Mi a célod: hatalom vagy vezetés?

Hallottam egyszer, hogy valaki bölcsen megjegyezte: „Néhány embernél az a probléma, hogy miután kinevezték a cég elnökének, hirtelen úgy gondolják, hogy el kell kezdeniük elnökként viselkedni.” Tapasztaltad már ezt? Emberek hirtelen úgy érzik, hogy fel kell nőniük a címhez, hajlítgatva a végrehajtó izmaikat.

Egy tanácsadó, Tim Kight, mondja: „A céged a hatalom a pozíciójába tud helyezni, de csak te helyezheted magad a vezetés pozíciójába.” Az, hogy kapsz egy címet és ezzel járó hatalmat, még nem leszel valódi vezető, ahogyan attól még nem leszel autó, csak mert bementél egy garázsba. Az igazi vezetésért meg kell dolgozni, nem jön csak úgy.

Azt mondják, hogy az egyetlen módja annak meghatározására, hogy vezető vagy-e az, ha körülnézel, hogy látsz-e valakit, aki követ. Tehát, melyek is azok a vonások, amelyek az igazi vezetőt jellemzik, egy olyan valakit, a ki megérdemli, hogy kövessék? Összegyűjtöttem néhány olyan szilárd alapelvet, melyek a Szentírásban vannak lefektetve, és amik segítenek a hatékony vezetés kialakításában:

Látás adása. Függetlenül attól, hogy egy for- vagy nonprofit szervezetben vannak, vagy egy gyülekezetben, vagy akár egy atlétikai csoportban, az emberek szeretik tudni, milyen irányba haladnak, mik a céljaik. Egy hatékony vezető látást ad, mutatja az utat. „Ha nincs kijelentés, elvadul a nép…” (A példabeszédek könyve 29, 18)

Jézus Krisztus, miután 3 évig vezette a tanítványait – minden idők legnagyszerűbb vezetőjeként – világos, ambiciózus látást adott nekik mielőtt felemeltetett a mennybe. Azt mondta: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, (…) tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek.” (Máté evangéliuma 28, 19-20)

Mások szolgálata. Dolgoztam már olyan főnököknek, akik elvárták tőlem, hogy szolgáljam őket, és olyanoknak is, akik készek voltak szolgálni engem és mindenki mást, akikért felelősek voltak. Mit gondolsz, kit volt könnyebb viszonzásképpen megkérdőjelezhetetlen hűséggel szolgálni? Ismét mondom, Jézus ilyen vezetést mutatott be, különböző módokon szolgálva a többieket, beleértve azt is, hogy megmosta a piszkos, szandálos lábukat egy hosszú utazás után. „Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Márk evangéliuma 10, 45). Ha kellene, odaadnád az életed azokért, akik követnek téged? Mert Jézus pontosan ezt tette. „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.” (János evangéliuma 15, 13)

Az emberek fejlesztése. Van egy közhely, mely szerint egy vezető legnagyobb tesztje – tartós öröksége -, hogy mi történik a vállalattal, szervezettel vagy szolgálattal, miután onnan kikerült. Senki nem él örökké, tehát a bölcs vezető arra törekszik, hogy képezzen és fejlesszen másokat, hogy folytatni tudják a munkát, ha egyszer nyugdíjba menne, más pozícióba kerülne, vagy akár meghalna. Pál apostol ezt tökéletesen megértette mikor felemelte pártfogoltját, Timóteust: „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek.” (Pál második levele Timóteushoz 2, 2)

A siker megosztása. Jim Collins, a vezetésről írt klasszikus könyvében – a Jóból kiváló címűben – egy olyan vezetőről ír, aki „nem volt hajlandó vállalni a vállalata sikereit és a jó szerencséjét annak tulajdonította, hogy nagyszerű kollégái, elődei és utódai vannak.” A legtöbb dolgozó nem habozik képességei legjavát adni, amikor tudja, hogy a munkájával osztozik a cég sikereiben. „Más dicsérjen téged, ne a te szájad, az idegen, és ne a te ajkad!” (A példabeszédek könyve 27, 2)

A KEVE Társaság a CBMC International és  az Europartners  társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2020. augusztus 18.