Megtalálni az elégedettséget az elégedetlenség világában

Sok évvel az internet és a közösségi oldalak elterjedése előtt készült egy nagyon gazdag emberrel egy interjú. A beszélgetés végén a riporter még egy kérdést feltett a milliárdos iparmágnásnak: „Uram, mennyi az elég?” A gazdag ember enyhe vigyorral a száján és a kezével gesztikulálva csak annyit felelt: „Csak még egy kicsi kell.”

Úgy tűnik, ez materialista korunk mottója: „Csak még egy kicsit.” Más szóval a túl sok sosem elég. Mert arra lettünk kondicionálva, hogy soha ne legyünk elégedettek azzal, amink van.

Emlékszem egy profi sportolóra a kedvenc csapatomból. Nevezzük Mr. H-nak. Miután aláírta sportága történetének legjövedelmezőbb szerződését, hála öntötte el, boldog volt, hogy csapata ennyire értékeli őt. Hetekkel később az egyik rivális csapat tagja még gazdagabb szerződést kötött. Hirtelen Mr. H. már nem volt boldog vagy hálás – már nem ő volt a sportágában a legjobban fizetett játékos, panaszkodni kezdett. Mint a fenti milliárdosnak, neki is kicsivel többre lett volna szüksége.

Ez azonban nemcsak a hihetetlenül gazdagok csapdája. Emlékszem, karrierem kezdetén, amikor fizetésemelést kaptam, izgatottnak és hálásnak éreztem magam. Néhány hét múlva azonban megszoktam az új fizetést, és türelmetlenné váltam, mikor kapom a köveztkező emelést. Még ha a főnököm úgy is dönt, hogy megháromszorozza a fizetésemet, egy idő után az se lett volna elég.

Hogyan kezeljük akkor ezt a nagyon is emberi hajlamot? Be kell álljunk az elégedetlenek sorába? A Biblia tanulmányozása során egy egészen más megközelítést fedeztem fel, többek között azt is, hogy megtanultam megtalálni az elégedettséget abban, amink van. Íme néhány dolog a tanítások közül:

A valóságban sosincs olyan, hogy elég. Salamon, Izrael királya, a Példabeszédek könyvének írója mérhetetlen gazdagságra tett szert, mégis megértette a fenti csapdát: „Amilyen telhetetlen a halál és az enyészet helye, éppoly telhetetlen az emberi szem.” (A példabeszédek könyve 27, 20)

A gazdagság a legjobb esetben is csak átmeneti. Van egy mondás: „Könnyen jön, könnyen megy”, és ez minden bizonnyal igaz az anyagi gazdagságra, amelyet ugyanolyan könnyen lehet elveszíteni, mint megszerezni. Ne fáradj azon, hogy meggazdagodj, a magad belátásából hagyd abba! Alig száll rá tekinteted, már nincs meg, mert gyorsan szárnya támad, az ég felé repül, mint a saskeselyű.” (A példabeszédek könyve 23, 4-5)

A helyes életvitelnek jutalma lesz. Pénzért nem lehet mindent megvenni, beleértve a belső örömöt és a jól megélt élet beteljesülésének érzését sem. Ugyanakkor a gazdagság túlhangsúlyozása nyomorúságot is hozhat. „Az igaz házában nagy kincs van, a bűnösnek pedig jövedelme okozza a vesztét.” (A példabeszédek könyve 15, 6)

Megtanulni minden körülmények között elégedettnek lenni. Pál apostol jólétet és szegénységet egyaránt átélt élete során. Azt írta, hogy „Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt.” (Pál levele a filippiekhez 4, 12) A folyamat során Pál arra a következtetésre jutott, hogy „minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” (Pál első levele Timoteushoz 6, 10)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. február 25.