkeptikus.blog.hu)

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.