Külön egyikünk sem okosabb

Szerkesztői éveim alatt a kedvenc időszakaim közé tartozott mindig, amikor kreatív csapatunkkal együtt megterveztük a következő kiadás címét és grafikáját. Ezekre az alkalmakra mindig a saját ötleteimmel indultam el, de minden találkozás után lenyűgőzve jöttem ki a kreatív szinergiák eredményeként. Amikor pedig egy-egy szám megjelent, nem volt kétséges, hogy egyben az egész többet ér, mint az egyes részek összege.

Egyik munkatársam fogalmazta meg: „Külön egyikünk sem olyan okos, mint együtt.” Ugyanis mindannyiunknak megvan a maga erőssége és szakterülete. Képesek vagyunk arra, hogy jó dolgokat hozzunk létre. Mégis, ha különböző embereket állítunk csapatba, akik lelkesen egyesítik erőiket és képességeiket, a jó munkából remekmű születhet.

Vegyünk például egy szimfonikus zenekart: vonósok, fafúvósok, rézfúvósok és ütőhangszeresek összessége. Ezeken belül is lehetnek speciális hangszerek. Például az ütős szekcióban lehetnek pergődobok, basszusdobok, timpandobok, cintányérok, harangok és gongok. Mindegyiket úgy tervezték, hogy jellegzetes hangokat adjon ki, amelyek az összes többi hangszerrel együtt csodálatos zenei darabot eredményezhetnek.

Mindezt nap mint nap láthatjuk az üzleti világban is. A cégek akkor érnek el kiemelkedő eredményeket, ha a megfelelő pozíciókba a megfelelő szakembereket helyezik. Ha nem használjuk összehangoltan a munkatársaink egyedi képességeit a maximális teljesítmény érdekében, az kudarchoz, sőt csődhöz vezethet. Tetszik, amit a Biblia tanít azokról az emberekről, akik harmóniában közös célokért dolgoznak együtt:

A közös munka megsokszorozza erőnket. Megfigyelték, hogy egy igásló el tud húzni egy bizonyos súlyt, de két együtt dolgozó gyakran ennek többszörösét is. „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. (…) Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” (A prédikátor könyve 4, 9-12)

A közös munka fejleszti képességeinket. Mindannyian törekszünk a fejlődésre, és ha együtt dolgozunk, az segíthet felismerni a vakfoltjainkat, azonosítani gyengeségeinket és kiegészíthetjük egymás erősségeit. „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (A példabeszédek könyve 27, 17)

A közös munka biztosítja a szükséges támogatást. A kihívások és a nehézségek még a legelszántabb egyéneket is elkedvetleníthetik. Ugyanakkor ha közösen dolgozunk, egymást kölcsönösen bátoríthatjuk és támogathatjuk. „Sőt buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg tart a ma…” (A zsidókhoz írt levél 3, 13) „Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk. Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást annál is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap.” (A zsidókhoz írt levél 10, 24-25)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. április 20.