Korunk csapdái

Gondolatok Fulton J. Sheen érsek beszédeiből

A modern ember meztelen. Hamis próféták csupaszították le, akik azt állították, hogy régi ruhája, az erkölcs kiment a divatból. Most aztán bármit vesz fel, egyik új ruha sem takarja el meztelenségét, ráadásul kényelmetlenek.

A mai világ olyan korban él, amelyet így jellemezhetnénk: a testiség kora, amely dicsőíti a szexet, gyűlöli az önmérsékletet; hűvös elutasításnak tartja a tisztaságot, tudatlanságnak az ártatlanságot; az emberből Buddhát csinál, aki csukott szemmel, összefont karral intenzíven befelé figyel, és kizárólag önmagáról gondolkodik.
(The Cross and the Beatitudes 1937)

Eszelősen rettegnek az erkölcsi kifejezésektől, de még attól is, hogy erkölcsi alapon bármit elítéljenek. Összeesküdtek, hogy akármilyen kifejezést használnak, csak azt az egyetlen szót nem, ami az erkölcs területére vinne, ami minden civilizáció alapja.

Korunk egyik legnagyobb csapdája az a tévhit, hogy a boldogsághoz két dolog kell: pihenés és pénz. Az élet szomorú ténye, hogy a földön csak azok kiábrándultak, akiknek nincs mit csinálniuk, meg azok, akiknek több a pénzük, mint amennyire szükségük van. A munka még senkit sem ölt meg, az aggodalmaskodás annál inkább.
(Peace of Soul)

Korunk nagy veszélye, ha elhisszük, hogy nem az emberek betegek, hanem a társadalom.
(Life Is Worth Living)

Korunk prófétái szerint csődöt mondott a gazdasági rendszerünk. Nem! Nem a gazdasági rendszer mondott csődöt, hanem az ember vallott kudarcot, az ember, aki megfeledkezett Istenről. Ezért nincs olyan gazdasági vagy politikai beavatkozás, amely megmenthetné civilizációnkat; csakis a belső ember felépülése menthet meg, egyedül az, ha megtisztul a szívünk és a lelkünk; mert csak akkor adatik meg minden egyéb, ha először az Isten országát és az ő igazságát keressük.

Elérkeztünk egy hagyomány, egy civilizáció végéhez, amely azt hitte, hogy megőrizheti a kereszténységet Krisztus nélkül, a vallást hitvallás nélkül, az elmélkedést áldozat nélkül, a családi életet erkölcsi felelősség nélkül, a szexet tisztaság nélkül, a gazdaságot erkölcs nélkül. Véget ért az Isten nélküli élet kísérlete.
(Seven Last Words and the Seven Virtues)

Forrás

Létrehozva 2020. március 21.