Az ‘5P’ a munkában Isten perspektívájából

Sok vezetőnek igen limitált a rálátása arra, hogy mi Isten terve és szándéka a munkánkra. Tehát ez segít, hogy legyen egy alkalmi emlékeztetőnk, hogy amikor dolgozni megyünk, úgy vagyunk ott, mint az Ő szolgái. Itt van pár oka Istennek, hogy megalapozza a munkánkat, ezek közül mind P betűvel kezdődik az angol nyelvben: cél (Purpose), fenntartás (Provision), produktivitás (Productivity), kellemes a szemnek (Pleasing to the Eyes) és rendezettség (Providing order).

Kezdjük el a Céllal. Gondoljunk úgy Istenre, mint egy katonai parancsnokra, aki egy háborút felügyel. Sok a katona, de vannak szakácsok, szerelők, könyvtárosok, vagy marketingesek, akik toborozzák a katonákat. Mindenkinek megvan a saját szerepe abban, hogy elérjék azt az átfogó célt, hogy megnyerjék a háborút. A Példabeszédek 19:21-ben ezt olvassuk: „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg.” Meg kell értenünk, hogy a munkánk fontos Istennek, bármi is a szerepünk. Törekedjünk arra, hogy felfedezzük és megéljük a kijelölt szakmai céljainkat, úgy hogy az hozzájáruljon Isten végső, örökkévaló céljához.

Isten második oka a munkához a Fenntartás. Amikor Isten megteremtette a mennyet és a földet, Ő ezt úgy alkotta meg, hogy az emberek és állatok rendelkezzenek ellátási és fenntartási eszközökkel. Mózes első könyve 1,29-ben ezt olvassuk: „Azután ezt mondta Isten: Nektek adok az egész föld színén minden maghozó növényt, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: mindez legyen a ti eledeletek.” Ehhez hasonlóan, az a munka, amit Isten elrendelt számunkra, részben arra tervezte, hogy napi ellátást biztosítson szükségleteinkhez. Sajnos sok ember azt gondolja, hogy a fenntartás az egyetlen oka a munkának, ezzel hiányt hagyva az életben.

Isten harmadik oka a munkára a Produktivitás. A 19. században, teljesen lehetetlennek tűnt, hogy a föld képes legyen elég ételt teremni 7 milliárd ember megetetésére. Azonban, Isten isteni betekintést adott számos feltaláló számára, amelyek segítettek az Ipari Forradalomban. A találmányok olyan szintre vitték a produktivitást, hogy az élelmezés-termelés gyorsan emelkedjen, hogy ezzel minden várakozást felülmúltak.

Amikor Isten megteremtette az embert, az első parancsolata ez volt: „Szaporodjatok és sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet.” (Mózes első könyve 1,28). Az Ő vágya az az életünkre, hogy gyümölcsöző és produktív legyen mindenben, amit csak teszünk. A megnövekedett produktivitás jobban szolgál a vevők felé, és kiteljesítőbb érzés a számunkra is személyesen, ahogy törekedünk a fejlődésre.

Az Isten által elrendelt munka negyedik oka pedig: Kellemes a Szemnek. Amikor bankár voltam, kezeltem a pénzügyeit egy új, tiszta golfpályának. Amikor végeztünk egy pályával, én lehettem az, aki másodjára játszik azon a pályán! Ahogy ott álltam a kifogástalanul ápolt pályán, a lenyűgözően gyönyörű környezetben, körülvéve az állatvilággal, a szívem azonnal kapcsolódni tudott Istenhez a szépségen keresztül, amit átéltem.

Az Mózes első könyve 2,9-ben ezt olvassuk: „Sarjasztott az Úristen a termőföldből mindenféle fát, szemre kívánatosat és eledelre jót.” Isten fontosnak tartotta azt is, hogy ne csak valami praktikusat és funkcionálisat teremtsen, hanem esztétikusat is. Nekünk is így kell megközelíteni a munkát, arra törekedve, hogy hasonlómód legyen.

Az utolsó ‘P’ amiért Isten teremtette a munkát az emberi fajnak az a Rendezettség. Mi egy olyan Istent szolgálunk, aki a rendszer Istene, nem a káoszé. Fogott egy sötét, megformálatlan világot, és rendszert helyezett bele, beleértve a napokat és évszakokat, amivel lehetővé tette, hogy jobban kezeljük az időnket. Mózes első könyve 1,14 ezt mondja nekünk: „Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és meghatározó jelei legyenek az ünnepeknek, a napoknak és az esztendőknek.” Ügyvédek, könyvelők, és sok más szakember segít nekünk, akik káoszt kreálunk, hogy struktúra és rendszer legyen az életünkben. A munkánk néha azzal szolgálja a legjobban Istent, hogy rendszert ad egy kaotikus világba.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2019. október 13.