Éles bírálat a Vatikánból a Szinódusi Út mozgalom törekvéseiről

 

Szokatlan dolgot tettek közzé Rómában, amikor a Vatikán szó szerint közölte Kúria két kardinálisának kritikáját a németországi Szinódusi Útra vonatkozólag.

Az ominózus beszédet a november 18-iki belső megbeszélés keretében Luis Ladaria bíboros, a Hittani kongregáció prefektusa és Marc Ouellet bíboros, a Püspöki dikasztérium prefektusa tartotta múlt pénteken a német püspököknek. A megbeszélésen a pápa nem vett részt.

A beszédek november 24-én a Vatican News honlapján több nyelven is megjelentek, majd a tervek szerint az Osservatore Romano napilap olasz és német kiadásában is meg fognak jelenni. Pietro Parolin bíboros államtitkár vitaindítója egyelőre nem olvasható, de a Német Püspöki Konferencia elnökének, Georg Bätzingnek a bevezető beszéde már a múlt héten olvasható volt a világhálón.

Az egyházi hitoktatás felügyeletével megbízott Luis Ladaria hozzászólásában megemlítette, hogy az egyházi válság a visszaélési botrányokból fakad, miszerint nagyon sokan úgy érzik, hogy az egyház férfi és női tagjai is elárulták őket, ezért már a püspökökben sem bíznak, aminek pedig bizony megvannak a maga okai.

Ladaria bíboros méltatta a német püspökök fáradozásait, hogy a további visszaéléseket felvilágosítással, büntetéssel és megelőzéssel akadályozzák meg. Ugyanakkor élesen bírálta a Szinódusi Út mozgalmat, amely révén a Német Katolikus Egyház a botrányokból további tanulságokat próbál levonni.

A bíboros kifejtette, hogy a Szinódusi Út dokumentumai csak „az Isten népében jelen levő álláspontokra vonatkozó általános kijelentéseket tartalmaznak”, illetve „jelenleg még vitatott tudományos eredményekre”, valamint közelebbről meg nem nevezett teológusok kijelentéseire hivatkoznak. Javasolta egy olyan záródokumentum elkészítését, amelyben kevesebb ezekhez hasonló megalapozatlan állítás szerepel.

Az egyház arculatával és az emberi szexualitásról szóló tanítással kapcsolatos kritika

Ladaria bíboros élesen bírálta az Egyház arculatát, amely a reformmozgalomban született szövegekben megjelenik. A szövegekben az Egyház pusztán hatalmi intézménnyé degradálódik, amelynek struktúrája eleve táptalajt biztosít a visszaéléseknek, és amelyet ezért „a lehető leghamarabb valamilyen felsőbb szerv felügyelete alá kell helyezni”. A bíboros meglátása szerint az ehhez hasonló javaslatok magukban hordozzák annak kockázatát, hogy a püspökök küldetéséről szóló II. Vatikáni zsinati tanítás figyelmen kívül marad.

Ouellet bíboros „nagyon jól tudja, hogy senkinek sem áll szándékában szakítani az egyetemes egyházközösséggel”, ugyanakkor érthetetlen, ahogy a Német Püspöki Konferencia többsége hirtelen magáévá tette néhány teológusnak a cölibátus kötelező intézményének eltörlésével, a nők pappá szentelésével, a homoszexualitás erkölcsi megítélésével, az egyházi hatalom hierarchikus és funkcionális korlátozásával és a szexualitás genderelmélet által inspirált felfogásával kapcsolatos nézeteit.

A fejlemények a bíboros szerint azt a látszatot keltik, hogy a visszaéléseket használják fel az újszerű elképzelések érvényesítésére, holott a kettő között nem fedezhető fel közvetlen összefüggés. „Nekünk úgy tűnik, hogy ez a projekt nem a lelkipásztori munka, hanem maga az Egyház megváltoztatására irányul” – mondta Ouellet.

A bíboros beszédének fő mondanivalója az volt, hogy a német püspökök javaslatai „ártanak az egyházi közösségnek, mert kétséget és zavart szítanak Isten népében.” Beszéde végén moratóriumot javasolt a Szinódusi Útra vonatkozóan, amit viszont a Német Püspöki Konferencia küldöttségének többsége már egy héttel korábban is elutasított.

 A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2022. december 11.