Öt mód az öröm ápolására a nehézségek közepette

alt

„Legyetek derűsek. Imádkozzatok szüntelenül. Adjatok hálát mindenért, mert Isten ezt kívánja mindnyájatoktól Krisztus Jézusban” (1Tessz 5,16-18).

Ez egy nagy feladat, melyet Szent Páltól kaptunk. Nehéz lehet örömtelinek maradni még akkor is, ha jó idők járnak, de különösen kihívás akkor, amikor az élet bonyolulttá vagy egyenesen nehézzé válik. Az első dolog, amire emlékezni kell, hogy bár van kapcsolat az öröm és a boldogság között, a kettő nem ugyanaz. A boldogság mulandó és a környezetünktől függ, míg az öröm a létezés olyan állapota, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük a jóság, az összekötöttség és a béke érzését a nehéz időkben is.

Íme néhány tipp, melyek segítenek az öröm ápolásában a kihívásokkal teli időkben.

1. Ne színlelj

Sokan úgy vélik, hogy örömtelinek lenni az, amikor úgy teszünk, mintha a dolgok jobbak lennének, mint amilyenek valójában, de az igazi öröm csak a hitelesség szellemében virágzik. Rendben van az, ha beismerjük, hogy vannak problémáink. A problémák örömteli kezelése azt jelenti, hogy emlékeztetjük magunkat minden olyan időre, melyeket korábban átéltünk a nehézségeken keresztül, Isten minden alkalommal megszabadított bennünket az előző kihívásoktól, majd készített egy tervet - könnyed bizalomban - a kihívások leküzdésére, amelyekkel itt és most szembesülsz. Annak érdekében, hogy megtartsd az örömöt a megpróbáltatások során, dicsőítsd Istent múltbeli gondviseléséért és készíts tervet a jövőre.

2. Imádkozz

A kutatások következetesen azt mutatják, hogy az ima javítja a közérzetet. Minél többet imádkozunk, annál rugalmasabbak és békésebbek leszünk. Az aktív imaélet ápolása kulcsfontosságú a hozzáállás (és a kegyelem) megtartásához, melyek lehetővé teszik az örömöt.

3. Gondolj vissza a múlt sikereire

Hajlamosak vagyunk arra, hogy leragadjunk a múltbéli tapasztalatok nehézségeinél, és háttérbe szorítsuk azt a tényt, hogy ép bőrrel megúsztunk valamit (vagy éppen jelesen vizsgáztunk). Minél jobban tudunk összpontosítani arra, amit Isten a múltban tett értünk, és azokra az időkre, amikor sikeresen legyőztük a nehézségeket, annál jobban leszünk képesek levonni a tanulságot a múltbeli küzdelmekből. Minél többet tesszük ezt, annál reménytelibb lehet életünk, hogy a jelenlegi megpróbáltatásainknak is értelme lesz.

4. Tartsd meg a rituálét és a rutint

Az öröm ápolásának jelentős része a másokkal való kapcsolat fenntartása. A legjobb módszer erre rituálék és rutinok létrehozása és fenntartása, mint például a családi étkezések, imaidők, társasjátékok, vidám családi napok, stb. Nagyon fontos, hogy rendszeres, ütemezett, várható időpontokat alakítsunk ki, amikor kapcsolatba lépünk másokkal. A nehéz idők során hajlunk arra, hogy először megszabaduljunk a rituáléktól és rutinoktól. Ez egy tragikus tévedés. Egy szép családi étkezés a válság közepén kikötő lehet a viharban. Egy társasjáték este lehet a hurrikán magja. Az öröm fenntartása érdekében tartsd meg a rituálékat, amelyek fenntartják a másokkal való kapcsolatot, és a rutinokat, melyek rendet adnak életednek.

5. Légy áldás

Az öröm másik nagy része az az érzés, hogy életed megváltoztatja mások életét. Még akkor is, ha nehéz időkben élsz, kérdezd meg magadtól minden nap: „Mi az az apró dolog, amit tehetek, hogy kicsit könnyebbé vagy kellemesebbé tegyem valaki életét?” Kevés erőfeszítést igényel az elején - különösen, ha neked is rossz napod/heted/hónapod/éved van -, de kiszabadít a saját fejedből, és segít meglátni, hogy valóban van hatalmad a dolgok jobbá tételére. A nagylelkűség mások felé azt a reményt adja, hogy hatékonyabban kell felhasználni saját erőforrásainkat saját életünkben.

6. Nevess!

Általában azt gondoljuk, hogy a humornak meg kell lepnie bennünket, hogy értékeljük. Ez nem igaz. Különösen akkor, ha nehéz időszakon megyünk keresztül, tudatosan kell keresnünk a nevetés lehetőségeit. Menj sétálni azzal a barátoddal, aki mindig segít abban, hogy a dolgok más perspektívába kerüljenek. Menj el egy vidám filmre. Nézd meg azt a komikust, aki szeretsz, vagy azokat a bugyuta videókat a YouTube-on. Találd meg a mókás pillanatokat. Nagyon sok tudományos kutatás áll a gondolat mögött, hogy a nevetés szándékos keresésének hatalmas gyógyító ereje van,  és az agy oly módon összpontosítja a figyelmet, hogy a problémákat új perspektívába helyezi, és lehetővé teszi, hogy jobban megismerd azokat a erőforrásokat, melyeket korábban figyelmen kívül hagytál.

Van oka annak, hogy a pszichológusok a humort a leghatékonyabb és legfejlettebb védelmi mechanizmusnak tekintik. Az öröm ápolása nyilvánvalóan több annál, mint megpróbálni az életedet csupa mókává változtatni; de a nevetés, különösen akkor, ha nehézségeken mész keresztül, meggátolja, hogy csak a negatív dolgokon rágódj az életedben, és lehetővé teszi, hogy megtaláld azokat a kis áldásokat, amelyek értelmet adnak az életnek.

A jó hír az, hogy örömtelibb emberré válhatsz függetlenül attól, hogy milyen körülmények között vagy. Az öröm lehetővé teszi, hogy értelmet, bizalmat és békét találjunk a legtökéletlenebb napokon is. Nem kell megvárnod, hogy ez megtörténjen veled. Indulj el és találd meg.

A cikk forrása angol nyelven

Share

Programajánló

Szentlélek szeminárium

március
szerda
27

Tíz héten át tartó lelkigyakorlat, mely heti egyszeri közös alkalommal valamint a naponta 20…
8 nap múlva

Párkapcsolati Műhely Nagy Péterrel és Judittal - n…

március
szerda
27

8 nap múlva

Szentmise testi-lelki gyógyulásokért

április
szombat
13

Szeretettel hívunk és várunk egy szentmisére, melyet betegeink gyógyulásáért ajánl…
25 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.