Müller bíboros: A nők felszentelt szolgálatának lehetetlensége az Egyház dogmája

Az október 6-a és 27-e között Rómában tartandó ún. pán-amazóniai szinódus egyik témája lesz a nők által végezhető egyházi szolgálatok bővíthetőségének kérdése. A téma újraindult vitájában többen, köztük a német katolikus egyház képviselői és a szinódus egyes szervezői is a nők pappá vagy diakónussá szentelésének engedélyezését feszegetik.

A német Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa egy júliusban közölt kritikai dolgozatában is hangsúlyozta a nők akár pappá, akár diakónussá szentelésének lehetetlenségét (lásd itt a 4. pontot), kijelentve, hogy ha ezek bármelyike is megtörténne, még ha egy pápa vagy egyetemes zsinat is adna engedélyt rá, a felszentelés érvénytelen lenne.

A bíboros szeptember 30-án a LifeSiteNews híroldalnak nyilatkozva pontosította ezt, Szent II. János Pál pápa 1994-ben kiadott Ordinatio Sacerdotalis apostoli levele alapján immár az Egyház explicit dogmájának állítva az ezzel kapcsolatos tévedhetetlen tanítást:

Kétségtelen, hogy II. János Pál pápának ez a definitív határozata valóban a katolikus egyház hitének dogmája, ahogy természetesen ez volt a helyzet már azelőtt is, hogy a pápa 1994-ben ezt az igazságot a Kinyilatkoztatás részének nyilvánította volna. Az, hogy lehetetlen, hogy az egyházi rend szentségét a három fokozat bármelyikében is egy nő érvényesen felvegye, olyan igazság, amely része a Kinyilatkoztatásnak, ezért az Egyház Tanítóhivatala ezt tévedhetetlenül megerősíti, és a hit részeként adja elő.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. október 11.