Szent Pio atya: 13 tény, amit érdemes tudni vele kapcsolatban

Pio atya leginkább az imádsággal és a békével kapcsolatos mély bölcsességéről, a stigmáiról, bilokációjáról szóló csodás beszámolókról, az ördög által való fizikai támadásáról, és a lelki életben való tökéletesedéséről ismert.

A mozikba kerülő új film révén (főszerepben Shia LaBeouf) sokan foglalkoznak a Pio atya néven ismert katolikus pap és szent életével és örökségével.

Maga LaBeouf annyira a hatása alá került, miután megismerte Pio atyát és szoros együttműködésbe került a kapucinus szerzetesekkel, hogy jelenleg ő maga is OCIA/RCIA képzésen [felnőttek keresztény beavatási rendje. A szerk.) vesz részt, azzal a szándékkal, hogy egy éven belül katolikussá váljon.

A XX. század egyik legnépszerűbb katolikus szentje, Pietrelcina-i Szent Pio, közismert nevén Pio atya, kapucinus ferences szerzetes, pap és misztikus volt.

Pio atya leginkább az imádsággal és a békével kapcsolatos mély bölcsességéről, a stigmáiról, bilokációjáról szóló csodás beszámolókról, az ördög által való fizikai támadásáról, és a lelki életben való tökéletesedéséről ismert. Tőle származik az alábbi bölcs tanács:

Ezer év emberi dicsőség élvezete nem ér fel még egy órát sem, amelyet édes közösségben töltöttél Jézussal a Szent Szentségben.

Mivel a filmről szóló első kritikák vitatják, hogy a történet pontosan ábrázolja-e ezt a szentet, íme 13 tény a szent kapucinus szerzetes életéről és hitéről.

1. Pio atya mindössze 5 éves volt, amikor kifejezte erős vágyát, hogy Istent szolgálja.

Az olaszországi Pietrelcinában született 1887. május 25-én Francesco Forgione néven, és ministránsként szolgált a helyi plébánián. Már 5 éves korában Jézusnak szentelte magát. 10 éves korában családja már azt kereste, hogyan lehetne belőle kapucinus szerzetes.

2. Pio atya mindössze 15 éves volt, amikor novíciusként belépett a Kapucinus Szerzetesrendbe.

Fiatal tinédzserként Francesco a Pio vagy Pius nevet kapta, amikor novíciusként belépett. Három évvel később tett ünnepélyes fogadalmat. Bár tanulmányainak nagy része alatt nem volt idegen tőle a gyenge egészségi állapot, 1910-ben pappá szentelték. 1916-ban felment a Gargano-hegységbe, a San Giovanni Rotondo melletti vidéki kolostorba. Ott tartózkodott 50 éven át, 1968. szeptember 23-án bekövetkezett haláláig.

3. Szent Pio Assisi Szent Ferenchez hasonlóan megkapta Krisztus látható sebeit, az úgynevezett stigmákat.

1918. szeptember 20-án Pio atya egy templomban imádkozva megkapta a stigmákat. A sebek élete végéig láthatóak maradtak a testén. A sebek a kezén, a lábán és az oldalán voltak, amelyek megegyeznek azokkal a sebekkel, amelyeket Jézus szenvedett el a keresztre feszítéskor.

4. A stigmáiból származó vér virágillatú volt.

A Pio atya sebeiből származó, „szentség illataként” emlegetett vér állítólag parfüm- illetve virágillatú volt. Ezt a tulajdonságot mutatták más stigmatizált szentek is.

5. Pio atya naponta 12-15 órán át gyóntatott.

Miközben gyóntatott, a szentnek virágillata volt, miközben a bűnöket meggyónták. Néhány bűnbánó két hetet várt, hogy felkereshesse őt a gyóntatószékben. Pio atya a bűnbánók szívéből is tudott olvasni, és emlékeztette őket az elfelejtett vagy elmulasztott bűnökre. A szent egyszer azt mondta:

A szentgyónás a lélek fürdője. Hetente legalább egyszer el kell végezni. Nem akarom, hogy a lelkek egy hétnél tovább távol maradjanak a gyónástól. Még egy tiszta és üres szoba is porosodik; térjetek vissza egy hét múlva, és meglátjátok, hogy újra portörlésre szorul!

6. Pio atyát állandóan ördögi támadások érték.

Pio atya fiatal korától kezdve mennyei látomásokkal volt megáldva, de megtapasztalta a lelki harcot is, beleértve az ördög támadásait.

Egy könyvben, amelyet Gabriele Amorth atya írt Pio atyáról, a híres római ördögűző azt mondta: „a szent életében a nagy és állandó harc Isten és a lelkek ellenségei ellen folyt, azok ellen a démonok ellen, akik megpróbálták elragadni a lelkét.”

