Fej döntése – és a szívé

Biztosítási karrierem korai szakaszában egy fontos leckét tanultam meg. Döntéseket hozhatunk fejben is és szívvel is  Személy szerint úgy gondolom, hogy egy életbiztosítás megkötése a szív döntése, de a pénzügyi megfontolásokat is  figyelembe kell venni. Gyakran azt tanácsolom az ügyfeleimnek, hogy alacsonyabb havi díjakat válasszanak ahhoz, hogy  ez a szabály érvényben maradjon. 

Kezdetben azt a megközelítést ajánlom, hogy korlátozzák legfeljebb 50 százalékára az  elkötelezettségüket annak, amit egyébként kényelmesen megengedhetnek maguknak. Ez a megközelítés számos más  életviteli helyzetben is alkalmazható.

Könnyű engedni, hogy a szív vegye át az irányítást – vagy épp az elme-, azonban a tapasztalatom szerint a legjobb  döntések kiegyensúlyozott megfontolásból származnak. Egy házasságban a férj és feleség együtt kell megvitassák a fontos családi döntések előtt a lehetőségeket és remélhetőleg imádkoznak is ezekért. Az üzleti életben pedig nagy értéke van annak, ha  van kitől  tanácsot  kérni, aki  tapasztaltabb  és  bölcsebb  hozzáállással tud egy  kérdést  megközelíteni.

Évekkel ezelőtt megfigyeltem egy középvállalat két vezetőjét, akik a költségek csökkentése érdekében megszüntették a  munkahelyek  kétharmadát  olyan  módon,  hogy  a  hűséges  és  tapasztalt  munkatársak  feladatait  kiszervezték  külsős  cégeknek . A számok  talán  alátámasztották  a  döntésüket,  de  ez  sok  ember  életét  és  megélhetését  drasztikusan  érintette  Látva a cégalapítók sikeres üzleti filozófiájának szétrombolását ez által a két vezető által, bölcs tanácsadók  meghallgatása után otthagytam a vállalati világot

A Példabeszédek könyvében ezt olvashatjuk  „Hallgass a tanácsra, és fogadd el az intést, hogy végre bölcs légy! Sokféle  szándék van az ember szívében, de csak az Úr tervei valósulnak meg    mit az embertől megkívánnak, az a hűség, ezért  jobb  a  szegény  ember  a  hazugnál . Az Úr  félelme  életet  jelent   az  ember  elégedetten  alszik,  nem  éri  veszedelem  Belenyújtja kezét a rest a tálba, de már a szájához nem viszi ” (Péld 19, 20-23)

Több  fordítás  a  ’szív’  helyett  az  ’elme’  szót  használja,  mivel  ezeket  a  szavakat  a  Szentírásban  a  legtöbb  helyen  felcserélhetőnek  tartják. Mint  Isten  legcsodálatosabb  alkotásai,  képességet  kaptunk  arra,  hogy  átgondoljuk  a  döntéseinket  mind  az  elménkkel,  mind  a  szívünkkel, hogy  törekszünk  arra, hogy  a  szívünket  és  az  elménket  összehangoljuk, egyre jobban észre vehetjük az Úr akaratát az életünkben.

Amikor az érzelmeink és gondolataink összhangban vannak az ő Lelkével, magabiztos helyzetben találjuk magunkat a  kritikus  döntések  meghozatalához. Pál  ezt  így magyarázza   „ a test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és  békesség, minthogy a test törekvése ellenségeskedés Istennel, mert Isten törvényének nem engedelmeskedik, és nem is  tud engedelmeskedni , kik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt ” (Pál levele a rómaiakhoz 8, 6-8)

Más szóval, ha a szívet és az elmét nem ellenőrzi Krisztus, az eredmény nem lesz tetsző Istennek, mivel inkább az önző  akaratunkra és vágyainkra koncentráltunk, nem pedig az ő terveire és céljaira.

Több, mint 30 éve törekszem arra, hogy szívemet és elmémet Krisztus irányítsa  Épp ezért hiszem, hogy Isten hűen  vezet a helyes úton  „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő  egyengetni fogja ösvényeidet ”  (Péld 3, 5-6)

Amikor meg kell hoznunk a szívünk és elménk döntéseit, legyen teljes bizalmunk Istenünkben, a Mennyei   tyánkban és  keressük az ő bölcsességét és tökéletes akaratát.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2019. július 26.