Hogyan hozzuk helyre megromlott családi kapcsolatainkat

Fölépítik az ősi romokat, és ami már rég pusztulásnak indult, azt helyreállítják. Újra fölépítik az elhagyott városokat, amelyek annyi nemzedéken át romokban hevertek.” (Iz 61,4)

Helen, az édesanyám nem részesült abban a luxusban, amit a lánygyermek és anyja szeretetpillanatainak nevezhetnénk. Gyermekségétől felnőttkoráig átélte nagymamám küzdelmét a düh, az alkoholizmus, a szorongás hatásaival. Ha valamit elrontott édesanyám, nagyanyám dühe az egeket érte. „Semmit sem tudsz elvégezni. Szörnyen buta vagy.” Édesanyám mintegy tojáshéjakon lépdelve próbált élni, hogy elkerülje az állandó szóbeli és érzelmi abúzust.

Talán te is tapasztalsz a családban megromlott kapcsolatot. Minél közelebbi a viszony, annál nagyobb a kár. A szomszédokkal vagy munkatársakkal gyakran könnyebben kijövünk, mint a testvérünkkel, egyik vagy másik szülőnkkel vagy a gyermekünkkel. A leggyöngédebb kapcsolatok a legsérülékenyebbek.

Egy feszültséggel teli, családi kapcsolatban gyakran kérdezzük magunktól: „Mit tehetnék, mit mondhatnék, hogy enyhüljön a helyzet?” Ha abban a kiváltságos helyzetben lennék, hogy leüljek veled egy kávé mellé, és válaszoljak bensőséges kérdéseidre, veled kérném az Urat, adjon szavakat, ötleteket. Neki megvannak válaszai. Még mindig tanulom, hogyan hajoljak oda és hallgassam Őt, de azt hiszem, ilyesmiket mondana:

1. Vedd észre a mintát. Nagymamám az előző generációktól továbbadott sérüléseket hurcolta magával. Nem tanította meg senki, hogyan küzdjön vágyaiért ahelyett, hogy múltbeli bűnök és sérülések mintáit követné. Előző generációk gyakran hoztak létre gondolatsémákat, viselkedésmintákat, amiket az új nemzedéknek fel kell ismernie, le kell cserélnie, újra kell gondolnia.

2. Vállald a felelősséget. Könnyű másra mutogatni, más hibáját keresni a magunké helyett. A Gal 6,5-ben olvassuk: „Mindenki a maga terhét hordozza”. Vizsgáld meg magadat, és imádságos lélekkel tárd fel azokat a területeket, amelyek bocsánatra szorulnak.

3. Tűzz ki határokat. Néha távolságra van szükség ahhoz, hogy a harag lecsillapodjék, mielőtt olyat mondanál, amit később visszaszívnál, vagy ha további sérülésektől szeretnéd megóvni magad. Magad és a kapcsolat védelmében helyes a határok megvonása. Jó távolabb lenni bizonyos felszín alatti aknáktól, míg a kapcsolat erősebbé, egészségesebbé válik.

4. Szánd oda Istennek kommunikációdat. Szenteld oda Isten céljainak, rendeld az Ő javító keze alá mindennapi interakcióidat. Kérd Tőle a szavakat, amiket meg akar hallgattatni veled. Ha rettegés helyett bizalommal fordulunk Hozzá, Isten találkozni fog velünk, és megmutatja, hogyan lépjünk tovább a javulás és megváltás felé kapcsolatainkban.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. április 12.