Szalézi Szent Ferenc útmutatója a közösségi média használatához

Emlékezz ezekre az egyszerű alapelvekre, amikor a közösségi média hírfolyamát görgeted.

A közösségi média, bár nagyszerű eszköz a világ többi részével való kapcsolattartáshoz, a pletykák, a rágalmazás és az elfogult beállítottság sötét ösvényére vezethet bennünket. Érzelmeinket könnyen „szabadon bocsátjuk”, és az internet névtelensége megóvhat minket a kíméletlen szavak természetes utóhatásaitól.

Szalézi Szent Ferenc, aki a XVI. században élt, írt egy mély lelkiségű művet Bevezetés az odaadó életbe címmel, melyben olyan bölcsességek találhatók, amelyeket még ma is lehet alkalmazni a XXI. században.

Például azt írja: „Ne nyilváníts egy embert részegnek, bár lehet, hogy részegnek vagy házasságtörőnek láttad. Azért, mert tudod, hogy vétkezett; egyetlen cselekedet nem bélyegzi meg örökre őt… Noé egyszer részeg volt, sőt Lót vérfertőzés miatt volt vétkes, mégsem lehetett úgy beszélni róluk, hogy rendszeresen ilyen bűnöket követnek el. Egyikőtök sem hívná Szent Pált véreskezűnek, vagy istenkáromlónak, mert Istent káromolta és véreskezű volt, mielőtt keresztény lett. Milyen bizonyossággal állítjuk, hogy aki tegnap bűnös volt, ma is az?”

A közösségi média kísértése az, hogy ha meglátsz egy hírt vagy egy barát üzenetét, azonnal következtetésekre jutsz, és negatív képet alkotsz az adott személyről egyetlen poszttal. Mindannyian követünk el hibákat, és néha az, amit posztolunk, negatív képet fog festeni arról, akik vagyunk. Nem hozhatunk azonban ítéletet annak alapján, amit a közösségi médiában látunk.

Valójában Szent Ferenc addig is elmenne, hogy megpróbálja mentegetni azt az embert, a lehető legjobb fényben feltüntetve őt.

Amikor valaki egy másikról gonoszat hall, vonjad kétségbe azt, amennyire csak lehet a vádat illetően; vagy ha ez lehetetlen, próbáld mentegetni minden lehetséges kifogással a bűnöst; és ahol még ez sem lehetséges, légy könyörületes és együttérző, és emlékeztesd azokat, akikkel beszélsz, hogy azok, akik állnak, ezt kizárólag Isten kegyelméből tudják megtenni. Tegyél meg mindent, hogy ellenőrizd a botrány okozóját, és ha tudsz valami kedvezőt a kritizált személyről, vedd a fáradságot, hogy ezt elmondjad.

Nem tesz jót nekünk, ha ujjunkkal valaki másra mutogatunk, miközben nem teszünk erőfeszítéseket saját életünk hibáinak kijavítására. Nem láthatunk bele egy másik ember szívébe, de beleláthatunk a saját szívünkbe.

A közösségi médiában közreadott hozzászólásainkra és megjegyzéseinkre van Szalézi Szent Ferencnek néhány konkrétabb javaslata.

Szavad legyen kedves, őszinte, őszinte, egyenes, egyszerű és igaz. Kerülj minden trükköt, kétszínűséget és színlelést, emlékezve arra, hogy bár nem mindig jó széles körben közzétenni azt, ami igaz lehet, sosem helyénvaló az igazsággal szembeszállni. Tedd szabállyá, hogy tudatosan ne mondd azt, ami szigorúan véve nem igaz, akár vádolsz vagy mentegetsz valakit, hanem mindig emlékezz arra, hogy Isten az igazság Istene.

Ezen kívül azt javasolja: „Ha szükséges valakinek ellent mondani vagy saját véleményével ütköztetni, azt óvatosan és körültekintően kell megtenni, ingerültség és vehemencia nélkül. Valójában semmit sem nyerünk éles szóval vagy ingerültséggel.”

Végül a minőséget, nem pedig a mennyiséget kell hangsúlyoznunk az online beszélgetések esetében.

A csend, melyet annyira elismertek a régi bölcs emberek, nem annyira a kevés szó használatára utal szó szerint, hanem arra, hogy ne használjunk sok felesleges szót. Ezen a téren kevésbé fontos a mennyiség, mint a minőség, és számomra úgy tűnik, hogy célunk kell legyen az, hogy mindkét szélsőséget elkerüljük.

A közösségi média használatának megkezdésekor tartsad szem előtt ezeket az útmutatásokat, és a legjobbat teszed, amikor Krisztus világosságát átadod másoknak.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. június 5.