A bibliai alapelvekben bízhatunk a munkahelyen is

Néhány évvel ezelőtt kiadtam egy könyvet: Üzlet a javából: A példabeszédek könyvének időtlen bölcsességei a mai munkahelyek számára. Ebben a hétfői Mannákból gyűtöttem össze az írásokat, hogy bemutassam a bibliai alapelveket, amelyek a 21. századi üzleti világra is érvényesek. A visszajelzések pozitívak voltak. Mind egyének esetében mind céges szinten gondolkodásra és a téma megvitatására bátorította az olvasókat.

Ugyanakkor kaptam néhány olvasótól panaszos megjegyzéseket is, miszerint az írások nem eléggé koncentráltak. Talán konkrét problémákra kerestek megoldást, ami épp foglalkoztatta őket. Mindazonáltal, mint minden héten a hétfői Mannánál, az a vágyunk, hogy bemutassuk a Szentírás időtlen, gyakorlati jelentőségét a munkahelyeken, és emlékeztessen bennünket arra, hogy Isten szemszögéből nézve minden munka szent.

A Biblia nem ad konkrét válaszokat olyan kérdésekre, hogy milyen munkahelyre menjünk el, vagy hogyan érjük el a beszállítóknál, hogy közreműködőbbek legyenek. Mégis alapvető elveket tudhatunk meg arról, hogy mi hogyan viselkedjünk az üzleti világban. Nemrég eszembe jutott Jim barátom, aki egy rendkívül nehéz helyzetet mesélt el, amiben része volt.

Minőségellenőrként dolgozott egy állami közszolgáltatónál, ahol a szigorú előírások betartásának ellenőrzésével bízták meg. A „nagyjából betartják a szabályokat” ebben az esetben nem volt elég. Az üzemvezetők és a munkatársak nem látták szívesen. Azt várták el, hogy hagyjon figyelmen kívül néhány, nem a követelményeknek megfelelő állapotokat. Még halálos fenyegetést is kapott.

Jim három évig tűrte a körülményeket – közben eleget tett a kötelességének és maradéktalanul betartotta az előírásokat –, majd egy másik üzembe helyezték. Néhány évvel később újra visszakerült az eredeti helyére, s azt tapasztalta, hogy ott a munkakörnyezet teljesen megváltozott. Az etikai elkötelezettségét rossz szemmel néző összes vezetőt időközben elbocsátották, az új vezetés pedig örömmel fogadta az aprólékos ellenőrzéseket.

Ha megkérdeznénk Jimet, hogy kapott-e mindig egyértelmű választ a Bibliából a konkrét kihívásaira, nemmel válaszolna. De tudta, hogy Jézus Krisztus követőjeként a megalkuvás és a hibák elfedése nemcsak elfogadhatatlan, de hamis tanúságtétel is lenne az Úrról. Íme, néhány bibliai alapelv, amikre támaszkodhatott:

Isten nagy hangsúlyt fektet az őszinteségre. Sok a kísértés a piacon, hogy beárnyékolja az igazságot, de Isten mindig őszinteséget vár el. „A hamis mérleget utálja az Úr, de a pontos súlyt kedveli.” (A példabeszédek könyve 11,1)

A becstelenség végül lelepleződik. Nem véletlen, hogy Jimet visszahelyezték korábbi helyére, míg azokat, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy jelentéseiben megtévesztő legyen, eltávolították állásukból. „Az igaz ajak mindig állhatatos, a hazug nyelv pedig egy pillanatig sem az.” (A példabeszédek könyve 12,19)

Az integritás megörzése biztonságot jelent. Jim semmit nem tett személyesen azok ellen, akik fenyegették őt, a csalás iránti elszántságuk mégis lelepleződött. „Aki feddhetetlenül él, biztonságban él, de aki görbe úton jár, arról kitudódik az.” (A példabeszédek könyve 10,9)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. január 19.