Mások segíthetnek, de nekünk kell elvégezni a munkát

alt

Van egy egyetemes igazság az elvégzendő munkával kapcsolatban: Valakinek el kell végeznie. És ha ez olyan munka, amelyet csak te tudsz elvégezni, akkor vagy elhatározod, hogy elvégzed, vagy az biztosan nem lesz kész.

Tim Kight, üzleti tanácsadó és tréner ezt a bölcs megfigyelést ajánlja: „Az orvosok nem tesznek egészségessé. A táplálkozási szakemberek nem tesznek karcsúvá. A tanárok nem tesznek okossá. Az edzők nem tesznek fitté. Segítenek, de vállalni kell a felelősséget és elvégezni a munkát.”

Azt mondhatnánk ez csupán „józan ész”, de túl gyakran mégsem sikerül „elvégeznünk a munkát”, ahogy Kight megfogalmazza, és csodálkozunk, miért lesz a várt sikerből kudarc. Láttam már ezt a saját életemben: van egy regény, amelyet még meg kell írnom, és az a vágyam, hogy hobbiként fejlődjek a dobolásban. Tudok könyveket olvasni, videókat nézni és hanganyagokat hallgatni arról, hogyan kell ezeket megtenni - de amíg nem szánok rá időt és ténylegesen nem végzem el a munkát, ezek a törekvések mindig a vágyálom kategóriában maradnak.

Válaszd ki azt a személyt, akit a legjobban csodálsz, legyen az üzleti vagy szakmai vezető, előadó, sportoló vagy akár spirituális példakép. Bárki is legyen ez az egyén, átlagon felüli készségekkel és teljesítménnyel vált ismertté. Lehet, hogy néhány mérhető, számszerűsíthető célkitűzéssel indult, néhány magasztos törekvéssel együtt. De nem csupán kívánta és reménykedett benne, hogy eljut oda, ahol van. A szükséges munkát elvégezte annak érdekében, amit el akart érni.

A Bibliában felfedezzük, hogy a valódi, örök kapcsolat Istennel az Ő kegyelméből, hit által van. De a Szentírás nem értékeli le a munka fontosságát. Munkánkkal nem érdemeljük ki Isten kegyeit, de külső bizonyítékul szolgál arra, amit Ő bennünk tett a Lelke által. Íme néhány igazság, amit Isten Igéjében találunk:

A hit és a cselekedetek szükségszerűen összefonódnak. El tudsz képzelni egy olyan embert, aki azt állította, hogy fontos munkája van, de soha nem jelent meg a munkahelyén, vagy nem látta el feladatait? A bizonyíték arra, hogy ténylegesen van munkánk - bármilyen munka - az, hogy valóban elvégezzük a szükséges feladatokat. „Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt egyedül a hit?... Mutasd meg nekem a hitedet cselekedetek nélkül, én is meg fogom neked mutatni cselekedeteim alapján a hitemet.” (Jakab levele 2,14-18)

A kívánt eredmények eléréséhez tervezd meg munkádat és aszerint dolgozz. Szeretnél találkozni egy „sikeres kudarccal”? Ez az a személy, aki mindig elmondja az embereknek, hogy mit akar csinálni, de soha nem kezd hozzá. „Minden munkának megvan a maga haszna, de akinek csak a szája jár, az ínségbe jut.” (A példabeszédek könyve 14,23). „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut.” (A példabeszédek könyve 21,5).

A tanács csak annyira jó, amennyire hajlandóak vagyunk megvalósítani. Amint azt fentebb említettem, az orvosok, táplálkozási szakemberek, tanárok és oktatók hasznos útmutatást tudnak nyújtani, de kevés haszna lesz, ha nem vagyunk hajlandók nemcsak meghallani, amit mondanak, hanem gyakorlatba is átültetni, amit tanácsolnak. „Hallgass a tanácsra, és fogadd el az intést, hogy végre bölcs légy!” (A példabeszédek könyve 19,20). „A bolond helyesnek tartja a maga útját, a bölcs pedig hallgat a tanácsra.” (A példabeszédek könyve 12,15).

Forrás: Monday Manna, keve.org

Share

Programajánló

Szentlélek szeminárium

március
szerda
27

Tíz héten át tartó lelkigyakorlat, mely heti egyszeri közös alkalommal valamint a naponta 20…
8 nap múlva

Párkapcsolati Műhely Nagy Péterrel és Judittal - n…

március
szerda
27

8 nap múlva

Szentmise testi-lelki gyógyulásokért

április
szombat
13

Szeretettel hívunk és várunk egy szentmisére, melyet betegeink gyógyulásáért ajánl…
25 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.