Téveszme, kritika, összefoglaló írások

A mesterséges megtermékenyítésről – hideg fejjel?

 alt

Németh Gábor morálteológus, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola tanszékvezetője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának irodaigazgatója írását adjuk közre.

A történeti hagyomány szerint 431-ben, az efezusi zsinattal párhuzamosan Efezusban a piaci kofák is arról vitatkoztak, hogy Szűz Mária istenszülő-e vagy sem. Nos, az embernek az elmúlt hetek Magyarországában is hasonló érzése támadhatott, amikor nemcsak a médiában, hanem a mindennapi érintkezés során is a mesterséges megtermékenyítés volt a téma. Egy olyan kérdés, melyről azonban aligha lehet hideg fejjel, érzelemmentesen beszélni, mivel sok esetben a személyes érintettség az, ami véleményünket eleve befolyásolja.

Share
Bővebben...

Még ötven év, és elpusztul a Föld megújuló természetierőforrás-készlete

 alt

„A világ természeti tőkéje rohamosan fogy, mert az emberiség a világot még jobban túlterheli, mint a magyarok Magyarországot. Ha ez a túlterhelés továbbra is fennáll, akkor ötven év alatt elpusztul a Föld megújuló természetierőforrás-készlete. Elpusztul – azaz vége. Ötven év nem olyan sok idő, tehát a helyzet drámai; messze nem véletlen, hogy a pápa aggódik, és megkongatta a vészharangot” – nyilatkozta lapunknak adott interjújában Zlinszky János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Share
Bővebben...

Credo: Veszélyt jelentenek a kicsikre a gendermesék

Tovább borzolja a kedélyeket a közelmúltban megjelent, a gyermekek számára íródott homoszexuális propaganda-mesekönyv. Aki eddig állást mert foglalni, azt kíméletlen erővel támadta meg az LMBTQ-lobbi. Így járt Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus is, miután a Magyar Nemzetnek az óvodáskori érzékenyítés veszélyeit részletezte.

Share
Bővebben...

A populáris kultúra korrupciója a nyelvben és a logikában

alt

Az elmúlt években mind a nyelv, mind a logika kulturális korrupcióját tapasztaltuk meg, egy olyan korrupciót, ami egy olyan útra visz bennünket, amely a hitetlenség szándékos felfüggesztését igényli a navigáláshoz.

A történelem során a nyelv használatát úgy fejlesztették, hogy strukturált és hagyományos módon elősegítsék az emberi kommunikációt a szavak használatával. A nyelv az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy egyszerű és összetett fogalmakat kommunikáljunk, értékeljük egymás gondolatait és véleményét, kifejezzük a valóságot és a képzeletet, és másképpen fessünk képeket a körülöttünk lévő világról és arról, amit a jövőben elképzelhetünk. Ahogy sokan megjegyezték, a szavaknak jelentésük van, és az általunk használt szavak közös jelentésétől függően központi szerepet játszanak abban, hogy képesek vagyunk kommunikálni egymással. Amikor a szavak elveszítik jelentésüket, kommunikációnk természetesen kevésbé lesz értelmes, és a társadalom szenved ennek következtében.

Share
Bővebben...

Pszichológusok Meseországa

alt

Pszichológusok állásfoglalása a Meseország mindenkié c. mesekönyv kapcsán címmel jelent meg számos pszichológus nyilatkozata az ominózus mesekönyv mellett és dr. Bagdy Emőke pszichológus kollégájuk ellen. Bagdy Emőke korábban veszélyesnek nevezte a gendermeséket a gyermekek nemi identitásának kialakulására nézve.

Az aláíró pszichológusok mostani állásfoglalása hangsúlyozza, hogy „LMBTQI+ embernek lenni nem deviancia”, és a mesekönyvvel kapcsolatban kijelenti: „az értékek közvetítésén és a helyzettel való megküzdési módok bemutatásán keresztül a mesék éppen abban tudnak segíteni, hogy az olvasó eljusson egy saját, belső rendig” (kiemelés tőlem).

Share
Bővebben...

Békében és méltósággal...

alt

Az utolsó év már nagyon nehéz volt – neki is, nekünk is! Nem csak a nagy távolság miatt, amelyet legyőzni soha, csak elviselhetővé volt képes tenni a gyakori hazalátogatás... Sokkal inkább az volt a szinte kibírhatatlan lelki és fizikai megterhelés, hogy látnunk kellett összeesni azt, aki számunkra valamikor maga volt az élet, az erő, a védelem, az oltalom, a gondoskodás és a szeretet. Talán még ezt is el tudtuk volna fogadni, hisz minden ember sorsa az elmúlás, de nemcsak a teste mondta fel lassan a szolgálatot, nem is csupán az energiája fogyott el, hanem a lelki ereje is.

Share
Bővebben...

Kell-e nekünk borkápolna?

 alt

A közelmúltban adta át új „borkápolnáját” Tibi atya. Azok kedvéért, akik nem járatosak az álnéven futó influenszerek és üzleti vállalkozások világában, sietve tegyük hozzá: Tibi atya nem katolikus pap, hanem egy kitalált személy (hatalmas követőtáborral a közösségi médiában), a borkápolnának pedig semmi köze az imádságos elmélyüléshez, már csak azért sem, mert egy kocsma.

Share
Bővebben...

Vörös és fekete a huszonegyedik században

alt

Karl Marx gyilkos receptje, a Kommunista Kiáltvány lassan kétszáz éves. Amit a huszadik században lefőztek belőle, az legalább 50 millió áldozatot követelt világszerte, ennek ellenére reneszánszát éli. Csak most a kommunizmus vörös színe fekete faji árnyalatot kap, a pakliban az aduász rasszkártya színét pedig barnáról fehérre cserélték, de az eredeti cél változatlan.

"Föl-föl, te éhes proletár! A győzelem napjai jönnek (…) A múltat végképp eltörölni (…) Rabszolga-had, indulj velünk! A Föld fog sarkából kidőlni (…) Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát, s nemzetközivé lesz holnapra a világ."

Share
Bővebben...

A „Cukik” projekt

alt

A beleegyezési korhatár [törvényes alsó korhatár a szexhez. A szerk.] csökkentése a végső jutalom

A Netflix készített egy förtelmes videót [Cuties, Cukik magyarul. A szerk.] , ami nem más, mint a gyermekek kizsákmányolása, és ami még rosszabb, a gyermekek szexuális zaklatása, és bűncselekmény bárki részéről, aki ezt terjeszti.

A Nexflix blokkolja azokat, akik kritizálják őket. 

Share
Bővebben...

Politikailag korrekt könyvégetés

alt

Tavaly év végén a Labrisz Leszbikus Egyesület elindította a »Meseország mindenkié« című projektet, amelynek célja a klasszikus mesék új köntösbe bújtatása, alternatív újragondolása. Meglepően remek kezdeményezésnek tartom, ám a felhívásban az LMBTQ vonal is szerepel témamegjelölésként, ez pedig bőségesen elég ahhoz, hogy néhány homofób máris rárepüljön, és kezdetét vegye a szokásos okoskodás.

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.