Ne próbálj soha a legokosabb lenni a teremben

A mondásaink egyike szerint, különösen a sport világában, „emberekkel együtt, közösen nyersz”. Még a legjobb edző is el fog bukni, értékes, szakképzett és támogató személyzet nélkül. Ugyanez igaz az üzleti és szakmai világra is. Egy látnok egy olyan csapat nélkül, amely segíti az ötleteit valósággá válni, csak egy álmodozó.

Sajnálatos módon, akár azért mert rossz tehetségbírálók, vagy azért mert a saját törékeny egojukat akarják megvédeni, néhány magas rangú vezető csak náluk kevésbé tehetséges embereket vesznek fel. Azoknak a „vezetőknek” bizonyos szintű védettséget jelent, hogy ne legyenek felülmúlva náluk tehetségesebb, szakképzettebb és tanultabb munkatársak által.

Szerencsére, nem minden vezérigazgató és felső vezető gondolkodik így. Valójában, Michael Dell, a Dell Technologies alapítója és vezérigazgatója, amely a világ egyik legnagyobb infrastrukturális cége, ellenkező módon gondolkodik. Ő kijelentette, ’Ne próbálj soha a legokosabb személy lenni egy társaságban’. És ha Te vagy, azt javaslom, hogy hívj meg okosabb embereket – vagy találj egy másik társaságot.”

Ez sokat elárul Dell-ről és más hasonló vezetőkről. Először is, ők elég alázatosak ahhoz, hogy ne érezzék magukat fenyegetve azoktól az emberektől, akik többet tudnak vagy többet képesek megtenni, mint ők. Másodszor, ők értik azt, hogy a cég és az abban érdekeltek hasznát nézve, nekik az a kötelességük, hogy a lehető legjobb terméket mutassák be – ez viszont megkívánja, hogy olyan egyének legyenek a csapatban, akiknek van szakértelmük azokon a területeken ahol nekik nincs. Harmadszor pedig, a jó vezető valódi jele az, hogy nem egyedül végzi el az összes munkát, hanem a legjobb embereket toborozza, akikkel megosztja a terhet.

Visszaemlékszem azokra a napokra, amikor egy magazin szerkesztője voltam. Mindegyik kiadás előtt a tervező megbeszélések voltak számomra a legélvezetesebb és leglelkesítőbb napok. A megírt cikket vagy rovatot elővettük, utána ötleteltünk a címet, illusztrációkat és más grafikákat illetően, hogy minél vonzóbbá tegyük az olvasó számára.

Habár volt néhány határozott véleményem bizonyos dolgokról, hamar rájöttem, hogy a grafikusok jobb vizuális koncepciókkal álltak elő, mint én. Olyan ellenállhatatlan, kreatív ötleteket hoztak, amit én soha nem tudtam elképzelni. Néhány ember a megbeszélésen sokkal jobban figyelt a részletekre, mint én, ők olyan dolgokat vettek észre, amit én figyelmen kívül hagytam. Mások pedig olyan perspektívákat ajánlottak, amelyekre és soha nem gondoltam. Amikor a magazin elkészült és kinyomtattuk, világossá vált, ahogy egy bölcs embertől hallottam, hogy „az egész nagyobb, mint a részek összege.” A Szentírások sokat mondanak erről:

Az Istenbe vetett bizalom megadhatja a szükséges alázatot. Néhány vezető fél attól, hogy mások felfedik őket és ezzel elveszítik a pozíciójukból adódó tekintélyt és felelősséget. Azonban, az Istenben való bizalom megadja azt a magabiztosságot, hogy Ő vezette a megfelelő embereket az életünkbe a megfelelő időben, a munkahelyen is. „Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején” (Péter első levele 5,6).

Mások ajándékainak és hozzájárulásának elismerése. Akár a családban, gyülekezetben vagy a vállalatban, mindenkinek van egy különleges fontos szerepe. Még a látszólag kisebb részek is kritikusak a kívánt végeredmény eléréséhez. „Mert a test sem egy tagból áll, hanem sokból… Ha a test csupa szem, hol lenne a hallás?… Márpedig az Isten rendezte el a tagokat a testben, egyenként mindegyiket, ahogyan akarta.” (Pál első levele a korinthusiakhoz 12,14-20).

Minél több embert vonunk be, annál többet tudunk tenni. Istennel járva a munkahelyünkön, felfedezhetjük, hogy Ő messze felülmúlja minden reményünket és elvárásainkat – gyakran másokon keresztül munkálkodva. „Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint…” (Pál levele az efezusiakkoz 3,20).

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2019. október 3.