Integritás és feddhetetlenség

AVAGY HOGYAN LEGYÜNK ÖNAZONOSAK ÉS TELJES EGÉSZEK

Már jó ideje nem írtam az integritásról és annak munkahelyi fontosságáról. Az „integritás” szó gyökere a latin „integer” sz ó, amely egészet, teljességet jelent. Az integritással rendelkező személy jellemzésekor olyan emberre gondolunk, aki mindig, mindenkor ugyanolyan. Jól fejezi ki ezt Oswald Chambers, aki azt mondta, hogy „Az egyenes jellem azt jelenti, hogy amit mutat magár ól az ember, az pontosan megegyezik azzal, ami ő valójában.”

Az integritás ellentéte a kétszínűség és a képmutatás: mint amikor a színész maszkot visel vagy szerepet játszik. Amit látunk , nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit kapunk attól az embertől. Jól tudjuk, hogy ez mennyire gyakori a politikai életben, de megjelenik az élet egyéb területein is, például az üzleti vagy szakmai életben, ahol az emberek azt teszik, amire éppen szükség van egy sze rződés vagy üzlet megkötéséhez. Még akkor is, ha ez a részükről valamiféle hamis megnyilvánulást kíván meg.

Az integritás sokféle dolgot foglal magában, a Chambers által említett egyenes jellem ezek egyike. Ugyanígy beletartozik a becsületesség, és még sok más dolog is. Amikor 44 évvel ezelőtt elindítottam a váll alkozásomat, az első teendőm az árlista kidolgozása és kinyomtatása volt. Függetlenül attól, hogy kik voltak a vevőim, mindenkinek ugyanazon az áron akartam kínálni a szolgáltat ásaimat és a termékeimet. A következetes árazás számomra az üzleti integritás a lapvető részét képezi.

Az integritás továbbá magában foglalja az erkölcsi normákhoz való ragaszkodást is. Adóügyi szakértőként magas szintű követelményeknek kell megfelelnem az adóbevallások elkészítése során. Tulajdonképpen törvényellenesen cselekszem, ha olyan adóbevallást készítek, nyújtok be vagy írok alá, amelynél azt gyanítom, hogy valamely része valamilyen okból nem 100% -osan pontos. Ha arra gyanakszom, hogy az ügyfelem nem pontos bevételi vagy kiadási adatokat adott át, visszautasíthatom a bevallás elkészítését, és biztos lehetek abban, hogy a cégem mögém fog állni.

Sok olyan – akár magáncégnek, akár állami cégnek vagy közigazgatási szervnek dolgozó – embert ismerek, akiket olyan dolgok megtételére kérnek, amelyek nem igazán szolgálják az ügyfeleik, megrendelőik érdekeit vagy általában a közérdeket. Ilyen eset ekkel szinte minden nap találkozunk a hírekben. Én személy szerint azonnal felmondanék, ha arra utasítanának, hogy bármilyen módon menjek szembe a meggyőződésemmel vagy tisztességtelenül járjak el.

Tulajdonképpen a Biblia is kifejezetten hangsúlyozza az integritás fontosságát. Csak a Példabeszédek könyve számos versében említi az integritást és a feddhetetlenséget mint erényeket. Íme , néhány példa:

Az integritás és a feddhetetlenség biztonságot ad. Ha integritással és feddhetetlenül éljük az életünket és végezzük a munkánkat, megvédjük magunkat a helytelen cselekedeteink következményeitől. „Aki feddhetetlenül él, biztonságban él, de aki görbe úton jár, az kitudódik róla.” (Példabeszédek könyve 10,9). „A becsületeseket feddhetetlenség vezeti, de a hűtleneket elpusztítja romlottságuk.” (Példabeszédek könyve 11,3). „Az igazság megtartja a feddhetetlenül élőt, a bűn pedig elbuktatja a vétkest.” (Példabeszédek könyve 13,6).

A feddhetetlenség mint stabil alap. Ahogy a szilárd alapozás stabilizálja a házat, a feddhetetlenség stabil alapot biztosít az üzleti vállalkozás és a magánélet számára egyaránt. „Az igaz ajak mindig állhatatos, a hazug nyelv pedig egy pillanatig sem az.” (Példabeszédek könyve 12,19). „Igazsággal tartja fenn országát a király, de ha ajándékot fogad el, romba dönti azt.” (Példabeszédek könyve 29,4).

Meg kell vizsgálnunk az életünket: olyan életet kell élnünk, amelyben tisztességesek és őszinték vagyunk önmagunkkal és mások kal is, és tudatosítjuk magunkban, hogy hogyan akarunk cselekedni és milyen örökséget akarunk hátra hagyni. Az én célom az, hogy mindenkor ugyanolyan legyek, hogy ugyanazt az arcomat mutassam mindenki felé, minden helyzetben, vagyis hogy integritással és feddhetet lenül éljek.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás:  keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2023. május 17.