Jézus és a lenézés arcai

 Jézus szereti a lenézett prostituáltakat és vámszedőket. Jézus szereti a panelban lakó lenézett prolikat és a szakadt nylonzacskóval sétáló hajléktalanokat. Jézus szereti a lenézett nőket és a lenézett cigányokat. Jézus szereti a lenézett homo-, bi-, inter- és transzszexuálisokat, vagy akiket mostanában így neveznek. 

Jézus szereti a lenézett III/3-as ügynököket, akiknek titkos életműve egy nyomorúságos hatos karton. Jézus szereti a lenézett átlagpolgárokat, akikben nincs semmi különös, egyszerűen csak normális, csendes, középszerű életet akarnak élni. Jézus szereti a lenézett közép-európai populistákat, brit brexitelőket és amerikai Trump-szavazókat, akik nem akarnak haladni a történelemmel.

Jézus szereti a lenézett vidékieket, akik nem ismerik a belpesti tolvajnyelvet és életükben nem voltak még a Katona József színházban. Jézus szereti a lenézett Origó-olvasókat, akik félnek a bevándorlóktól és a szívükbe zárták Müller Cecíliát. Jézus szereti a lenézett heteroszexuális, fehér férfiakat, akiknek bizonyítaniuk kell ártatlanságukat, mielőtt ártatlanok lehetnének.

Jézus szereti a lenézett burzsoát, a sartre-i értelemben vett inautentikus embert, aki a kereteket elfogadva belesüllyed a masszába és nem választja soha önmagát.

A lenézésnek és a lenézettségnek számos arca és álarca van, de az erények lobogtatása soha nem téveszti meg a Megváltót.

Aki a fentieket természetesen mind megtérésre hívja.

Forrás

Létrehozva 2020. szeptember 22.