Tizenkét fantasztikus gondolat a házasságról

Kondor Péter evangélikus püspök a házasságról tartott igehirdetést a kispesti gyülekezetnek – az istentiszteletet a Sola Rádió közvetítette. Fantasztikus gondolataiból készítettünk egy csokrot a számotokra:

1. Minden tisztátalanság és paráznaság végeredményben nem egyéb, mint támadás a házasság ellen, vagyis házasságtörés. Minden szexuális megromlás végeredményben a házasság rongálása. 

2. A házasságnak a lényegét, az értelmét kellene nekünk újból megtalálnunk: mentsétek meg a házasságot, az Isten által adott és akart házasságot! Mert ha megmentitek, akkor megmentitek a családot, akkor megmentitek a nemzetet,  megmentitek a hazát. Milliónyi gyermeknek és felnőttnek a boldogságát mentitek meg vele.  

3. Nem azért köt két ember házasságot, hogy gyermekek szülessenek, vagy hogy gazdasági szövetséget alkossanak. A gyermek nem célja a házasságnak, hanem a gyümölcse, a cél maga az életközösség. Ez a legmagasabb rendű szolgálat, amit férfi és nő egymás iránt végezhet. 

4. A házasságok valóban az égben köttetnek. Az ember nem is tud házasságot kötni, Isten tudja megkötni azt két ember között. Nem az ember találta ki ezt a létformát, hanem az Isten, ezért nem lehet kihagyni belőle a szerzőt. Ezért védi Jézus a házasságot halálosan komolyan és hallatlanul kemény szavakkal.  Nem a mi szeretetünk, és nem a mi hűségünk a tartóoszlopa a házasságnak. Nem ez tartja egyben, hanem Istennek az a munkája, amivel egy férfit és egy nőt “egybeszerkesztett”. 

5. A házasságkötés alkalmával a férfi és a nő szeretetet és hűséget fogad. De nem egymást szólítják meg, amikor az oltár előtt állnak, hanem Istent. Nem azt mondják, hogy “fogadom neked”, hanem Istennek teszik ezt a fogadalmat. Ez a nagyon nagy különbség: nem egymásnak, hanem az Istennek.

6. A házasság az embernek a részéről mindig a hitnek a tárgya kell hogy legyen. Hitbeli ügy, házasságra lépni azt jelenti, hogy hinni, Isten ajándékai vagyunk egymás számára. 

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. március 10.