Isten szükségtelen?

Zseniális példával rukkolt elő a híres matematikus

John C. Lennox az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora számos hitvédelmi könyv szerzője is. A tudomány valóban eltemette Istent? című könyvében felteszi a kérdést: a tudományban valóban minden az ateizmus felé mutat? Lehetséges, hogy a teizmus jobban összefér a tudománnyal, mint az ateizmus? A következő idézet a könyvből egy zseniális példával mutatja be, hol is van a teremtő Isten helye világunkban.

„A tudomány látványos sikereket ért el a fizikai univerzum természetének kifürkészésében és azoknak a mechanizmusoknak a felderítésében, amelyek által az univerzum működik. A tudományos kutatás hozzájárult sok félelmetes betegség felszámolásához, és reményt keltett a még ma is pusztító betegségek leküzdésére. De a tudományos vizsgálódásnak volt egy teljesen más irányú hatása is: arra szolgált, hogy sok ember megszabaduljon babonás félelmeitől. Például az embereknek többé nem kell azt hinniük, hogy a holdfogyatkozást valamilyen félelmetes démonok okozzák, akiket ki kell engesztelniük. Mindezekért és ezer más dologért nagyon hálásnak kell lennünk. 

De egyes körökben a tudomány sikerei azt a képzetet keltették, hogy – mivel az univerzum mechanizmusát Isten feltételezése nélkül is meg tudjuk érteni – nincs Isten, ki kezdetben megtervezte és megteremtette az univerzumot.

Ez az érvelés azonban magában hordoz egy gyakori logikai tévedést, amelyet a következőképpen szemléltethetünk.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2020. augusztus 12.