Pénzen boldogságot venni?

Amikor nemrégiben hallottam egy emberről, aki megnyerte a hihetetlen összegű, 1 milliárd dolláros, lottófőnyereményt, elgondolkodtam azon: „mennyi ideig lesz az az ember boldog?” Vajon boldogságot fog okozni, amikor szembesül a valóság nyomásával, hogy hogyan kezelje az új életét, vagy nagy felelősséget és teljes változást fog-e ez rá helyezni?

Általában az emberek, amikor korlátozott anyagi forrásaik vannak, azt gondolják, hogy a pénz boldoggá tenné őket. Azonban sokan azt vették észre, hogy a sok pénz jelenléte lehet, hogy életük egy részét könnyebbé teszi, de a nagyobb boldogság nem jön mindig a bankszámla-egyenleg növekedésével.

Kutatások igazolják, hogy amikor már az alapvető létszükségletek be vannak töltve, van egy optimális anyagi szint, ahol a bologság tetőzik. Ezalatt az ideális pénzügyi forrásszint alatt, ha egy kicsivel több van, felszabadít a stressz alól és valamivel több elégedettséget okoz. Ugyanakkor az efölötti bevételi szintek nem garantálják a megnövekedettt boldogságot. Valójában, pont az ellenkező hatást váltják ki.

Dolgok megszerzése és birtoklása – úgyis, mint több ruha, nagyobb ház vagy luxus autók gyűjteménye – a tanulmányok szerint nem hoz boldogságot. Ezek csak növelhetik a feszültséget – nem kívánt felelősséget, fenntartási költségeket, sőt, még az elvesztésük vagy a sérüléstől való megóvásuk miatti aggodalmat is. Sok esetben azt mondhatjuk, hogy „a kevesebb, az több”. Az Ószövetség írója jól mondta: „Ha szaporodnak a javak, szaporodnak a fogyasztói is; mi haszna van hát belőlük a gazdának?” (A prédikátor könyve 5,11)

Amit pénzen lehet venni, az a választás képessége.

Képessé tesz bennünket meghatározni azt, ami valós boldogságot hoz, annak tényleges megszerzésének reményével együtt. Sok ember számára a pénz legjobb felhasználásai között az utazás és a tapasztalatok megosztása szerepel. Nyaralni menni, megtervezni egy kirándulást és elmenekülni a mindannapi rutinok elől, pozitív hatással lehetnek az elménk állapotára. Ugyanígy, ha van lehetőségünk olyan emberekkel eltölteni időt, akiket a legjobban szeretünk, olyan dolgokat csinálni, melyek egy életre szóló emléket jelentenek, sokkal több boldogságot hozhat.

Pénzzel időt is lehet „venni”. Fizetni embereknek azért, hogy elvégezzék az olyan időigényes feladatokat, melyeket mi nem szeretünk, vagy nem tudunk jól csinálni, boldogságot hozhat azzal, hogy felszabadít annak a feladatnak az elvégzése alól. Például, ha valakit megkérünk, hogy vágja le a füvet, vagy megbízunk egy gyepmester céget, ezzel időt szerzünk magunknak és ez növelheti a boldogságunkat, mivel lehetőséget adunk magunknak, hogy olyan dolgoknak szenteljük az időnket, melyeket jobban élvezünk. Bölcs dolog lenne, ha a pénzünket arra használnánk, hogy időt vásároljunk magunknak: időt a barátokkal; időt, hogy élvezzük a hobbinkat; és időt, hogy elvégezzünk olyan munkákat, melyeket tényleg meg akarunk tenni.

Jézus Krisztus a szolgálata alatt egyszer arra figyelmeztetett, „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Máté evangéliuma 6,19-21)

Pártfogoltjának, Timoteusnak írva, Pál apostol rámutatott egy másik forrására a gazdagságnak, melyet nem lehet bankszámlával vagy befektetési portfólióval mérni. „Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk. A gazdagok tegyenek jót, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet.” (Pál Timóteushoz írt első levele 6, 17-19) Rengeteg bölcsesség van ebben a kijelentésben!

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2021. augusztus 26.