Karácsony szombaton és a vasárnapi misekötelezettség

A katolikusok kötelesek részt venni a szentmisén mind karácsony napján, december 25-én, szombaton, mind pedig másnap, december 26-án, vasárnap.

Bármennyire is szeretnének néhányan közülünk néhány plusz napot a felkészülésre, 2021 karácsonya december 25-én, szombaton lesz.

„Hogyan fogom addigra befejezni a bevásárlást és a takarítást?” – ez nem az egyetlen sürgős kérdés, amit a hívő katolikusok feltesznek maguknak ezen a héten. Mi lesz a karácsonyi hétvégi szentmisékkel? Mivel az ünnep szombatra esik, a katolikusok kötelesek-e kétszer is részt venni a szentmisén?

A katolikusok kötelesek részt venni a szentmisén mind karácsony napján, szombaton, december 25-én, mind pedig másnap, vasárnap, december 26-án.

Mindkét kötelezettséget teljesíteni kell, tehát egy szentmise karácsony délutánján nem teljesíti mindkét kötelezettséget.

Mindkét kötelezettség teljesíthető az aznap vagy az előző nap estéjén katolikus szertartás szerint celebrált szentmisén való részvétellel.

A karácsonyi kötelezettséget tehát a szenteste esti szentmisén való részvétellel lehet teljesíteni, vagy karácsony napján bármikor.

A jövő év végére tekintve a menetrend elég egyszerű: karácsony és újév napja egyaránt vasárnapra esik.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. december 22.