Amorth atya azt mondta: „Az ördög sokféle alakban jelent meg neki: nagy fekete macskaként, vadul és fenyegetően, vagy visszataszító állatként, azzal az egyértelmű szándékkal, hogy megijessze őt; meztelen és kihívó fiatal lányok alakjában, akik obszcén táncot jártak, nyilvánvalóan azért, hogy próbára tegyék a fiatal pap tisztaságát. A legrosszabb azonban az volt, amikor az ördög felvette a lelki vezetője alakját, vagy Jézusnak, Szűz Máriának vagy Szent Ferencnek adta ki magát.”

7. Megkapta a bilokáció adományát, volt, hogy egyszerre két helyen tartózkodott.

Több szemtanú beszámolója is tanúsítja, hogy Pio atya egyszerre több helyen is tudott lenni. Szerzetestársai emlékeznek arra, hogy látták őt kint imádkozni, miközben tudták, hogy még mindig a szobájában van. Mások azt állítják, hogy a világ különböző kontinensein látták őt.

Arra vonatkozóan, hogy Pio atya hogyan tapasztalta meg ezeket a csodákat, a bilokációt legegyszerűbben úgy magyarázta, hogy ez a „személyiségének kiterjesztése révén” történt.

8. Egy „repülő szerzetes” látványa tartotta vissza a háborús repülőket attól, hogy a II. világháború alatt Pio atya városát lebombázzák.

A bilokáció dokumentált esetei közül a legkiemelkedőbbek közé tartozik Pio atya megjelenése a levegőben, San Giovanni Rotondo felett a második világháború alatt. Miközben Dél-Olaszország náci kézben maradt, az amerikai bombázók azt a parancsot kapták, hogy ostromolják San Giovanni Rotondo városát. Amikor azonban megjelentek a város felett, és felkészültek a lőszer kibocsátására, egy barna köpenyes szerzetes jelent meg a repülőgépük előtt. Minden kísérletük a bombák kibocsátására kudarcot vallott. Így Pio atya betartotta a polgároknak tett ígéretét, hogy városuk meg lesz kímélve. Később, amikor a néhány kilométerre lévő Foggiában amerikai légi támaszpontot létesítettek, az eset egyik pilótája meglátogatta a szerzetesrendet, és meglepetésére felismerte azt a  szerzetest, akit aznap a levegőben látott San Giovanni felett.

9. Mielőtt 81 éves korában meghalt, minden sebe heg nélkül begyógyult, ahogyan azt 50 évvel korábban megmondták.

A szent testét vizsgáló orvos, aki jelen volt haldoklásakor, megfigyelte, hogy a stigmák okozta sebek teljesen begyógyultak, minden nyom és heg nélkül. Pio atya testét koporsóban helyezték el a kolostor templomában, hogy a zarándokok látogathassák és imádkozhassanak.

10. A zarándokok megtekinthetik azokat a szobákat, amelyekben Pio atya élt.

Az összes cellát, ahol Pio atya Olaszországban élt, régi bútorokkal rendezték be, hogy pontosan úgy nézzenek ki, mint a XX. század elején. Mindegyik helyszínen egy kis múzeum is található, ahol az életéből származó relikviák és tárgyi emlékek láthatók.

11. Számos csoda tulajdonítható Pio atyának.

Számos csodát tulajdonítottak a szent közbenjárásának, köztük Gemma di Giorgio történetét, egy kislányét, aki meglátogatta Pió atyát. A lány vakon született, mindkét szemére pupilla nélkül, de a látogatás után csodálatos módon visszanyerte a látását. Gyógyulásának egyik igazán csodálatos tényezője az volt, hogy bár látott, még mindig nem voltak pupillái. Az EWTN egy másik csodáról is beszámolt.

12. Kórházat alapított.

Pio atya szenvedéssel teli életet élt, amelyet a fizikai fájdalom és a betegség nehezített, de nagylelkű szponzorok segítségével kórházat tudott létesíteni. A Casa Sollievo della Sofferenza, vagyis „A Szenvedés Enyhítésének Háza” 1956. május 5-én került felavatásra. A kórház a San Giovanni Rotondo fölé magasodó dombon áll. A mindössze 250 ággyal és éppen elegendő felszereléssel induló kórház ma már a legmodernebb létesítményeiről és szolgáltatásairól ismert.

13. 1968. szeptember 23-án bekövetkezett halála előtt Pio atya állítólag utolsó pillanatait imádságban töltötte.

Az 1999-ben szentté avatott Szent Pio atyát a néhai és azóta II. Szent János Pálként ismert pápa 2002. június 16-án avatta szentté. A katolikusok körében Pietrelcina-i Szent Pio néven ismert. A II. János Pál pápa által celebrált szentté avatásán több mint 500 ezren vettek részt.

Videófelvételen látható, amint a halála előtti napon szentmisét celebrál.

Pio atya, imádkozz értünk!

Fordította: E. Cs.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. június 29.