Miben áll az alázat?

GalP

Kedves testvérek,

a minap egy törekvő jólélek kérdezte, hogy miben is áll az alázat. Azt kell válaszolnom, hogy Jézusra kell nézni. Az Úr Jézus alázatos. Ha összeszedjük a legfontosabb mozzanatait a megváltás életművének, az ő életének, akkor a következő tényeket, jól ismert dolgokat tudjuk. Ahogy a filippi levél csodálatos Krisztus himnusza elmondja, hogy kiüresítette magát isteni dicsőségéből és gazdagságáról, szolgai alakot öltött, emberré lett.

Alázat: tehát Isten megtestesülése, lealacsonyodás az emberi arányainkhoz. Isten alázata a karácsony. Az Isten Fia születése szegénységben, nevelkedése a szegény országrészben, elnyomottak, szegények között. Harmadszor, Isten alázata a Názáreti Jézus názáreti kétkezi munkás élete 30 évig. Egy volt az átlagemberekkel, a szegény, kicsi, küzdő dolgozó emberekkel. Negyedszer a mai jelenetet említhetjük: a keresztelkedők között beáll a bűnösök sorába az Isten Fia.

Az ötödik, hogy amikor megkeresztelkedett, megengedte a teremtményének, az ördögnek, hogy megkísértse őt is, hogy átélje, amit mi átélünk.

Hatodszor, hogy élete során mindig az alsó szinten lévőket kereste elsőként; ami botrány volt, hogy szóba áll az utcán a bűnösökkel, elmegy hozzájuk együtt ebédelni, vacsorázni, a tisztátalanokkal, a nőkkel az utcán szóba áll, lealacsonyodik, a kor szokásaival szembeszállva.

A hetedik: működése során megengedi, hogy bolondnak tartsák, aztán megengedi, hogy hamis vádakkal rágalmazzák és üldözzék. A nyolcadik, hogy az utolsó vacsorán megmossa a tanítványok lábát, ami rabszolgamunka volt, és ezt várja tanítványaitól is, hogy mossátok meg egymás lábát, azaz legyetek alázatos szolgái a többieknek. És végül megengedi, hogy elfogják, kínozzák, tönkre tegyék, megcsúfolják, megalázzák, megöljék.

Isten alázatos. Amint látjuk, az egész megváltás műve az alázat műve. Isten alázatos szeretetének a műve. Az alázat tehát elsősorban nem önismereti kérdés, hogy milyennek tartom én magamat a többiek között, előbbre helyezem-e magamat ebben vagy abban az emberek között. Az alázat az életmód. Jézus Krisztus életmódja; olyan cselekvés, amit Szent Pál is megértett, és azt írja hogy tudok megaláztatni is. Meg azt, hogy mindenkinek mindene lettem.

Egy híres lelki író, Osvald Chambers írja:

„…Más az Úr szolgálatának útját hősként felmagasztalva járni, és megint más, ha az Isten által kijelölt úton mások talpa alatt leszel lábtörlő.

Ha talán Isten arra akar megtanítani, hogy ezt mondjad te is, tudok megaláztatni, kész vagy-e így is odaáldozni magad? Kész vagy-e kisebb lenni, mint egy csepp víz a vederben? Hajlandó vagy-e olyan reménytelenül jelentéktelen lenni, hogy elvégzett szolgálataiddal kapcsolatban még csak nem is emlékeznek rád, még ha azokra az emberekre néznek is, akiknek szolgáltál? Kész vagy-e adni, kitölteni és felemésztődni? Nem várni, hogy neked szolgáljanak, hanem hogy te szolgálj?”

Azt mondja a Mester: tanuljatok tőlem, szelíd vagyok és alázatos szívű… nálam így nyugalmat talál a lelketek. Amen.

(Homilia, 2020. január 12.)

Share

Programajánló

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

október
péntek
20
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
18 nap múlva

Párkapcsolati Műhely Nagy Péterrrel és Judittal - …

október
szerda
25

23 nap múlva

Dr. Gál Péter atya lelkigyakorlata

november
csütörtök
9
A lelkigyakorlatok tanításokból és egyéni beszélgetésekből épülnek fel. Céljuk, hogy a napi szentmis…
38 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.