Erkölcsileg miért szabad részt venni a Szent X. Pius Társaság által celebrált szentmisén?

alt

Amikor Athanasius Schneider püspök a hagyományos latin mise igazságtalan elnyomásának ellenállásáról beszélt, kijelentette, hogy még a papok is “átmehetnek az SSPX-hez”, hogy papi munkájukat a hagyományos rítusban folytathassák.

(LifeSiteNews) – Athanasius Schneider püspök nemrégiben tett amerikai látogatása során többször is a Szent X. Pius Társaság (SSPX) védelmében tett megjegyzéseket.

Az egyik interjúban, amelyet a LifeSite főszerkesztőjének, John-Henry Westennek adott, azt mondta, hogy “az SSPX biztosan nem skizmatikus“.

A The Remnant főszerkesztőjének, Michael Mattnek adott interjúban a kazah püspök, amikor a hagyományos latin mise igazságtalan elnyomásának ellenállásáról beszélt, kijelentette, hogy még a papok is “átmehetnek az SSPX-be“, hogy a hagyományos rítusban folytathassák papi munkájukat.

Schneider az SSPX védelmében érvelt, emlékeztetve a híveket, hogy a társaság minden nyilvános miséjén Ferenc pápáért és az adott helyi püspökökért imádkozik, ami annak jele, hogy a katolikus egyházzal egységben kívánnak maradni.

Schneider arra is rámutatott, hogy “Ferenc pápa megadta … a Szent X. Pius Társaság papjainak a szokásos, rendes, egyetemes gyóntatási jogot“, és kifejtette, hogy azzal, hogy az SSPX-nek megadja a jogot, hogy a helyi püspökök jóváhagyásával asszisztáljon a házasságkötéseknél, Ferenc gyakorolja “joghatósági” hatáskörét. Hogyan gyakorolhatna ilyen hatalmat egy skizmatikus pap felett?

Azzal, hogy a püspök megadja ezeket a jogosítványokat az SSPX-nek, folytatta a püspök, a pápa “de facto, hallgatólagosan” kijelenti, hogy “nem skizmatikusak“.

Schneider közelmúltbeli, az SSPX státuszára vonatkozó nyilvános megjegyzésein felbuzdulva a LifeSiteNews úgy döntött, hogy közzétesz egy sor, különböző forrásokból származó pontot, amelyek azt fejtegetik, hogy miért nem skizmatikus az SSPX. Segítsen elősegíteni az SSPX katolikus egyházon belüli státuszának igazságos megítélését.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Vitus Huonder püspök, egy nyugalmazott svájci püspök Churból, nemrég az SSPX egyik svájci rezidenciájába költözött, a pápa kifejezett jóváhagyásával, ami újabb jele annak, hogy Ferenc nem tekinti őket skizmatikusnak.

Huonder az év elején egy interjúban így nyilatkozott az SSPX-ről:

Nemrégiben meglátogattam az [SSPX] szemináriumát Zaitzkofenben. Láttam a képzést, amelyben a papok részesülnek. Akkor azt mondtam az igazgatónak: “Itt van egy modell az egyház számára. Az egyház vezetői jól tennék, ha visszatérnének ahhoz a képzéshez, amelyet itt, a Társulatban kapnak”.

A teljes cikk elolvasható itt. 

 

Share

Programajánló

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.