Téveszme, kritika, összefoglaló írások

Csontkovács, inga és akupunktúra

AKovacsDr. Kovács Gábor atya Mágia és hit. c. sorozatából (2004)

Papnövendék koromban egyik társamnak, aki a szeminárium többi növendékével együtt kirándult, focizás közben a bokája is kirándult. Úgy kellett hazaszállítani szegényt. Nem tudott a lábára állni, állapota rendkívül lassan javult. Egyik tanárunk azt javasolta, vigyük el egy ügyes vidéki emberhez, aki kézzel helyre tudja tenni a csontokat. Ekkor hallottam először a csontkovács szót. Dagadt bokájú testvérünkön a vidéki csontkovács csak keveset tudott segíteni, mert túl későn került hozzá.

Share
Bővebben...

Az élő közvetítésű mise veszélyei

alt

Köszönet Fülep Dániel teológusnak a tisztázó kiegészítésekért. A szerk.

A COVID-19 járvány alatt a püspökök a kormányzati hatóságoknak való engedelmesség okán [bár ezt nem mindenhol, például Magyarországon sem írták elő. A szerk.] megszüntették a nyilvános szentmiséket. Az élő közvetítésű mise az interneten az idők folyamán az istentisztelet „új normájává” vált. Ez a kvázi-liturgikus újítás azonban hosszútávon negatív következményekkel járhat.

Share
Bővebben...

Tévedés vagy hamisítás?

alt

G. K. Chesterton irodalmi munkássága és műveiben megjelenő világlátása különösen közel áll hozzám. Nem tudom, azért van-e ez így, mivel feleségem egyetemi szakdolgozatát ebből a témából írta, így ezáltal házasságunk elején nekem is alkalmam volt elmélyülni az életműben; vagy pedig azért, mert abszolút azonosulni tudok a XX. század elejének protestáns Angliájában élő hívő katolikus íróval. Valószínűleg mindkettő igaz.

Share
Bővebben...

"Az emberi személy méltósága forog kockán"

alt

Nagy érdeklődést – és vitát – váltott ki a 777 felületén az a cikk, amelyben arról számoltunk be, hogy a Christian Post feltételezése szerint abortált kisbabák sejtvonalait használhatják a koronavírus elleni vakcina fejlesztésére az Oxfordi Egyetem kutatói. Az írás kétségtelenül felszínes volt- ezért nyilvánosan is szeretnénk elnézéseteket kérni – éppen ezért több szakértőt is megkerestünk. Roska Péter atya és munkatársai vállalták, hogy cikket írnak – keresztény megközelítésből vizsgálva a témát. 

Share
Bővebben...

Teremtés vagy evolúció? – Adatábrázolás a természetben

altA DezoxiriboNukleinSav

Kerestem a NET-n és belefutottam egy nagyon érdekes szakmai cikkbe. Egy kolléga okfejtésére és magyarázatára találtam. Amit eddig is gondoltam, de a bizonyítását nem vezettem le, azt megtette a kolléga. Ugyanis érdekesen jár annak az embernek az esze, aki műszaki végzettséggel is rendelkezik, mert a hitet elfogadva, azért a gondolkodást nem hagyja ott a hit elfogadásának idejénél. A hitet megélve bizonyos dolgokat képes végiggondolni. Ezt történt a teremtés kontra evolúció esetében is. Számomra eddig is elképzelhetetlenül alacsony volt a matematikai valószínűsége az evolúciónak.

Share
Bővebben...

Akkor most nem áldozhatok nyelvre? De IGEN!

alt

 Magyar Katolikus Püspöki Kar rendelkezéseket adott ki a koronavírusos járvány megelőzése érdekében (ITT). Csak idő kérdése volt, hogy a magyar püspökök is kritikátlanul átvegyék az olasz, francia, angol stb. püspökök nem minden tekintetben átgondolt iránymutatásait a járvány terjedésének megelőzésére az istentiszteleteken összegyűlt hívek között. Egy francia fiatal katolikus emiatt tiszteletteljes és szívszorító nyílt levelet írt tiltakozásul a francia püspököknek (angol szöveg ITT).

Share
Bővebben...

Brigitte Gabriel a libanoni keresztényüldözésről

Forrás: gloria,tv

Share

Öt dolog, ami idegesítő a katolikusokban - Hodász András atya szerint

alt

Meglehetősen önkritikus és hiánypótló vlogot készített Hodász András atya a Papifrankó Youtube-csatornáján, amelyben azokat a pontokat szedte össze, amely egy külső ember számára a katolikusokban idegesítő lehet. A videó végén az elkövetett hibáiért is elnézést kérő András atya szerint a katolikus közösségek akkor lesznek hitelesek, ha ott szeretetettel vannak a tagok egymás iránt.

Share
Bővebben...

"Egyetlen püspöknek sincs joga megtiltani a nyilvános miséket"

alt

"Egyetlen püspöknek sincs joga megtiltani a nyilvános miséket" címmel jelent meg interjú május 7-én a német Gerhard Müller bíborossal, a Hittani Kongregáció előző prefektusával az olasz La Nuova Bussola Quotidiana oldalon. Az alábbiakban csupán két részletet emelnénk ki az interjúból.

Share
Bővebben...

Brigitte Gabriel elmagyarázza 5 percben az iszlám történetét

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.