A megtörtség haszna

Az üzleti világban csodáljuk azokat a vezetőket, akik erősek és bátrak. A vállalatok jellemzően büszke, vezetőket keresnek szervezeteik élére, akiknek bátorsága, magabiztossága és elszántsága megingathatatlannak tűnik. Jézus a Hegyi beszédében kijelentette: „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” (Máté evangéliuma 5, 5) Ugyanakkor a vállalati igazgatótanácsok nem ilyen embereket keresnek vezető szerepre.

Mégis, a megtörtség olyan tulajdonság, amely gyakran segít átformálni az erős vezetők jellemét. Azok, akik nagy csapásokon, kudarcokon mentek át, de kitartottak, ellenállóbb, alázatosabb egyéniségekként lépnek elő. Mi a haszna a megtörtségnek? Segít az embereknek együttérzéssel, érzékenységgel és megértéssel vezetni. Felismerik saját gyengeségeiket és hiányosságaikat, ami lehetővé teszi számukra, hogy bízzanak a maguk köré gyűjtött csapat tagjaiban, és támaszkodjanak rájuk.

Egy kis közösségi újság szerkesztőjeként eltöltött első éveimben alapvetően egyszemélyes csapat voltam, és az egyes kiadások írásának, tudósításának, fotózásának, szerkesztésének és tervezésének nagy részét magam intéztem. Beszámoltam ugyan egy kiadónak, de a szerkesztői munka nagy részét én végeztem, beleértve a döntéshozatalt is. Fárasztó, gyakran ijesztő feladat volt. Ennek eredményeként sokat hibáztam.

Újságos karrierem későbbi szakaszában teljes szerkesztőséggel rendelkeztem, így támaszkodhattam más riporterek és szerkesztők szaktudására és tapasztalatára, átengedve a feladatok nagy részét. Nagy megkönnyebbülés volt együttműködni másokkal és megosztani ötleteinket, hogy a lehető legjobb terméket hozhassuk létre.

Uralkodása nagy részében Dávid, Izrael királya is egyedül dolgozott. Népe nagy becsben tartotta, emlékezve sok háborús hőstettére. Voltak ugyan tanácsadói, de jellemzően saját magára hagyatkozott – néha nagy kárt okozva. Úgy tűnik, a sikerei hatására fejébe szállt a dicsőség.

Sámuel második könyvében azt olvassuk, hogy Dávid Jeruzsálemben maradt, miközben serege háborúba indult. Megpillantott egy lenyűgöző nőt, Betsabét, amint egy közeli háztetőn fürdőzik, és úgy érvelt, hogy királyként joga volt kielégíteni szexuális vágyát, ami szörnyű következményekkel járt.

Csak később, amikor Nátán próféta szembesítette őt a bűneivel, vallotta meg vétkeit és Istenhez fordult bocsánatért. Dávid bűnbánatából egy erőteljes zsoltár született, amelyben nyíltan elismerte vétkeit, és helyreállítást kért az Úrtól.

Így imádkozott: „Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmaddal! Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem! (…) Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem! Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen.” (Zsoltárok könyve 51, 3-4; 12-14)

Imádságát végül így zárta: „Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet nem veted meg, Istenem!” (Zsoltárok könyve 51, 19) Az Úr szolgálatában a megtört szívünk is kedves Neki. Ennek eredményeként pedig jobb, hatékonyabb vezetőkké válhatunk.

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. július 1.