Mennyire tudsz alkalmazkodni a megpróbáltatások idején?

Egy mondás úgy tartja, hogy „minden életnek szüksége van egy kis esőre”. Micsoda enyhe kifejezés! Néha ez a „kis eső” hatalmas viharrá növekszik, ami sokáig eltart. Kétségtelen, hogy mindannyiunknak időről időre megpróbáltatásokkal kell szembenéznie: van, hogy ez egy kisebb bosszúság, de olyan is előfordul, hogy egy nagyobb krízis. Az egyetlen kérdés, hogy hogyan kezeljük, ha ebben van részünk?

Az előadó, író és vezetői coach, Tim Kight megfigyelései alapján az emberek különbözőképpen reagálnak a megpróbáltatásokra: „Vannak, akik már azelőtt megtanulnak rugalmasan alkalmazkodni, mielőtt megpróbáltatások érik őket” – mondja. „Mások épp a megpróbáltatások miatt tanulnak meg alkalmazkodni, megint mások pedig nem képesek rugalmasan alkalmazkodni, még a megpróbáltatások közepette sem. Összegezve, a megpróbáltatások elkerülhetetlenek, a rugalmasság azonban választható.”

Kight lényeges szempontra mutatott rá. Tudjuk, hogy valamikor majd esni fog, ezért beszerzünk egy esernyőt. Hasonlóképpen, elő fog fordulni, hogy nehéz helyzetbe kerülünk. Készülhetünk rá előre, hogy képesek legyünk majd megküzdeni a megpróbáltatásokkal, vagy reagálhatunk makacssággal és haraggal, mintha valamiképpen immunisnak kellene lennünk a nehézségekre.

Életem és karrierem során gyakran előfordultak váratlan helyzetek: munkahelyi kihívások és változások, anyagi akadályok, családi gondok, egészségügyi problémák, vagy szerencsétlen helyzetek, mint amikor elromlott az autó. A reakcióm ezekre a helyzetekre nem mindig volt ugyanaz.

Korábban naivan azt hittem, hogy az élet olyan lesz, mint egy sima autópálya, így amikor viszontagságos helyzetekkel találkoztam, nem voltam felkészülve a forgalmi dugókra, kátyúkra és kerülőutakra. Amikor szembesültem azzal, hogy mint mindenki másnak, nekem is megpróbáltatásokkal kell szembenéznem, elkezdtem hatékonyabban alkalmazkodni, tanultam a hibáimból, és ezt a tudást felhasználtam az új problémák megoldásához. Több évnyi tapasztalat megtanított arra a bölcsességre, hogy előre lássam és felkészüljek a lehetséges nehézségekre – nem keresve azokat, de elismerve, hogy elkerülhetetlenül bekövetkezhetnek. Tehát jobb, ha készen állok, és ahogy Kight mondja, rugalmasan alkalmazkodom.

A Biblia sok mindent tanít nekünk a megpróbáltatásokkal és a rugalmas alkalmazkodással kapcsolatban, ezeket az igazságokat érdemes megjegyeznünk, hogy később felhasználhassuk őket. Álljon itt néhány példa:

A megpróbáltatások jó célt szolgálhatnak. A személyes növekedés és a belső erő idővel, küzdelem, fájdalom és elszántság árán épül. „Sőt, dicsekszünk a megpróbáltatásokkal is, mert tudjuk, hogy a megpróbáltatás szüli az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet, a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adott Szentlélek által.” (Pál levele a rómaiakhoz 5,3-5)

A megpróbáltatások arra tanítanak bennünket, hogy tartsunk ki, és ne adjuk fel. Az élet nehézségei elkeseríthetnek, és feladásra csábíthatnak bennünket. De amikor átvészeljük a “viharokat”, felfedezzük elkötelezettségünk értékét, és az ennek következtében kapott jutalmakat. „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül.” (Jakab levele 1,2-4)

A megpróbáltatások erősítik a bizalmat. Amikor olyan nehézségek jönnek, melyeket nem vagyunk képesek megérteni, ez arra késztethet bennünket, hogy odaforduljunk ahhoz, aki mindent ért. „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példabeszédek könyve 3,5-6)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2021. június 3.