Ha szükséged van hajóra, miért nem építesz egyet?

Néhány ember szeret álmodozni. „Bárcsak lehetőségem lenne megmutatni, mire vagyok képes!” Mások arról beszélnek, hogy mit fognak elérni, ha „beindul a szekerük”. Azokról az emberekről beszélünk, akiknél akkor jön a nagy áttörés, amikor „beüt a lehetőség”. De mi történik akkor, amikor beüt a lehetőség, és éppen szundítunk? A szemetet visszük ki, vagy valamilyen hobbival foglalkozunk?

Nem tudom kitől származik, de a közelmúltban olvastam egy éleslátó megjegyzést. Emlékeznek Noéra, akit Isten egy hatalmas bárka megépítésének felelősségével bízott meg, hogy megóvja családját és állati fajok képviselőit egy fenyegető áradástól? Nos, ahogy a megfigyelő rámutatott: „Noé nem várta meg, hogy eljöjjön a hajója, ő maga épített egyet.”

Olyan időszakban élünk, amikor egyre több ember éberen figyeli az ingyenes ebédeket, az ingyenes oktatást és a rengeteg olyan egyéb juttatást és szolgáltatást, amelyért nem dolgozott meg. Alapvetően arra várnak, hogy valaki más végezze el a kemény munkát, és biztosítsa azokat az erőforrásokat, amelyek előállításához ők nem hajlandók megtenni a szükséges erőfeszítéseket. Arra számítanak, hogy megnyerik a lottót – anélkül, hogy a sorsjegy megvásárlásával járó bajlódást felvállalják.

Fiatalemberként a szüleim elkényeztettek, és nem volt megfelelő a munkamorálom. Szerencsére volt egy nagybátyám, aki kedvesen, de határozottan megtanított arra, hogy ha bármiben sikeres szeretnék lenni, akkor el kell végeznem az ahhoz szükséges munkát. Miután Jézus Krisztus követőjévé váltam, imádkoztam, hogy Isten áldja meg a karrieremet, de megértettem, hogy elvárja tőlem, hogy tegyem is meg a magam részét. Az eredmény, amelyet végül megtanultam, az volt, hogy Isten „mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint” (Pál levele az efezusiakhoz 3, 20).

Gondoljunk vissza Noéra. A bibliai tudósok elmondják, hogy az igerész szerint addig nem esett még eső a földön. Tehát amikor Isten közölte Noéval, hogy nemcsak esni fog, hanem az eső elárasztja az egész földet, a leendő bárkaépítő valószínűleg kissé csodálkozott. De Noé parancsnak megfelelően cselekedett, és egy hatalmas méretű hajót épített – az Úr erejével és irányításával. Lehet, hogy Isten nem kérne minket egy bárka megépítésére, de valószínűleg megkérhet minket, hogy tegyünk valami hasonlóan félelmetes dolgot. Hajlandóak vagyunk elvégezni a munkát?

A Biblia sokat tanít a kemény munka fontosságáról, különösen mikor egyértelmű célok eléréséről van szó. Íme néhány alapelv, amelyeket kínál:

A célok többet igényelnek az álmodozásnál. Sokunknak magasztos törekvései vannak, olyan dolgok, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Ám a vágyálom és a remény nem elég ahhoz, hogy álmaink valósággá váljanak. „Aki műveli földjét, jóllakik kenyérrel, de aki hiábavalóságokat hajszol, az esztelen.” (A példabeszédek könyve 12, 11).

A tettek mindig hangosabban beszélnek, mint a szavak. „A beszélgetés olcsó” – emlékeztet bennünket a mondás, de a valódi költség a tényleges jó szándékunk kivitelezésével jár. A célok megírása mindig jó ötlet, de mérhető, kézzelfogható terv megfogalmazása azok megvalósításához – majd kivitelezése – sokkal jobb. „Minden munkának megvan a maga haszna, de akinek csak a szája jár, az ínségbe jut.” (A példabeszédek könyve 14, 23).

A félszívű erőfeszítések ritkán járnak sikerrel. Egy nap, Gary Highfield barátom rájött, hogy amit szeretne – jobb élet a családjának – valósággá kell válnia, különféle erőfeszítések által úgy, hogy értékesebb munkás váljon belőle. Erőfeszítései meghozták eredményét, és még egy könyvet is írt: When Want To Becomes Have To, amely sok fiatalt inspirál. „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek, tudván, hogy ti viszonzásul megkapjátok az Úrtól az örökséget; az Úr Krisztusnak szolgáljatok tehát.” (Pál levele a kolosséiakhoz 3, 23–24).

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2021. február 19.