Kell-e a keresztényeknek hinniük a karmában?

A karma divatos, de sokkal sötétebb és kevésbé reményteli, mint ahogy az emberek gondolják.

Ez a videó eredetileg a Real Life Catholic-on jelent meg, és engedéllyel használjuk. Iratkozz fel Chris Stefanick e-mail listájára itt.

Tudod, a fiatalok körében – ha nem vetted volna észre – nagyon gyakori, hogy lázadnak a szüleik ellen. Ennek részeként átvesznek más vallásokból származó kifejezéseket vagy képeket, mintha azok menők lennének. De a keresztény kifejezések és képek nem azok.

Bemész egy tipikus tiniboltba, és annak ellenére, hogy Amerikában szinte nincs olyan fiatal, aki valóban őszinte buddhista lenne, Buddha-szobrokat találsz – kereszteket nem. Vagy ha fiatalok vagy főiskolások beszélgetését hallod, akkor olyan kifejezéseket használnak, mint „karma”. De ha Jézus Krisztus üdvözítő kegyelméről beszélnek, akkor hirtelen „hűha, ezek vallási fanatikusok!” Beszéljünk egy kicsit a karmáról, és arról, hogy miért nem az, aminek látszik – őszintén szólva, miért bűzlik.

Közismert, hogy sok keresztény neveltetésű ember használ olyan szavakat, mint a karma, és nagyon homályos elképzelésük van arról, hogy mi is a karma valójában. Azt hiszik, hogy a karma azt jelenti, hogy ha jó dolgokat teszel, akkor jó dolgok fognak történni veled – és ha rossz dolgokat teszel, akkor rossz dolgok fognak történni veled. Tehát jobb, ha megbizonyosodsz arról, hogy általában jó rezgéseket küldj az univerzumnak, hogy az univerzum is jó rezgéseket küldjön vissza neked.

A karma valójában ennél sokkal sötétebb és kevésbé reményteli. A minap volt egy remek beszélgetésem egy hindu fickóval. (Szeretek más vallású emberekkel beszélgetni, részben azért, mert tisztelek más vallásokat, és azért is, mert egyszerűen szeretem az embereket. De NEM azért szeretem ezeket a beszélgetéseket, mert azt gondolom, hogy minden hit alapvetően ugyanaz, és hogy nincs különbség – mivel ez nem igaz!).

Mesélt nekem a karmába vetett hitével kapcsolatos tapasztalatairól. Azt mondta, hogy fiatal korában bűnöket és hibákat követett el, és úgy érzi, hogy nehéz életre rendeltetett olyan dolgok miatt, amiket fiatalon tett. Én pedig azt kérdeztem: „Van-e kiút ebből a körforgásból?”. Erre ő: „Nincs.” A legtöbb, amit tenni tudott, hogy imádkozik azért, hogy a bűneiért járó büntetéseket lassan, idővel – és nem olyan fájdalmasan – kapja meg, hogy felkészülhessen egy jobb következő életre. Azt kérdeztem: „Van-e megváltás, megbocsátás, remény ezen a rendszeren kívül?”. Azt mondta: „Nincs.”

Így működik a karma! Ez AZ, ami a karma.

Ez egy olyan rendszer, ami a saját bűneid rabságában tart.

Tehát amikor olyan kifejezéseket használtok, mint a „karma”, és haboztok olyan kifejezéseket használni, mint a „kegyelem” – mert ez nem menő, ez egy keresztény kifejezés -, akkor rá kell ébrednetek arra a tényre, hogy nincs semmi menőbb a kegyelemnél!

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2023. szeptember 29.