Két test, egy döntés

alt

Életvédelem. Mit is jelent ez? A fogantatástól a természetes halálig tartó élet védelmét jelenti. Ebbe elég sok minden beletartozik, de leginkább a magzati élet védelmével kapcsolatban szoktuk felhozni. Két fő álláspont létezik a témával kapcsolatban: a pro-life, illetve a pro-choice. Azaz az életpárti és a döntéspárti (amit inkább úgy mondanék, hogy abortuszpárti) csoport. Azt hihetnénk, fölösleges erről beszélni, hiszen annyi más fontos téma van a világon, de érdemes tudni, hogy ma Magyarországon egy évben 90 ezer születésre kb. 30 ezer abortusz jut. Azaz minden negyedik gyermeket abortálnak.

Onnantól kezdve, hogy a petesejt megtermékenyült egy emberről van szó. Három kérdés szokott felmerülni elsősorban a témával kapcsolatban, de van még plusz egy, amiről fontos beszélnünk. A három leggyakrabban felhozott kérdés: az erőszakból fogant a gyermek, a beteg gyermek, illetve amikor a terhesség az anya életét veszélyezteti. Akármennyire is nehéz elhinni, de ez csak az abortuszoknak a 3%-a. A maradék 97%-ban pedig úgynevezett válsághelyzetről beszélünk.

Mi történik akkor, ha erőszakból fogant a gyermek? Nos, ez egy nagyon nehéz helyzet. Hihetetlen szenvedéseken mehet keresztül a nő, akivel ez történt. Viszont senki bűnéért nem bűnhődhet egy másik ember. A gyermek nem tehet az apja bűnéről. Nem csak az a két opció létezik, hogy vagy abortálja az anya a gyermekét, vagy megtartja, és örökre a fájdalomra kell emlékeznie. Van olyan anya, aki elmondta, hogy az abortusz számára egy második, még sokkal rosszabb erőszakot jelentett. Nem művi vetélésre, hanem segítségre lett volna szüksége, hogy feldolgozza, mi történt vele. Ehelyett a társadalom „segítségként” az abortuszt kínálta számára, amitől csak még rosszabbul lett. Hallottam olyan esetekről, ahol az anya megtartotta az erőszakból fogant gyermekét, és örül, hogy így döntött, és nagyon szereti. Másrészt van egy nem sokat emlegetett lehetőség: az örökbefogadás.

Ma, Magyarországon is nagyon sokan várnak babára, akit örökbe fogadhatnának, mert nem lehet gyermekük. Nem árvaházba kerülne, és a táradalom peremén élő bűnöző válna belőle (mint ahogy azt ilyenkor sokszor mondják, főleg azzal a felkiáltással, hogy jobb lesz így mindenkinek), hanem szerető családba fogadná be. És a nőnek sem kell még az erőszak mellett a posztabortusz-szindróma terheit is cipelnie. Mindenhol fontos, de itt különösen is, a társadalom, főleg a közeli környezet hozzáállása, támogatása! Nagyon sokan említik meg az abortuszuk után, hogy nem tették volna meg, ha csak egy ember mellettük áll.

A második fő téma: mi van akkor, ha beteg a baba? Nos, ez sem egyszerű helyzet természetesen. De hadd mondjak egy példát: ismerősöm egészséges gyermeke hét évesen balesetet szenvedett, megbénult, és megvakult. Most akkor öljük meg? Természetesen nem! Nem könnyű az élet egy fogyatékossággal élő emberrel, de azt kell mondjam, legtöbbször az egészségesekkel sem egyszerű. Sokszor mondják, hogy a lényeg a szeretet, és az, hogy szeressük egymást. Nos, már sok fogyatékossággal élő emberrel találkoztam, főleg down-szindrómásokkal, és amennyi szeretetet adni tudnak, az valami egészen elképesztő.

Nagyon sok olyan történetről hallottam, ahol azt mondta az orvos, hogy a babának valamilyen betegsége lesz, de végül makkegészségesen született meg a baba. De ha végül nem is egészségesen születik meg, akkor is egy szerethető, és mindenképp életre érdemes emberről van szó.

A harmadik kérdés: mi van akkor, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség? Az életvédelem az anya és a magzat életének a védelmét is magába foglalja. Ha az anya élete veszélybe kerül, akkor természetesen mindent meg lehet tenni az élete megmentése érdekében, akkor is, ha a megmentésére irányuló beavatkozások során a magzat az életét veszti.  A 24. hét után már segítséggel méhen kívül is életképes a koraszülött kisbaba, ezért innentől kezdve a baba túl is élheti a beavatkozást, még ha sürgősen be is kell indítani a koraszülést. Hallottam olyanról is, hogy az anyuka meghalt később, olyanról is, hogy csodás módon túlélte.

A teljes cikk elolvasható itt.

 

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.