Genetika, körülmények, választások

 

Manapság rengeteget beszélünk arról, hogy kik vagyunk és miért tesszük, amit teszünk. Vannak tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni, születésünk előtt meghatároztak már minket. Például, ha valaki magas növésű, soha nem lesz jó zsoké lóversenyeken. Ha pedig alacsony szülők gyermeke és a rokonság is hasonlóan alacsony, nem lesz a kosárlabda-csapat központi figurája.

A körülmények befolyásolhatják életünket, például a családi háttér; a jólét szintje (vagy annak hiánya); egészségünk és a jó iskolák elérhetősége mind határozottan hozzájárul személyes fejlődésünkhöz. Még a „jó időben jó helyen lenni” – vagy rossz időben rossz helyen lenni – véletlenszerűnek tűnő hatásai is. De vajon a körülményeink korlátoznak bennünket?

Tim Kight vezetői tanácsadó és szerző azt sugallja, hogy nem. Ő ezt állítja: „A genetika formál, a körülményeink befolyásolnak, de a döntéseink határoznak meg.”

Nagy veszélyt rejt magában, ha olyan dolgokra összpontosítunk, mint a genetika vagy a múltunkban megtörtént körülményeink. Ezeket nem lehet megváltoztatni, és mindig az ellenőrzésünkön kívül maradnak. A döntéseinket azonban irányíthatjuk – hogyan reagálunk ezekre a körülményekre. Sokféleképpen látjuk ennek bizonyítékát: olyan emberek, akik hátrányos helyzetű otthonokban nőttek fel, az egyik kábítószer-függővé válik vagy bűnözői magatartást tanúsít, míg a másik megtesz mindent, ami a kiemelkedéshez szükséges: orvos, üzletember vagy iskolai tanár lesz.

Még akkor is, ha nem tudjuk megváltoztatni a genetikát, vagy visszavonni a múltunkból származó kedvezőtlen körülményeket, döntéseinkkel továbbra is nagyban befolyásolhatjuk saját életünket. A Biblia sokat mond erről:

Mire szánjuk oda az életünket? Sokfelé fordíthatjuk életünk irányát, sok „isten” szolgálatára. Az igazi különbséget az teszi, hogy mi mellett döntünk: „válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni… De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!” (Józsué könyve 24,15)

Hogyan határozzuk meg a sikert? A személyes siker mérésének sokféle módja van: pénz, anyagi javak, szakmai előmenetel, státusz és befolyás a közösségben. Némelyiknek nagyobb, maradandóbb értéke van, mint másoknak. Ami mellett döntünk, az határozza meg életünk menetét. „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. (…) Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Máré evangéliuma 6, 19-24)

Mit tartunk a legértékesebbnek? Számos módon állíthatjuk fel prioritásainkat és tűzhetjük ki céljainkat. Ezek a döntések határozzák meg nagyrészt életünk összességét. „Intésemet fogadjátok el, ne az ezüstöt, inkább a tudást, mint a színaranyat! Mert értékesebb a bölcsesség az igazgyöngynél, és nem fogható hozzá semmiféle drágaság.” (Példabeszédek könyve 8, 10-11)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. szeptember 4.