Téveszme, kritika, összefoglaló írások

Állítólagos jelenések - „Rosa Mystica"

alt

A Fontanelle di Montichiari ("Rosa Mystica") állítólagos jelenéseivel kapcsolatos források

Bruno Foresti - Brescia érseke

109/97. sz. jegyzőkönyv

NYILATKOZAT

Látva az 1968. június 30-i nyilatkozatot, melyben szeretett elődöm, Luigi Morstabilini püspök határozottan elítélte, hogy Fontanelle di Montichiari településen áhítatot tápláltak, és odáig ment, hogy minden hívőt arra intett, hogy ne támogassa sem kiadványokkal, sem zarándoklatokkal ezen áhítatok terjedését. Ezek az események olyan értelmezésén alapulnak, amelyet nem ellenőriztek objektíven és nem értékeltek felelősen, ezért nem hagyják jóvá.

Share
Bővebben...

Egy szakértő válasza arra a 6 gyakori kifogásra, amelyek miatt nem járunk gyónni

alt

“Ha közvetlenül beszélhetek Istennel, miért valljam meg a bűneimet egy emberi lénynek? Nem öltem meg senkit; nincs szükségem gyónásra. Mindig ugyanazokat a bűnöket gyónom meg.”

Egy vatikáni pap és kánonjogász a közelmúltban a fentiekre és más kérdésekre válaszolt a “(Jó) Okok, amiért nem megyünk gyónni” című beszédében.

Share
Bővebben...

A 7 főbűn (21)

alt

Táplálkozni a Szentírásból

A Biblia, az emberiség nevelője, nagyon sok irigy bűnözőről beszél (Kain, Saul, Heródes stb.) de csodálatos ellenpéldákról is beszámol: József, Mózes, Jonatán, Dávid, Keresztelő János... Mikor Eldad és Medad prófétálni kezdenek, Józsue próféta közbelép, hogy Mózes tiltsa meg nekik. Ő pedig humorosan reagáI: „Féltékeny lennék rájuk? Bárcsak az Isten egész népe prófeták népe lenne, akikre Isten elküldte lelkét!” (Szám 11,28-30).

Az Újszövetségben látjuk Keresztelő János tanítványait, mikor Jézusról beszélnek neki: „Mester, az, aki veled volt a Jordán másik partján, akiről tanúságot tettél, most ő is keresztel és mindenki hozzá megy.” (Jn3,26) Legalább négy olyan összehasonlítást tesznek, amelyek irigységet kelthetnének benne! Mégis, Jézus unokatestvére ahelyett, hogy engedné, hogy csapdába essen, alázattal utasítja el a kísértést: „Őneki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem.” (Jn 3,30)

Share
Bővebben...

Ne várj a tanárokra

alt

Egy barátom nemrég mesélte, hogy feleségével együtt (hívő katolikusok) úgy döntöttek, hogy lemondják az általános iskoláskorú gyermekeik számára előfizetett Disney+ csatornát. Úgy találták, hogy egyes Disney-tartalmak a menstruációs ciklusról beszéltek, vagy transznemű karaktereket mutattak be, amit a szülők joggal ítéltek meg úgy, hogy nem megfelelő a serdülőkor előtt álló gyermekeik számára.

Dicséretes, ha az anyukák és apukák egyre határozottabban lépnek fel azzal kapcsolatban, hogy mit látnak, hallanak vagy olvasnak a gyermekeik. De ahogy közeledünk egy újabb tanévhez, állítom, hogy nekünk, szülőknek sokkal többet kell tennünk. Hogy egyenesen fogalmazzak, nem szabad arra várnunk, hogy mások, akármilyen profi módon is, intellektuálisan formálják a gyerekeinket.

Share
Bővebben...

Erkölcsileg miért szabad részt venni a Szent X. Pius Társaság által celebrált szentmisén?

alt

Amikor Athanasius Schneider püspök a hagyományos latin mise igazságtalan elnyomásának ellenállásáról beszélt, kijelentette, hogy még a papok is “átmehetnek az SSPX-hez”, hogy papi munkájukat a hagyományos rítusban folytathassák.

(LifeSiteNews) – Athanasius Schneider püspök nemrégiben tett amerikai látogatása során többször is a Szent X. Pius Társaság (SSPX) védelmében tett megjegyzéseket.

Az egyik interjúban, amelyet a LifeSite főszerkesztőjének, John-Henry Westennek adott, azt mondta, hogy “az SSPX biztosan nem skizmatikus“.

Share
Bővebben...

A szavak számítanak - és a definíciók is

alt

A jelentésükért érdemes megküzdeni, és történetüket érdemes megtanítani az utánunk következő generációknak

Sokan mondják, hogy a nyugati civilizáció sikere és stabilitása a jogállamiság betartásán alapul. Ez valóban igaz. Az értelmes és betartott törvények megléte tisztánlátást biztosít és hasznos ellenszere a káosznak. Néha a törvényeket megváltoztatják, és amikor ez jó okkal történik, a változás a társadalom javát szolgálja. De ha egy csoport vagy egy különleges érdekcsoport lobbizik azért, hogy egy törvényt csak azért változtassanak meg, hogy előnyhöz jussanak, a legtöbben egyetértenek abban, hogy ez a taktika igazságtalan.

Share
Bővebben...

Az aromaterápiáról - óvatosan ajánljuk

alt

Egyik olvasónk küldött levelet ebben a témában. A szerk.

"Szeretném megtudni "Tévtanítások" témakörben, hogy a manapság használatos illóolaj terápiák (különös tekintettel a doTerra cég termékei) használhatóak-e keresztény/katolikusok számára?

Share
Bővebben...

James Martin SJ: Az apátság - nagyon nem ajánljuk

alt

A Magyar Kurír, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított hírportál lelkendező cikkben számol be James Martin SJ magyar nyelvű könyvének megjelenéséről, melyet a Jezsuita Kiadó publikált.

Share
Bővebben...

A 7 főbűn (20)

alt

Hogyan rejtőzködik az irigység?
Az irigy saját magát csapja be. Legalább négy okból.

  • Az irigység szégyent szül. Ez az egyedüli a hét főbűn közül, amellyel senki sem dicsekszik - hacsak nem szerelmes! Túlzott ragaszkodást fejez ki, amely a gyerekekre jellemző. A szégyen érzés az irigységnek egy értékes érzelmi indikátora. A szégyent azonban szégyelljük és ez a rejtegetésre vezet.
Share
Bővebben...

Katolikus Egyház, újulj meg!

alt

Október a rózsafüzér hónapja. A tematikus hónap zárásaként közreadjuk a Magyarok Nagyasszonya ünnepén Barsi Balázs OFM atyával készült beszélgetésünket. Balázs atya a pécsi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom búcsújának szónoka volt, mely alkalomból, a szentmisét követően beszélgettünk.   

– A pécsi Magyarok Nagyasszonya templom búcsúján mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a Katolikus Egyháznak, a magyar katolikusoknak megújulásra van szüksége. Miért gondolja ezt?

Share
Bővebben...

Programajánló

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.